Tutkimusyhtiö Gartnerin mukaan sen avulla hoidetaan nyt 50 prosenttia digitalisaatiosta, ja se aiheuttaa myös puolet kustannuksista. Kyse on yllättävästä asiasta – integraatioista. Teräsyhtiö SSAB:n ja Digian asiantuntijat kertovat, että uudenlainen näkemys it-järjestelmien integraatioihin on välttämätön, jos asiakkaita halutaan palvella hyvin. Valtaosa suurista yrityksistä hyppää pian mukaan muutokseen.
Millä tekoälyn ja digitalisaation tehostama uusi maailma oikein rakennetaan? Vastaus on useimmille todennäköisesti yllätys. Tutkimusyhtiö Gartnerin mukaan aivan keskeisessä roolissa ovat it-järjestelmien ja sovellusten integraatiot, joita monet ovat aiemmin pitäneet lähinnä välttämättömänä pahana.
”Jatkossa yrityksille on suorastaan elinehto, että integraatioihin saadaan lisää helppoutta, nopeutta ja kustannustehokkuutta”, sanoo Jani Niskanen, joka vastaa teräskonserni SSAB:n integraatioarkkitehtuurista.
Mistä näin suuri muutos johtuu? Taustalla on ennen kaikkea kaksi suurta trendiä, kertoo Mikko Hakola, joka johtaa Digian iPaaS- ja Open Source -liiketoimintaa. Ensinnäkin yritysten it-järjestelmät koostuvat yhä monimutkaisemmasta kokoelmasta erilaisia pilviohjelmistoja, omia järjestelmiä, mobiilisovelluksia ja eri paikoissa olevaa dataa. Kun eri järjestelmien, komponenttien ja datalähteiden määrä kasvaa, tarvitaan paljon tehokkaampia tapoja liittää niitä yhteen.
Lisäksi asiakkaiden tarpeet ja vaatimukset ovat muuttuneet. ”Asiakkaamme haluavat tietää vaikkapa tuotteisiin liittyviä asioita reaaliaikaisesti meidän järjestelmistämme ja tehdä esimerkiksi tilauksiin liittyviä tarkastuksia suoraan järjestelmien välillä”, kertoo Niskanen. Kuluttajapuolen yritykset törmäävät samantyyppisiin tarpeisiin – tieto pitää saada liikkumaan eri järjestelmien ja esimerkiksi mobiilisovellusten välillä.
Tutkimusyhtiö Gartner on varoittanut, että jos yritetään jatkaa vanhaan malliin, kustannukset voivat kasvaa hallitsemattomasti. Vielä vakavampaa on se, että yritykset jäävät jälkeen digitalisaation murroksessa, sillä digitaalisen tulevaisuuden rakentaminen ei yksinkertaisesti onnistu perinteisillä ratkaisuilla.
”Muutoksista seuraa vaatimuksia, joihin ei vanhoilla menetelmillä kerta kaikkiaan voida vastata. Tarvitaan uudenlaista ajattelua”, toteaa Niskanen.
”SSAB:n uusi lähestymistapa on juuri sitä, mihin Pohjoismaissa ollaan menossa”, kertoo Hakola.
Moderniin maailmaan siirrytään uudenlaisten integraatioratkaisujen avulla. Ne helpottavat ja nopeuttavat järjestelmä- ja sovellusintegraatioita niin paljon, että koko lähestymistapa niihin voidaan muuttaa. Integraatioiden tekemiseen ei välttämättä enää tarvita siihen vihkiytyneitä asiantuntijoita, vaan sovelluskehitystiimit voivat tehdä integraatiot itse.
Muutos on jo päässyt vauhtiin SSAB:llä. ”Ensimmäiset sovelluskehitystiimit ovat aloittaneet uuden integraatioalustan käyttöä. Näissä toteutuksissa integraatioasiantuntijat lähinnä valvoivat, että kaikki tehdään oikein”, kertoo Niskanen.
Tulevaisuudessa SSAB:llä ketterä integraatioiden ydintiimi keskittyy kouluttamiseen, toteutusten verifiointiin, uuden Dell Boomi -integraatioalustan ylläpitoon ja kaikkein haastavimpiin integraatioihin. Sovelluskehitystiimit voivat tehdä useimmat integraatiot itse, jolloin työhön saadaan ketteryyttä ja nopeutta.
Lähestymistapa integraatioihin on siis muuttumassa perusteellisesti. Moderniin malliin liittyy uudenlainen arkkitehtuuri, nykyaikainen integraatioalusta ja moderni hallintamalli. Ne kaikki tehostavat ja nopeuttavat työtä melkoisesti. Niskanen kertoo, että aiemmin esimerkiksi asiakkaan järjestelmän yhdistäminen SSAB:n järjestelmään saattoi kestää käytännössä puolisen vuotta. Jatkossa se voidaan tehdä murto-osassa aiemmasta ajasta ja työmäärästä.
Mikko Hakola, iPaaS- ja Open Source -liiketoiminnan johtaja, Digia & Jani Niskanen, integraatioarkkitehtuurista vastaava johtaja SSAB
Moderneimmat uusista integraatioalustoista ovat niin kutsuttuja hybridialustoja (HIP, Hybrid Integration Platform). Ne toimivat ketterästi yhteen niin pilvessä olevien palveluiden kuin yritysten sisäverkon järjestelmienkin kanssa. Hakola kertoo, että hybridialustojen ansiosta yritysten dataa ei tarvitse kierrättää pilven kautta, mikä on merkittävä etu. Se on tärkeää myös tekoälyn kohdalla, sillä parhaat työkalut ovat pilvessä mutta valtavat datamassat yleensä yritysten omissa järjestelmissä, joista niitä on vaikea siirtää pilveen.
Uusilla hybridialustoilla onkin merkittävä rooli digitalisaation rakentamisessa. Gartner ennustaa, että ensi vuoden loppuun mennessä jo kaksi kolmasosaa suurista yrityksistä on ottanut käyttöön uusia hybridialustoja.
Uudet alustat vastaavat useisiin tämän hetken tarpeisiin. Yksi niistä on reaaliaikaisuus. ”Enää ei riitä, että tieto siirtyy esimerkiksi kerran yössä. Se tarvitaan yleensä heti”, toteaa Hakola. Tämä vaatii teknisesti aivan erilaisen toteutustavan kuin aiemmin, ja useimmilla perinteisillä ratkaisuilla reaaliaikaisuuteen ei ole mahdollista päästä.
”Tietoturvan pitää olla integraatioiden osalta sisäänrakennettua. Sitä ei voi lisätä jälkikäteen tai siitä tulee todella kallista”
Niskanen kertoo, että SSAB:llä tulee käyttöön esimerkiksi huolto-operaatioita tehostava sovellus, joka hakee tietoa useista eri järjestelmistä. Uudessa prosessissa tietojen haun tulee tapahtua samalla, kun työntekijä hoitaa tehtävää – eli hän tarvitsee tiedot heti, jotta työ voi jatkua. Niskanen toteaakin, että jos yritys ei pysty toteuttamaan tällaisia reaaliaikaisia integraatioita, työn tehostaminen digitalisaation avulla saattaa pysähtyä.
Uudet alustat helpottavat myös tietoturvasta huolehtimista. Niskanen muistuttaa, että kun asiakkaille avataan pääsy omien it-järjestelmien sisälle, korkea tietoturva on välttämätöntä. ”Tietoturvan pitää olla integraatioiden osalta sisäänrakennettua. Sitä ei voi lisätä jälkikäteen tai siitä tulee todella kallista”, hän toteaa.
Modernit integraatioalustat ovat avaintekijöitä digitalisaation murroksessa. Niskanen kannustaa miettimään uudistusten tarvetta hyvissä ajoin, sillä yleensä alustan täytyy olla kunnossa ennen kuin hankkeissa päästään eteenpäin. ”Jos projekti alkaa tammikuun alussa, integraatioalustan pitää olla valmiina joulukuun lopussa. Muuten työ ei etene minnekään”, hän tiivistää.