Digialla kehitetty APIOps® Cycles -menetelmä API-rajapintojen hyödyntämiseen esiteltiin API Hackatemian avausillassa

Avoimen käyttöoikeuden Creative Commons -lisenssillä julkaistu APIOps® Cycles -menetelmä keräsi kansainvälistä huomiota viime viikolla Pariisissa APIDays-tapahtumassa.


APIOps® Cycles on ensimmäinen avointen rajapintojen eli API:en tekemiseen ja hyödyntämiseen julkaistu menetelmä. Se on kehitetty Digialla ja julkaistu avoimella lisenssillä API-liiketoiminta- ja kehittäjäyhteisön hyödynnettäväksi.

Tarve yhteiselle menetelmälle on viime vuosina korostunut, kun yritykset ja organisaatiot ovat alkaneet yhä useammin kiihdyttää kehitystään avaamalla rajapintojaan. Avoimet rajapinnat ovat yksi keskeinen mahdollistaja muun muassa alustataloudelle ja uudenlaisten ekosysteemien ja verkostojen synnylle.


Teknologia ja liiketoiminnallinen ajattelu yhdessä

Digian julkaiseman APIOps® Cycles -menetelmän erityisyys perustuu siihen, että se yhdistää API-kehityksen yritysten strategiaan, liiketoimintamalliin ja digitaalisten palveluiden muotoiluun. Menetelmässä käytetään liiketoimintakanvaksia sekä muita pohjia ja menetelmiä, joilla edesautetaan liiketoiminta- ja IT-ihmisten välistä vuorovaikutusta API-kehityksessä.

Menetelmä sisältää myös API-rajapintojen tekniseen kehitykseen konkreettista ohjeistusta ja esimerkiksi tarkistuslistoja. Erityisesti niistä on hyötyä silloin, kun organisaatioon vasta rakennetaan API-kyvykkyyttä tai uusia tekijöitä perehdytetään.

APIOps® Cycles -menetelmistö julkaistiin ensimmäisen kerran viime syksynä Digian ja Haaga-Helian järjestämässä API-seminaarissa. Menetelmää on sen jälkeen lean-periaatteiden mukaisesti kehitetty yhdessä kehittäjäyhteisön kanssa. Viime viikolla Digian Marjukka Niinioja esitteli menetelmän kansainväliselle yleisölle Pariisissa APIDays Global- tapahtumassa, minkä jälkeen sen ympärillä on erityisesti sosiaalisessa mediassa käynyt kova kuhina.


Menetelmä tutuksi API Hackatemiassa

APIOps® Cycles -menetelmä esiteltiin Digian API Hackatemian osallistujajoukolle avausillassa 6.2. API Hackatemia on neljän illan kokonaisuus, jossa tekninen osaaminen ja liiketoiminnan kehittäminen rajapintojen avulla kohtaavat. API-rajapintojen hyödyntämiseen ja tekemiseen perehdytään ryhmätyöskentelynä.

Tänä vuonna API Hackatemia järjestetään toisen kerran, ja ohjelma on tehty aiempaa tiiviimmässä yhteistyössä IT-alan korkeakoulujen kanssa.

”Eri korkeakoulujen opettajat tuskailevat, kuinka tekoäly, API-rajapinnat ja alustatalous korostuvat liike-elämän kehityksessä, työelämän tarpeissa ja jopa Suomen hallituksen kärkihankkeissa, mutta tällä hetkellä korkeakouluista valmistuvilla osaajilla on näistä aiheista puutteelliset taidot. Opetusohjelmat tulevat väistämättä teknologian nopeaa kehitystä askeleen perässä”, johtaja Teemu O. Virtanen Digialta sanoo.

”Olemme saaneet opettajilta hyvää palautetta API Hackatemian käytännönläheisyydestä sekä ennen kaikkea sen liiketoimintalähtöisyydestä: koodaaminen ei riitä, vaan on osattava esitellä kilpailutyö sen hyötyjen ja asiakasarvon kautta”, API-asiantuntija Turo Hyppönen Digialta sanoo.

API Hackatemiassa osallistujat perehtyvät myös APIOps® Cycles -menetelmistöön ja osallistuvat osaltaan sen eteenpäin kehittämiseen.


Lisätietoja:

Teemu O. Virtanen
Johtaja, Integraatio ja tiedon hyödyntäminen, Digia
P. 040 849 1159

Turo Hyppönen
Palvelupäällikkö, API-asiantuntija, Digia
P. 050 328 5040

 

APIOps® Cycles -menetelmän ovat yhteistyössä kehittäneet Digia ja APIOps.net-yhteisö. APIOps®-tavaramerkki on rekisteröity Osaango Oy:lle ja APInf Oy:lle, jotka ovat antaneet sen APIOps-yhteisön käyttöön. Menetelmä on lisensoitu CC-BY-SA 4.0-lisenssillä, ja sitä voi käyttää myös kaupallisesti näiden ehtojen puitteissa. Menetelmä sekä lisätietoja löytyy osoitteista www.apiopscycles.com ja cycles.apiops.net.

Takaisin ylös