Case Carlson

Carlson tähtää aitoon monikanavaisuuteen verkon ja kivijalan yhteispelillä


Itä-suomalainen Carlson halusi laajentaa toimialuettaan koko Suomen kattavaksi. Keinoiksi valikoituivat sekä verkkokaupan avaaminen, että myymäläverkoston laajentaminen uudella konseptilla. Kumppanina monikanavaisen kokonaisuuden rakentamisessa on Digia, joka verkkokaupan lisäksi huolehti Carlsonin toiminnanohjausjärjestelmästä.

milla-teimme.pngMillä teimme

Kun puhutaan kokonaisuudesta, jossa verkkokauppa on tiiviisti kiinni muissa taustajärjestelmissä, tarvitaan myös kumppani, jolla on ymmärrystä ja osaamista kaikista kerroksista. Digia on meille täyden palvelun talo, jonka kanssa pystymme kehittämään liiketoimintaamme kokonaisvaltaisesti.

Kyösti Karhunen, toimitusjohtaja, Oy CarlsonCarlson tähtää aitoon monikanavaisuuteen verkon ja kivijalan yhteispelillä

Itä-Suomesta ponnistava Carlson halusi laajentaa toimialuettaan koko Suomen kattavaksi. Keinoiksi valikoituivat sekä verkkokaupan avaaminen, että myymäläverkoston laajentaminen uudella konseptilla. Nyt yritys rakentaa aidosti monikanavaista kokonaisuutta, jossa verkko ja kivijalka tukevat toisiaan.

Samalla kun koventuva kilpailu on pyyhkinyt Suomen markkinoilta kaupan alan toimijoita sekä pakottanut jäljelle jääneitä supistamaan myymäläverkostoaan, löytyy myös toimijoita, joiden suunta on toinen. Yksi näistä on Carlson, jonka toiminnassa verkko ja kivijalka eivät ole toistensa kilpailijoita vaan toisiaan täydentävä ja vahvistava kokonaisuus.

Carlsonin tarina alkoi vuonna 1859 kuopiolaisesta rautakaupasta. Nykyään yritys on lähes 400 ammattilaista työllistävä kaupan alan toimija, jonka valikoima koostuu rautakaupan lisäksi myös muun muassa kodin ja sisustuksen sekä muodin valikoimasta. Itä-Suomen lisäksi Carlsonin myymäläverkosto ulottuu Jyväskylään ja pääkaupunkiseudulle.

Verkkokauppa pystyyn vankalle pohjalle

Loppuvuodesta 2017 Carlson ja sen sisaryhtiö Halonen avasivat verkkokaupat. Ajankohtaa määrittivät osaltaan Carlsonin taustajärjestelmien päivitystarve, joka haluttiin hoitaa kunnialla ennen verkkokaupan pystyttämistä.

Varsinainen kipinä verkkokaupalle syntyi kuluttajien käyttäytymisen muutoksesta.

”Tämän päivän kuluttaja haluaa tutustua etukäteen valikoimaan ja hintoihin ennen lopullisen ostopäätöksen tekoa. Verkkokaupan perustamisen myötä koko valikoimamme myymäläsaatavuus mukaan lukien saatiin asiakkaidemme ulottuville”, kertoo Carlsonin toimitusjohtaja Kyösti Karhunen.

Carlsonilla oli alusta asti selvää, että verkkokauppa ei olisi vain erillinen myyntikanava vaan aidosti osa monikanavaista kokonaisuutta, jossa verkkokauppa ja kivijalka toimivat tiiviissä yhteistyössä. Siksi projektissa otettiin huomioon alusta asti esimerkiksi kivijalan rooli verkkokaupan tilausten keräilyssä ja noudossa.

”Kun rakennetaan monikanavaista kokonaisuutta, on suunnittelussa otettava huomioon eri osa-alueet. Miten ja milloin tilausten keräily tapahtuu, miten ja missä tilaukset pakataan ja miten tuotteet liikkuvat myymälöiden välillä. Tämä vaatii laajan kokonaisuuden hahmottamista.”

Kodinmyymäläkonsepti tukee toimialueen laajennusta

Verkkokaupan avaamisen jälkeen Carlson lähti toteuttamaan toista tavoitettaan: myymäläverkoston laajentamista. Pääkaupunkiseudulle Carlson laajentui kodinmyymäläkonseptillaan 2018, kun sopiva myymäläpaikka löytyi kauppakeskus Redistä Helsingistä. Keväällä 2019 avautui seuraava myymälä kauppakeskus Jumboon Vantaalle.

Karhusen mukaan verkkokaupalla on ollut näppinsä mukana kivijalan laajentumisessakin.

”Verkkokaupan tilaukset ovat vahvistaneet näkemystämme siitä, minne meidän kannattaa laajentua kivijalassa. Verkkokaupan tilauksista yli puolet tulee pääkaupunkiseudulta. Tämä tuki ajatustamme lähteä laajentumaan alueelle kodinmyymäläkonseptilla.”

Itäsuomalaiset juuret ovat osoittautuneet varsinaiseksi kilpailutekijäksi uusien myymälöiden myötä.

”Pääkaupunkiseudulla asuu monia Itä-Suomesta sinne muuttaneita ja toisaalta monella on esimerkiksi kesäasunto täällä idässä. Sen myötä Carlson on jo entuudestaan tuttu ja olemme saaneet positiivista palautetta siitä, että olemme laajentaneet toimintaamme myös Itä-Suomen ulkopuolelle.”

Verkkokauppa on Karhusen mukaan jo lunastanut paikkansa kivijalkamyymälöiden rinnalla ja noussut merkittäväksi osaksi kauppaketjua.

Kilpailuvalttina laaja valikoima

Verkkokaupan myötä Carlsonin toimialue kattaa nyt koko Suomen. Töitä yrityksen tunnettuuden lisäämiseksi on paljon edessä, mutta Carlsonilla uskotaan yrityksen vahvuuksiin.

”Meillä verkkokaupan valikoima on aidosti ihan omaa luokkaansa Suomen mittakaavassa. Meillä on esimerkiksi ainoana Suomessa koko Villeroy & Bochin valikoima tilattavissa verkkokaupasta”, Karhunen kuvailee.

Valikoiman suhteen Carlson tekee tiivistä yhteistyötä myös Halosen kanssa. Halonen vastaa esimerkiksi Carlsonin muodin valikoiman sisäänostosta.

Sekä Carlsonin että Halosen verkkokauppojen toteutuksesta vastasi Digia. Verkkokaupat on rakennettu yhteisen, Digian ylläpitämän toiminnanohjausjärjestelmän päälle ja niitä kehitetään rinta rinnan.

”Kun puhutaan kokonaisuudesta, jossa verkkokauppa on tiiviisti kiinni muissa taustajärjestelmissä, tarvitaan myös kumppani, jolla on ymmärrystä ja osaamista kaikista kerroksista. Digia on meille täyden palvelun talo, jonka kanssa pystymme kehittämään liiketoimintaamme kokonaisvaltaisesti”, Karhunen päättää.