Blogi

Miten alkuun verkkokaupan verkkomarkkinoinnissa? Osa 1/3: Perusasiat kuntoon

Kirjoittanut Jouni Wahalahti | 22.10.2018 21:00

Oli kyseessä sitten pieni tai suuri verkkokauppa, kaikki kohtaavat saman haasteen: mistä saadaan ostavat kävijät kauppaan? Ennen kuin Google Ads-tili laitetaan pystyyn, on verkkokaupan perusasiat syytä hoitaa kuntoon.

Kevyt verkkokauppa on mahdollista avata jopa muutamassa tunnissa, jos tuotevalikoima on suppea ja liiketoiminnan tarpeisiin riittää joku valmisohjelmisto. Laajemmat verkkokaupat, ottaen huomioon verkkoliiketoiminnan kaikki tarpeet, vaativat toki pääsääntöisesti useamman kuukauden projektin, jotta kaikki järjestelmät saadaan keskustelemaan keskenään ja prosessit taustalla kuntoon.

On sitten kyseessä pieni tai suuri verkkokauppa, raaka työ asiakasvirtojen saamiseksi alkaa vasta verkkokaupan avaamisen jälkeen.  

Avaamme tässä verkkokaupan verkkomarkkinointi -blogisarjassa verkkokaupan markkinoinnin vaihe vaiheelta eri kanavissa. Ensimmäisessä osiossa kerromme perusasioista, jotka verkkokaupassa tulee laittaa kuntoon ennen markkinoinnin käynnistämistä.  

Mistä saada ne ostavat kävijät kauppaan?

Verkossa kävijävirtoja ei ole ilman orgaanista tai maksettua näkyvyyttä hakukoneissa (Google), sosiaalisen median näkyvyyttä tai muuta verkkomarkkinointia. Fyysinen myymälä eroaa verkosta siinä, että jos myymälän oikeaan paikkaan sijoittaa, kuten kauppakeskukseen tai vilkkaasti liikennöidyn väylän varrelle, aina joku ohikulkijoista päätyy sisälle kauppaan, ellei sitä ole erikseen estetty. Verkossa ei näitä luonnollisia kävijävirtoja ole ilman jonkinlaista medianäkyvyyttä, oli se sitten maksettua, orgaanista tai linkitettyä.

Vaihe 1 - Markkina- ja kilpailijakartoitus kaiken tekemisen pohjana

Kaiken verkkoliiketoiminnan tekemisen pohjana tulisi olla hyvä markkina- ja kilpailijakentän tuntemus sekä oman liiketoiminnan positiointi tähän kenttään.  Tässä auttaa markkina- sekä kilpailijakartoituksen toteutus, joka jokaisen verkkokauppiaan tulisi tehdä pohjatyöksi.

Kun tiedetään mitä kilpailijat tekevät ja mitä markkinassa tapahtuu, niin sitten vaan käyttämään markkinointibudjettia eri kanavissa, eli Google Ads ja Facebook-markkinointi käyntiin.  Väärin!

Vaihe 2 - Analytiikka ja siihen liittyvät työkalut käyttöön sekä toimimaan oikein

Analytiikka on kaiken digitaalisen markkinoinnin perusta. Jokaisen verkkokauppiaan tulisi ottaa siis käyttöön analytiikkatyökalu. Useimmiten tässä riittää Google Analytics. Google tarjoaa myös muita käteviä työkaluja verkkokauppiaan avuksi.

Google Analytics

Google Analytics on verkkokauppiaan yksi tärkeimmistä työkaluista. Sitä voi käyttää paitsi markkinoinnin analysointiin, mutta myös suunnitteluun. Google Analyticsilla voi mitata verkkokaupan kävijämäärää, seurata mistä kävijät tulevat ja mitä he kaupassa tekevät sekä oppia kävijöiden tekemisen perusteella paljon kaupan toimivuudesta ja sisällöistä.

Google Analyticsin aloitusopas >>

Google Tag Manager

Google Tag Manager on taginhallintajärjestelmä, jonka avulla voi helposti ja nopeasti päivittää verkkokaupassa tai mobiilisovelluksessa käytettäviä tageja ja koodinpätkiä, eli kauppias pystyy seuraamaan erilaisia asioita mitä verkkokaupassa tapahtuu.

Tutustu Google Tag Manageriin >>

Google Search Console

Google Search Console on Googlen maksuton palvelu, jonka avulla voi seurata ja ylläpitää verkkokaupan näkymistä Google-hakutuloksissa.  Verkkokauppa toki näytetään Googlen hakutuloksissa, vaikka käytössä ei olisi Search Consolen tiliä, mutta työkalut auttavat kauppiasta ymmärtämään Googlen tapaa nähdä verkkokauppasi ja näin ollen optimoimaan kaupan sivunäkyminen tuloksissa.

Verkkokauppiaan on hyvä huolehtia, että hän itse tai yritys on tilien omistaja, ja että hänellä on tilien täysi käyttöoikeus sekä käyttäjien hallinta. Sama koskee myös kaikkia mainostilejä.

Vaihe 3- Kaupan perustoiminnallisuudet ja sisällöt kuntoon

Ennen markkinoinnin aloittamista tulee varmistaa, että verkkokaupan perusasiat ovat kunnossa. Onko kaupassa kaikki tarvittavat sivut, tuotetieto ja ostopolku kunnossa sekä asiakkaalle tarvittava informaatio selkeästi saatavilla?

Muistilista perusasioista:

  • Etusivun kaupallisuus, vaihtuvat tuotteet ja kampanjat
  • Toimintakehotteet kuntoon
  • Kategoria- ja tuotesivut kuntoon
  • Kuvat ja tuotetekstit kuntoon
  • Kassa ja ostoprosessi kuntoon
  • Laajat maksutavat
  • Kattavat toimitustavat
  • Asiakasviestintä kuntoon
  • Toimitusehdot, rekisteriselosteet ja yhteystiedot selkeästi esille

Kun ollaan todettu perusasioiden kaupassa olevan kunnossa, varmistetaan vielä kaupan tekninen toteutus niin, ettei esteitä hakukonenäkyvyydelle ole, eli tekninen SEO kuntoon. Jos nämä asiat eivät ole kunnossa, ei kilpaillussa markkinassa ole toivoakaan päästä Googlessa edes ensimmäiselle sivulle orgaanisessa haussa. Ja mikä olisikaan hienompaa kuin saada se oma kauppa halutuilla hakusanoissa Googlessa ykköseksi? Kaikki se panostus, jonka hakukonenäkyvyyteen tekee, on kuin rahaa laittaisi pankkiin.

Orgaanisella hakukonenäkyvyydellä on pitkäaikainen vaikutus, kun taas markkinoinnilla saadaan kulutetusta rahamäärästä riippuen enemmän tai vähemmän liikennettä kauppaan hetkellisesti. Kaiken kävijäliikenteen kannalta on kuitenkin jälkimarkkinoinnin suunnittelu sekä rakentaminen ehdottomia menestystä tavoittelevan verkkokaupan perusedellytyksiä.

Kun oman liiketoiminnan markkina- ja kilpailijakenttä on tiedossa, valikoima ja hinnoittelu asemoitu tähän kenttään oikein niin että ostaja haluaa ostaa, kaupan perusasiat ovat kunnossa ja orgaanisen hakukonenäkyvyyden mahdolliset esteet poistettu sekä sisällöt hiottu palvelemaan niin asiakasta kuin hakukoneitakin, on aika paneutua itse asiaan eli verkkomarkkinointiin. Verkkomarkkinoinnin keinoihin palaamme blogisarjan seuraavassa osassa.