Uutinen

Vaaratiedotteet tulevat nyt suoraan puhelimeen – Hätäkeskuslaitos välittää vaaratiedotteet 112 Suomi -mobiilisovelluksen kautta

Hätäkeskuslaitos täydentää virallista vaaratiedotteiden välitysjärjestelmää julkaisemalla vaaratiedotteet 112 Suomi -mobiilisovellukseen. Sovelluksella on lähes 1,6 miljoonaa latausta.Hätäkeskuspalvelujen johtaja Marko Niemisen mukaan älypuhelimiin ladattavan turvallisuussovelluksen avulla vaaratiedotteet voivat tavoittaa myös niitä kohderyhmiä, joita virallinen vaaratiedotteiden välitysjärjestelmä ei tavoittaisi TV:n ja radion välityksellä.

- Hätäkeskuslaitoksen tehtävänä on välittää viranomaisten antamat vaaratiedotteet Yleisradiolle virallisessa lakiin perustuvassa järjestelmässä. Viime vuonna ryhdyimme julkaisemaan kaikki vaaratiedotteet myös Hätäkeskuslaitoksen sosiaalisen median kanavilla sekä 112.fi-sivustolla. Erityisesti somessa julkaisuilla on ollut suuri tavoitettavuus. Nyt vastaavalla tavalla jaamme vaaratiedotetta 112 Suomi -sovelluksen kautta lisäpalveluna viralliselle järjestelmälle, Nieminen kuvailee.

112 Suomi -sovelluksella alueelliset vaaratiedotteet voidaan lähettää puhelimen sijaintitietoon perustuen.

- Tiedotteen julkaisusäde määritellään alueellisissa tiedotteissa ympyrän muotoisella säteellä, joka on 20 km tapahtumapaikasta, mikäli tiedottava viranomainen ei toisin päätä. Ilmoituksen vaaratiedotteen saa myös silloin, kun tulee alueelle, missä vaaratiedote on voimassa.

Vaaratiedotteen merkkiääni piippaa nyt puhelimissa

Sovellukseen tuleva vaaratiedote voi aiheuttaa uuden ilmiön esimerkiksi julkisessa liikenteessä tai työpaikoilla, sillä ilmoituksen mukana tulee myös televisiosta ja radiosta tuttu merkkiääni.

- Ilmoitus vaaratiedotteesta tulee näkymään puhelimen näytöllä ja samalla puhelimesta kuuluu vaaratiedotteen merkkiääni. Viranomaiset voivat lähettää tiedotteen myös vaaratilanteen jatkumisesta ja päättymisestä, ja ne näkyvät vastaanottajalla samalla tavalla kuin ensimmäinen tiedote, kertoo Hätäkeskuslaitoksen sovellusasiantuntija Sami Suomalainen.

Ilmoituksen pääsee lukemaan klikkaamalla ilmoitusta tai sovelluksen yläkulmasta aukeavaa valikkoa. Valikosta näkee kaikki voimassa olevat vaaratiedotteet, mahdolliset jatkotiedotteet sekä vaara ohi -tiedotteet. Vaaratiedotteen kieli, suomi tai ruotsi, määräytyy sen mukaan, minkä kielen käyttäjä on sovellukseen määritellyt.

”Kaverille tuli ilmoitus vaaratiedotteesta, mutta minulle ei. Miksi?”

Puhelinten omat käyttöjärjestelmät saattavat rajoittaa vaaratiedotteiden läpituloa. Sami Suomalaisen mukaan ilmoitus voi jäädä tulematta esimerkiksi silloin, jos puhelin on virransäästötilassa tai paikannus ei ole jostain syystä onnistunut.

- Puhelinvalmistajilla on omia rajoituksiaan, joita sovellus ei voi ohittaa. Esimerkiksi puhelimeen tulevien ilmoitusten määrää on saatettu rajoittaa. Jos tuo määrä on tietyllä aikajaksolla jo täynnä, puhelin ei päästä vaaratiedotetta läpi. Rajoitteista löytyy lisätietoa sivulta www.112.fi, hän kertoo.

112 Suomi -sovelluksen vaaratiedoteominaisuutta testataan valtakunnallisena 112-päivänä maanantaina 11. helmikuuta 2019 klo 11.20.

Näin saat vaaratiedotteet 112 Suomi sovellukseen. Tee näin:

  1. Lataa/ päivitä sovellus
  2. Avaa/ uudelleenkäynnistä sovellus kerran, jotta tiedotetoiminto käynnistyy.
  3. Anna sovellukselle lupa seurata sijaintia sovelluksen ollessa suljettuna.

112 Suomi

  • 112 Suomi on mobiilisovellus hätänumeroon soittamiseen ja hätäpaikannukseen.
  • Sovelluksen keskeisin hyöty on, että avunsaanti hätätilanteessa nopeutuu.
  • 112 Suomi -sovelluksen lisäpalveluihin kuuluvat päivystysnumerot kiireettömään avuntarpeeseen sekä vaaratiedotteiden välittäminen.
  • Sovellus on ladattavissa sovelluskaupoista ilmaiseksi Android- ja iPhone-puhelimiin. Sovelluksen voi ladata sovelluskaupoista ilmaiseksi myös Windows- ja Jolla-puhelimiin, mutta niissä sovellusta ei enää päivitetä.
  • Hätäkeskuslaitos on tehnyt sovelluksen yhteistyössä Digian Oyj:n kanssa.

Lisätietoja:

 

HÄTÄKESKUSLAITOS
Marko Nieminen
hätäkeskuspalveluiden johtaja
puh. 0295 481 291
marko.nieminen@112.fi

HÄTÄKESKUSLAITOS
Sami Suomalainen
sovellusasiantuntija
puh. 0295 481 467
sami.suomalainen@112.fi

DIGIA
Sami Rantanen
Toimialajohtaja, Digia Oyj
puh. 040 772 2920
sami.rantanen@digia.com

Haluatko pysyä ajan tasalla Digian kuulumisista?

Tilaan:

Uutiset / Lehdistötiedotteet / Pörssitiedotteet / Johdon liiketoimet
Lehdistötiedotteet
Pörssitiedotteet / Johdon liiketoimet

Tutustu tietosuojaselosteeseemme

Valitse 'En ole robotti'
*