Ensimmäisen alan työpaikan löytäminen voi olla haastavaa. Rekrytoijamme keräsivät tähän blogitekstiin muutaman huomioitavan asian IT-alalle työllistymisestä sekä vinkkejä, joilla voit parantaa mahdollisuuksiasi sen ensimmäisen alan työpaikan varmistamiseen.
IT-firmat ja ulkopuoliset palveluntarjoajat järjestävät usein erilaisia Trainee-ohjelmia tai koulutuspolkuja, jotka ovat hyvä reitti päästä aloittamaan uraa ja näkemään, millaista työskentely IT-alalla on.
Meillä Digialla järjestetään vuosittain Career Compass –haku, joka on suunnattu nimenomaan opiskelijoille ja alanvaihtajille, jotka ovat aloittamassa uraansa IT-alalla ja etsimässä sitä ensimmäistä työpaikkaansa. Career Compassin kautta työllistyy suoraan junior-rooliin, josta oppimispolku alkaa jokaisen oman tason mukaan. Kyseessä ei siis ole koulutuskokonaisuus, vaan kokemus ja ammattitaito kasvavat työn ohessa osaavien kollegoiden tukemana. Tänä vuonna haemme uusia työkavereita muun muassa erilaisiin konsultti- ja ohjelmistokehittäjien rooleihin.
Rehellisyyden nimissä on todettava, että opiskelijoilla ei ole samanlainen työmarkkinastatus kuin esimerkiksi kolme vuotta alalla olleilla. Ensiksi pitää napata se ensimmäinen alan työpaikka. Suosittelemme valitsemaan työnantajan, joka tarjoaa kunnossa olevat prosessit eli asioita tehdään oikeaoppisesti ja jossa pääsee oppimaan osana tiimiä. Tiimin voima uuden oppimisessa on mieletön.
IT-ala on todella laaja ja sinne haetaan hyvin monenlaisia osaajia. Kuitenkin jos mietitään paikkoja, jotka on tarkoitettu ns. ensimmäiseksi alan työtehtäväksi, vaaditaan näissä usein ohjelmointitaitoja. Tällä hetkellä näyttää siltä, että teknisiin tehtäviin haetaan eniten tekijöitä, jolloin tietenkin heillä on enemmän valinnanvaraa työmarkkinoilla. Teknisissä tehtävissä arvostetaan erityisesti oppimis- ja uuden omaksumiskykyä. Teknologiat, työkalut ja ohjelmointikielet muuttuvat nopeasti ja samoin vaihtuvat projektit työelämässä. Tätä taitoa, kiinnostusta ja aktiivisuutta kannattaa tuoda esiin esimerkiksi omien harrasteprojektien ja opiskelijaprojektien kautta. Muista siis laittaa työhakemukseesi (tai jo LinkedIn-profiiliisi) esille linkki portfolioosi tai GitHub-linkkisi.
Konsulttitaloissa on tärkeää pystyä työskentelemään asiakasrajapinnassa, jolloin esimerkiksi kesätöissä hankittu asiakaspalvelukokemus on iso plussa. Myös toimialaosaaminen on hyvin arvokasta, sillä esimerkiksi Digialla me teemme asiakasprojekteja hyvin erilaisille toimialaloille ja asiakkaille. Esimerkiksi, jos olet toiminut varastotöiden parissa, siitä on ihan varmasti etua, jos päätät hakea logistiikan toiminnanohjausjärjestelmän kehitystehtäviin. Meillä on myös paljon henkilöitä, jotka ovat tehneet uravaihdoksen ja siirtyneet asiakkaamme puolelta loppukäyttäjän roolista meille konsultiksi.
Ohjelmointikokemus ja oma kiinnostus ohjelmointia kohtaan avaa mahdollisuuksia monenlaisiin tehtäviin IT-alalla, mutta se ei aina ole välttämätöntä. IT-alalta löytyy myös paljon erilaisia rooleja, jotka eivät suoraan vaadi ohjelmointitaustaa, kuten projekti- ja palvelupäälliköiden, designerien, esihenkilöiden tai konsulttien tehtäviä.
Rekrytoijina arvostamme kovasti, jos hakemuksesta käy ilmi ehdokkaan tuntemus ja perehtyneisyys haettavaan yritykseen, palveluihin ja tehtävään. Mitä paremmin itse pystyy rajaamaan aluetta, minkä parissa haluaa työskennellä, sitä sutjakkaammin rekrytointi yleensä etenee. Kannustamme myös seuraamaan sinua kiinnostavia yrityksiä sosiaalisen median kanavissa ja osallistumaan alan tapahtumiin ja webinaareihin, niistä saa usein todella paljon tietoja ja ymmärrystä esimerkiksi kulttuurista, ihmisistä ja ydintekemisestä. Live-tapahtumissa varsinkin sinulla erinomainen mahdollisuus verkostoitua ja tehdä hyvä ensivaikutelma potentiaalisen työnantajan edustajiin.
Yritystuntemus ei pelkästään auta työpaikan saamisessa vaan myös selkeyttää ajatusta siitä, mitä oikeasti arvostaa työnantajassa, missä voisi olla juuri itselle sopivin yhteisö ja kasvupolku. Hakemuksen kirjoittaminen ja motivaation kohdentaminen yritykseen on helppoa, kun on jo seurannut yritystä. Erilaiset uratarinat antavat myös vinkkiä siitä minkälaisia osaajia yritys on palkannut ja minkälaista itse tekeminen siellä on.
Rekrytoijat käyttävät eri alustoja ja tietokantoja hyväkseen etsiessään osaajia, siksipä LinkedIn-profiili kannattaa luoda jo opiskeluvaiheessa, jotta sitä on kokemuksen karttuessa helppo päivittää ajan tasalle ja rekrytoijat löytävät sinut vaikket olisikaan hakemassa aktiivisesti uusia haasteita.
Mikäli etsit työtä, LinkedIn-verkosto tarjoaa paljon tietoa yrityksistä ja työelämästä, ja verkoston avulla saatat saada avattua olennaisia keskusteluita työnantajiin, jotka tarjoavat työmahdollisuuksia uransa alkutaipaletta kulkeville. LinkedIn-profiili on työmarkkinoilla ikään kuin käyntikorttisi. Tämä ei tarkoita sitä, että profiiliin pitäisi olla sisällöltään pullea – ei missään nimessä. Olennaista on kuitenkin se, että sieltä löytyvät ne (vaikka vain muutamat) asiat, joihin olet esim. opinnoissasi keskittynyt ja ne teemat, joista olet kiinnostunut.
Päästäksesi alkuun LinkedInissa, tarkista, että nämä asiat ovat kunnossa LinkedIn-profiilissasi.
Digian rekrytoinnissa LinkedIn-profiili on aivan yhtä kelpo kuin CV-tiedosto. Mutta mikäli haluat kohdentaa hakuasi mahdollisimman tehokkaasti, suosittelemme luomaan CV:n, jota pystyt helposti muokata hakuihin sopivaksi. Pääasia, että CV:ssä ja LinkedIn-profiilissa pidetään mielessä selkeys, CV:n ei tarvitse mahtua yhdelle sivulle vaan tärkeintä on, että siitä tulee esiin oleellisin työkokemus ja osaaminen. Toisaalta CV voi aivan hyvin olla myös vajaan A4:sen – sinne ei tarvitse keksiä täytettä. Kiteyttäminen ja selkeä ilmaisu ovat hyviä taitoja. Muista kuitenkin luetuttaa CV:si myös toisella henkilöllä sillä tekstin katsominen toisin silmin auttaa löytämään asioita ja kirjoitusvirheitä, joita ei ehkä itse huomannut.
Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua. Jos ensimmäisen IT-alan työpaikan haku on sinulle nyt ajankohtaista, kannattaa käydä tutustumassa alta meidän Career Compass -hakuumme.