Petteri Koponen on perustanut omia startup-yrityksiä, ja on nyt sijoittajana mukana kymmenissä kasvuyrityksissä. Hän uskoo, että stressinhallinnassa keskeistä on nähdä yritysmaailma pelinä. Koposen mukaan myös korporaatioiden johtajat voisivat oppia startup-maailmasta avoimuutta ja tiimipeliä stressin käsittelyyn
Digiä ja kyyneleitä -podcastin uudessa jaksossa käsitellään stressiä, erityisesti start-up-maailman näkökulmasta. Studiovieraana aiheesta on keskustelemassa sijoitusyhtiö Lifeline Venturesin vetäjä
Petteri Koponen. Lifeline Ventures on sijoitusyhtiö, joka hallinnoi satojen miljoonien rahastoja, jotka sijoittavat varhaisen vaiheen yrityksiin. Koponen itse oli ensimmäisten joukossa sijoittamassa pelifirma Supercelliin. Miten start-up sijoittamisen kultasormeksi tituleerattu Koponen hallitsee stressiä? Onko toisten rahojen sijoittaminen riskialttiisiin kohteisiin stressaavaa?
Yleensä Lifeline Venturesin sijoituskohteet ovat olleet nimenomaan kansainvälisiä teknologia-alan kasvuyrityksiä. Miten Koponen näkee stressinhallinan roolin start-up -maailmassa, jossa haetaan yleensä isolla riskillä isoja voittoja? Onko stressi johtajalle aina huono asia, vai voiko sitä oppia kääntämään positiiviseksi voimaksi?
Jakso on nauhoitettu marraskuussa 2020.
Podcastin kakkoskaudella jaksojen lopussa on uusi osio, Timon Tunnustus, jossa Digian toimitusjohtaja Timo Levoranta kertoo, mitä hän oppi tai oivalsi jakson keskustelusta.
Hyvä vs. huono stressi. Hyvää stressiä tarvitaan suoritukseen virittäytymiseen, mutta viritystila pitää myös purkaa, jottei stressi käänny huonoksi. Jäin miettimään, miten koko organisaatiota ja omaa tiimiä voisi ohjata hyvän stressin puolelle. Uskon, että se lähtee siitä, että on johtajana läsnä, ja pysyy sitä kautta pulssilla: pystyy tarkkailemaan sitä, ettei stressi ala syömään ihmisiä sisältä päin. Tässäkin viestinnän rooli on tärkeää, ja yhteisöllisyyden luominen, nyt entistä enemmän myös digitaalisten välineiden avulla.
Rakkaudesta ongelmanratkaisuun. Kuten Koponen tuo esiin, meidän pitää muuttaa mindsettimme niin, että alamme rakastaa ongelmanratkaisua. Silloin emme näe ongelmia aina negatiivisena asiana, mikä jo vapauttaa paljon turhaa stressiä. Organisaatio, jossa on herätetty rakkaus ongelmanratkaisuun, ei halvaannu vaikeankaan haasteen edessä.
Digiä ja kyyneleitä on Digian tuottama podcast. Ohjelmassa etsitään suomalaisten johtajien kanssa aitoa tunnetta ja arvoa digitaalisen murroksen keskeltä. Podcast on kuunneltavissa Spotifyssa, Soundcloudissa, Suplassa ja Apple Podcastissa.
Kuuntele myös aiemmat Digiä ja kyyneleitä - jaksot: