112 Suomi -sovellus tuo turvaa jo yli miljoonalle ihmiselle – raja rikkoutui toukokuussa

112 Suomi -mobiilisovellus välittää hätäpuhelun soittajan sijaintitiedon automaattisesti hätäkeskukseen ja nopeuttaa avunsaantia hätätilanteessa. Kesäkuussa 2015 julkaistu sovellus rikkoi miljoonan latauksen rajan hieman alle kahdessa vuodessa julkaisustaan.

Hätäkeskuslaitoksen ja Digian yhteistyössä kehittämän 112 Suomi -sovelluksen latausmäärä on julkaisunsa jälkeen kasvanut tasaisesti. Heti julkaisun jälkeen sitä ladattiin kesäkuussa 2015 yli 100 000 kertaa. Puolen miljoonan raja ylittyi vuoden kuluttua, kesäkuussa 2016.

 Sovelluksen käyttö on lisääntynyt sitä mukaa kun se on yleistynyt suomalaisten puhelimissa. Sovelluksen kautta on soitettu jo noin 45 000 hätäpuhelua.

"Sovellus on samanlaista arjen turvallisuutta ja vaaroihin varautumista kuin sammutuspeitteen hankinta tai turvavyön käyttö. Kännykät ja mobiililaitteet ovat tiivis osa arkea, joten on tätä päivää, että arjen turvaa tuodaan myös mobiililaitteisiin. Hätäkeskuslaitos haluaa olla kehittämässä maailman parasta hätäkeskuspalvelua", Marko Nieminen Hätäkeskuslaitokselta sanoo.

"On upeaa kuinka hienosti 112 Suomi -sovellus on levinnyt. Voi sanoa, että kahdessa vuodessa suomalaiset ovat ottaneet sovelluksen omakseen. Olemme Digialla ylpeitä ja iloisia, että voimme edistää digitaalisilla ratkaisuilla suomalaisten arjen turvallisuutta", toimialajohtaja Sami Rantanen Digialta sanoo.

 112 Suomi -sovelluksen jatkokehitys on käynnistynyt.

"Suunnitteilla on jo useita eri ominaisuuksia, mitä kehitetään yhteistyössä muiden turvallisuustoimijoiden kanssa", Nieminen kertoo sovelluksen kehityspolusta.

Kahden vuoden aikana sovellus on ehtinyt tuoda apua monessa tilanteessa. Lue esimerkiksi, kuinka sovellus paikallisti peurakolariin joutuneen henkilön, auttoi eksyksiin joutunutta lenkkeilijää ja nopeutti pakkasessa kylmettyneen miehen avunsaantia. Tarinat kertovat osuvasti, kuinka tutussakin ympäristössä – luonnossa tai kaupungissa – voi käydä niin, ettei omaa sijaintiaan osaa tai pysty kertomaan, kun avuntarve yllättäen iskee.

Kahdessa vuodessa hätäkeskuspäivystäjille on kertynyt myös rutkasti kokemusta yleisimmistä väärinkäsityksistä 112 Suomi -sovelluksen käytössä. Lue täältä hätäkeskuspäivystäjien vinkit, kuinka käytät sovellusta oikein ja vältät yleisimmät virheet. Katso täällä video, kuinka lataat 112 Suomi -sovelluksen ja käytät sitä.

 ***

112 Suomi -sovellus on ladattavissa ilmaiseksi Android-, iPhone-, Windows- ja Jolla -puhelimille. Hätäkeskuslaitos suosittelee sovelluksen lataamista. Tutustu: www.digia.com/112suomi/Takaisin ylös