Lehdistötiedote

112 Suomi -mobiilisovellus jo 1,7 miljoonan käyttäjän turvana – ilme ja palvelut uudistuivat

Lähin sydäniskuri ja liikennetiedotteet löytyvät nyt uudistuneen 112 Suomi -sovelluksen palveluista. Lisäksi sovelluksen päivystysnumerovalikoimaan on lisätty Päivystysapu 116 117. Käyttöliittymän uudistuksen myötä sovellus ohjaa käyttäjää aiempaa paremmin.

Hätäkeskuspalveluiden johtaja Marko Niemisen mukaan viisi vuotta sitten julkaistu 112 Suomi -sovellus löytyy jo lähes joka kolmannelta suomalaiselta.

"Kehitimme sovelluksen alun perin hätäpuhelun paikantamiseen, ja vuosien varrella siitä on rakennettu isompi turvallisuuteen liittyvä palvelukokonaisuus. Olemme pyrkineet siihen, että kaikki sovellukseen kootut palvelut liittyisivät läheisesti hätäkeskustoimintaan. Samasta paikasta löytyvien palveluiden avulla voimme ohjata ihmisiä lähestymään oikeita tahoja ja vähentää turhia yhteydenottoja hätänumeroon."

112 Suomea on kehitetty käyttäjiltä saadun palautteen ja erilaisten yhteistyöehdotusten pohjalta nopeallakin aikataululla.

"Yhteistyömme on toiminut järjestelmätoimittaja Digia Oyj:n kanssa erinomaisesti, ja he ovat pystyneet konkretisoimaan tarpeemme hyvin. Kehityspolkua suunnitellessa olemme kuunnelleet herkällä korvalla sovelluksen käyttäjiä ja turvallisuustoimijoita. Esimerkiksi poikkeusolojen aikana ilmenneet käyttäjien tarpeet ovat menneet muiden kehitystöiden edelle. On kuitenkin muistettava, että vaikka itse sovellus taipuisi erilaisiin palveluihin, Hätäkeskuslaitoksen resurssit ovat rajalliset. Lennokkaimpiin ideoihin emme voi välttämättä lainsäädännön puitteissakaan taipua", Nieminen toteaa.

Päivitä sovellus saadaksesi uudet palvelut

Uusimman päivityksen myötä 112 Suomen ilme uudistuu kokonaan.

"Käyttöliittymäuudistuksessa kehityksen kärkenä on ollut sovelluksen käytettävyys. Toteutus on tehty palvelunäkökulmasta eli käyttäjä valitsee minkälaisesta ongelmatilanteesta on kysymys, ja sen jälkeen sovellus tarjoaa aiheeseen liittyviä palveluita", Hätäkeskuslaitoksen sovellusasiantuntija Sami Suomalainen kuvailee.

Ilmeen lisäksi 112 Suomi -sovelluksen palvelutarjonta kasvoi. Sydänliiton kanssa yhteistyössä tehty ominaisuus näyttää käyttäjälle lähimmän sydäniskurin, jos on antanut sovellukselle luvan käyttää sijaintitietoa.

"Sydänpysähdyksissä selviytymismahdollisuus moninkertaistuu, jos paineluelvytys ja sydäniskurin käyttö aloitetaan ajoissa. Sydäniskurien paikkatietoja kerätään defi.fi-palveluun, ja nyt samat paikkatiedot löytyvät myös 112 Suomi -sovelluksesta. Lähimmän sydäniskurin paikkatieto saadaan Sydänliiton yhteistyössä Punaisen Ristin ja Elvytysneuvoston kanssa hallinnoimasta defi.fi-rekisteristä."

Uudistuksen myötä myös liikennetiedotteet on mahdollista saada suoraan puhelimeen.

"Traffic Management Finlandin kanssa toteutettu ominaisuus tarjoaa alueelliset tieliikenteen häiriötiedotteet. Jos antaa sovellukselle luvan käyttää sijaintitietoa, käyttäjä saa puhelimen näytölle ilmoituksen oman alueen liikennetiedotteista. Kaikki voimassa olevat tiedotteet näkyvät aina sovelluksen tiedotelistauksessa. Tiedot tulevat sovellukseen Digitraffic-palvelusta."

Suomalaisen mukaan myös sovelluksen päivystysnumerovalikoima täydentyi uusimmassa päivityksessä. Uutena palveluna julkaistiin Päivystysapu 116117, mikä tarjoaa apua äkillisiin terveysongelmiin ja päivystyspalveluihin hakeutumiseen sekä ohjausta sosiaalihuollon palveluihin. 116117 on sairaanhoitopiirien järjestämä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelu, minkä kehittämisestä vastaa valtion omistama erityistehtäväyhtiö SoteDigi Oy.

Sovelluksen valikoimassa on tällä hetkellä 11 päivystysnumeroa erilaisiin ongelmatilanteisiin.

112 Suomi -mobiilisovelluksen uusi ilme ja palvelut julkaistiin 28. toukokuuta. Käyttäjien tulee päivittää sovellus, jotta kaikki uudet ominaisuudet tulevat käyttöön.

Lisätietoja:

Hätäkeskuslaitos
Marko Nieminen
Hätäkeskuspalveluiden johtaja
marko.nieminen@112.fi
P. 0295 481 291

Hätäkeskuslaitos
Sami Suomalainen
Sovellusasiantuntija
sami.suomalainen@112.fi
P. 0295 481 467

Digia Oyj
Sami Rantanen
Toimialajohtaja
sami.rantanen@digia.com
P. 040 722 2920

Sydänliitto
Mari Blek-Vehkaluoto
Kehittämispäällikkö / riskien tunnistaminen ja oikea-aikainen hoito
mari.blek-vehkaluoto@sydanliitto.fi
P. 050 325 5633

Traffic Management Finland Oy
Outi Huhtala
Viestintäpäällikkö
P. 050 571 6299
outi.huhtala@tmfg.fi

Sotedigi
Leena Koivumäki
Hankepäällikkö, Päivystysapu 116117
P. 050 365 5499
leena.koivumaki@sotedigi.fi

Digia on ohjelmisto- ja palveluyritys, joka auttaa asiakkaitaan uudistumaan verkottuvassa maailmassa. Meitä digialaisia on yli 1 200. Juuremme ovat Suomessa, ja toimimme asiakkaidemme kanssa kotona ja kansainvälisesti. Rakennamme yhteispelillä maailmaa, jossa digitaalisuus toimii ja tuntuu. Digian liikevaihto vuonna 2019 oli 131,8 miljoonaa euroa. Yhtiö on listattuna Nasdaq Helsingissä (DIGIA). digia.com

Haluatko pysyä ajan tasalla Digian kuulumisista?

Tilaan:

Uutiset / Lehdistötiedotteet / Pörssitiedotteet / Johdon liiketoimet
Lehdistötiedotteet
Pörssitiedotteet / Johdon liiketoimet

Tutustu tietosuojaselosteeseemme

Valitse 'En ole robotti'
*