Lehdistötiedote

112 Suomi -mobiilisovellus apuna hätätilanteessa myös muualla Euroopassa

Yli 1,8 miljoonan käyttäjän 112 Suomi -mobiilisovellusta voi nyt käyttää eri puolilla Eurooppaa kiireellisessä hätätilanteessa. Soittajan sijaintitieto välittyy kohdemaan hätäkeskukseen, kun sovelluksen kautta soittaa Euroopan yhteiseen hätänumeroon 112.

Hätäkeskuslaitos kuuluu Euroopan hätänumerojärjestö EENAn organisoimaan Pan-European Mobile Emergency Apps (PEMEA) -projektiin. Hätäkeskuslaitoksen hätäliikenneasiantuntija Dan Berlinin mukaan projektissa toteutetun arkkitehtuurin avulla eurooppalaiset 112-sovellukset toimivat yli maan rajojen. PEMEA otetaan portaittain käyttöön eri maissa, ja Suomi on mukana heti ensimmäisessä vaiheessa.

"Uuden arkkitehtuurin avulla 112 Suomi -sovelluksesta soitettu hätäpuhelu ja tarkka sijaintitieto ohjautuvat Euroopassa kohdemaan hätäkeskukseen. Hätäkeskuksessa nähdään, kun soittajan sijaintitieto tulee ulkomaalaisesta puhelinnumeroista. Nämä ominaisuudet toimivat siitä lähtien, kun PEMEA on käytössä myös kohdemaassa", Berlin kertoo.

PEMEA on arkkitehtuuri sovelluksen taustalla, eikä se varsinaisesti näy sovelluksen käyttäjille. Käyttäjien ei tarvitse tehdä sovellukseen ylimääräisiä asetuksia. Tärkeintä on tunnistaa hätätilanne ja soittaa hätäpuhelu Euroopassa 112 Suomi -sovelluksen kautta.

"Uudistus tuo varmasti paljon helpotusta matkailijoita kohdanneisiin hätätilanteisiin, sillä vieraassa maassa on hankala kertoa sijaintiaan. Hätäkeskuspäivystäjän ja avuntarvitsijan välillä saattaa monesti olla iso kielimuuri, mikä hankaloittaa sijainnin selvittämistä. Olemme iloisia, että nyt myös meillä Suomessa hätäkeskuspäivystäjä tietää, kun puhelu tulee toisen maan 112-sovelluksesta", kuvailee Berlin.

Hätäkeskuslaitoksen 112 Suomi -sovelluksen osalta projekti on toteutettu yhteistyössä Deverywaren kanssa, joka toimii PEMEAn ydinpalveluiden tuottajana. Hätäkeskuslaitoksen yhteistyökumppani Digia Oyj on toteuttanut sovellukseen liittyvät asennukset. 

Haluatko pysyä ajan tasalla Digian kuulumisista?

Tilaan:

Uutiset / Lehdistötiedotteet / Pörssitiedotteet / Johdon liiketoimet
Lehdistötiedotteet
Pörssitiedotteet / Johdon liiketoimet

Tutustu tietosuojaselosteeseemme

Valitse 'En ole robotti'
*