Tulorekisterin toteutus etenee – rajapintakuvaukset julkistettu

Kansallisen tulorekisterin perustamishanke (KATRE) on julkaissut tulorekisterin palkkatietojen toimittamiseen ja jakeluun liittyvät rajapintakuvaukset. Julkistuksen myötä palkkahallinnon alan ohjelmistotalot pääsevät valmistelemaan omia ohjelmistojaan tulorekisterin käyttöönottoa varten. Näin varmistetaan saumaton siirtymä tulorekisteriaikaan vuodesta 2019 lähtien.

Tulorekisterin tavoitteena on digitalisoida palkkatiedot tiedon käyttäjien hyödynnettäviksi. Palkkatiedot ilmoitetaan tulorekisteriin vuodesta 2019 lähtien, jolloin niitä alkavat käyttää Kela, työeläkelaitokset ja ETK, Työttömyysvakuutusrahasto ja Verohallinto. Tiedot ilmoitetaan tulorekisteriin reaaliaikaisesti ja vain yhden kerran. Tämä yhtenäistää ilmoituskäytäntöjä ja vähentää päällekkäistä ilmoittamista. Tulorekisteri sujuvoittaa työnantajien hallinnollista taakkaa ja kansalaisten viranomaisasiointia.

”Tulorekisterihankkeessa on tehty erittäin hyvää työtä. Meillä on mahtava tiimi tekemässä lujasti töitä yhteisen päämäärän hyväksi”, hankejohtaja Terhi Holmström kommentoi etenemistä.

”Rajapintojen julkistus mahdollistaa sen, että tulorekisterin tietoa tulevaisuudessa hyödyntävät tahot voivat alkaa nyt kehittää omia, tulorekisteriin linkittyviä sovelluksia. Siinä mielessä tulorekisterin käyttöönotossa otetaan nyt merkittävä askel kohti käyttöönottoa ja rekisterin laajaa hyödyntämistä. Hankkeen johtoajatus on käyttäjälähtöisyys: tavoitteena on toteuttaa rekisteri, joka on moderni ja miellyttävä käyttää kansalaisille, tiedon tuottajille ja tiedon hyödyntäjille”, johtaja Mia Pesonen tulorekisterin teknisestä toteutuksesta vastaavasta Digiasta kertoo.

Rajapintojen julkistus on konkreettinen askel kohti aikataulun mukaista käyttöönottoa. Holmström jatkaa toteamalla, että tulorekisterin rooli digitalisaation edistäjänä on merkittävä. Konkreettisesti sen vaikutus näkyy esimerkiksi siinä, että palkkahallinnon ilmoittamisprosesseja saadaan automatisoitua.

”Muutos on iso ja haastava. Siksi haluamme antaa hyvissä ajoin työnantajille ja palkkahallinnon ohjelmistotaloille tilaisuuden tutustua uuteen toimintatapaan ja tuleviin ilmoittamisvelvollisuuksiin”, Holmström jatkaa.

Tulorekisterin rajapintapalveluiden testaaminen käynnistyy 1.3.2018, jolloin palkkahallinnon järjestelmätoimittajat voivat testata rajapintojen toimivuutta testausympäristössä. Hanke tarjoaa myös koulutusta sidosryhmille. Tulorekisteri otetaan käyttöön vaiheittain: vuodesta 2019 lähtien tulorekisteriin ilmoitetaan palkkatiedot ja vuodesta 2020 lähtien etuus- ja eläketiedot.

Takaisin ylös