Blogi

Mistä johtaja löytää rohkeuden uudistaa liiketoimintaa? Kuuntele Digiä ja kyyneleitä -podcastin avausjakso

Kirjoittanut Digia Oyj | 13.4.2020 21:00

Suomalaisjohtajien tulisi ymmärtää digitalisaatiota paremmin, jotta he osaavat ja uskaltavat tehdä parempaa digitaalista liiketoimintaa, toteaa Digian toimitusjohtaja Timo Levoranta. Kuuntele podcast ja lue kolme tärppiä jaksosta!

Rohkeutta tarvitaan kaikissa yrityksissä, etenkin silloin kun ollaan jonkin uuden äärellä – kuten nopeasti digitalisoituvassa maailmassa ollaan. Johtajalta vaatii rohkeutta uudistaa liiketoimintaa ja haastaa ihmisten totuttuja toimintatapoja. Rohkeutta myöntää, kun ei ymmärrä itse kaikkea ­– ja toisaalta opetella sitä, mitä ei vielä osaa.

Mistä johtaja löytää rohkeuden uudistuksiin? Miten uskaltaa päättää investoinneista tai kumppaneista, jos ei itse ole diginatiivi? Ja ymmärtävätkö suomalaisjohtajat riittävästi digitalisaatiosta voidakseen tehdä menestyvää bisnestä? Mitä rohkeus on 2020-luvulla, jota määrittää paitsi tämänhetkinen poikkeustila myös datan kasvava valta?

Rohkeudesta digitalisoituvassa maailmassa on podcastin ensimmäisessä jaksossa puhumassa Digian oma toimitusjohtaja Timo Levoranta. Kuuntele jakso alta:


Sisältö:

  • Miksi yrityksissä ei saa antaa pelolle sijaa? (4:25)
  • Pitääkö toimitusjohtajan ymmärtää digitalisaatiota? (7:48)
  • Miten rohkeus ja huoli näyttäytyvät toimitusjohtajan arjessa poikkeusaikana? (8:22)
  • Saako johtaja näyttää pelkoaan? (10:10)
  • Mitä roolia digitalisaatio näyttelee kriisin keskellä? (11:30)
  • Kestävätkö digijärjestelmät poikkeusaikoina, kun asiakkaina on kriittisiä toimijoita, kuten Puolustusvoimat? (12:09)
  • Miten johtaja osaa päättää digitaalisista investonneista, jos ei ole itse diginatiivi? (15:10)
  • Onko suomalaisjohtajien ymmärrys digitaalisuudesta riittävällä tasolla? (17:20)
  • Käyttäjän kysymys: Mikä on data ja missä sitä voi koskettaa? (18:37)
  • Miten poikkeusajan digiloikka vaikuttaa kriisin jälkeen? (19:30)
  • Vaikuttaako kriisi digipalveluiden arvostukseen ja kysyntään? (21:54)
  • 2020-luku on datan vuosikymmen: Mitä se tarkoittaa käytännössä? (25:14)


Kolme tärppiä jaksosta

Digian DevOps-evankelistan ja Digiä ja kyyneleitä -podcastin juontajan Veikko Nokkalan kolme tärppiä jaksosta:

  • Rohkeus digialalla. Kaikki firmat ovat nykyään softafirmoja, ja harva yritys voi rimpuilla eroon digitalisaation mahdollisuuksista ja uhkista. Rohkeutta on kohdata digitalisaatio ja nähdä sen mahdollisuudet: luoda uusia palveluita, tehdä pioneerityötä ja yhteiskunnallisia avauksia... Rohkeus vaatii kykyä kohdata vaikeatkin asiat ja tehdä päätöksiä ilman 100 % varmaa tietoa. Digialalla rohkeuden merkitys kasvaa, kun hankkeet saattavat käsittää oman liiketoiminnan kannibalisointia ja aivan uusien liiketoiminta- ja operatiivisten mallien käyttöönottoa. Siinä on muutosta kerrakseen, ja ripaus järkevää rohkeutta auttaa eteenpäin. Oleellista on löytää oikea kumppani, joka auttaa viemään oman firman 2030-luvulle.
  • Korona-ajan pakotettu digiloikka. Miten työnteko ja digitaalisten työkalujen käyttäminen muuttuu nyt otettavan digiloikan seurauksena? Nyt varsinkin toimialoilla, joissa digitalisaatio mahdollistaa sujuvan etätyöskentelyn koetaan työn murros nopeutetulla sykkeellä. Digitalisaation seuraava aalto tuli ja pyyhkäisi toiminnan aivan uuteen uskoon ja jo nyt muutaman viikon etätyöskentelyn jälkeen on jo siirrytty poikkeusoloista normaaliin arkeen – etätyöskentely on uusi musta.
  • 2020-luku on datan vuosikymmen. Ennen tehtiin projekteja, nyt kokonaisuus ratkaisee, sillä pistemäinen digiprojekti ei välttämättä vie organisaatiota eteenpäin digitalisaatiossa. Kokonaisuudessa data on keskeisessä roolissa. Alustatalous ja entistä verkottuneempi ja yhteen integroitunut maailma vaativat, että datan luottamuksellisuuteen, eheyteen ja saavutettavuuteen liittyvät ominaisuudet ovat kunnossa. Tämä tarkoittaa, että kaikkien organisaatioiden toiminnan alueiden, palveluiden ja prosessien tulee omalta osaltaan lisätä ja jalostaa dataa, jotta datan jalostusarvo lisääntyy. Siten datan älykäs ja vastuullinen hyödyntäminen on mahdollista ja tuottaa häkellyttävän huikeita hyötyjä organisaatioille.