Blogi

Super-Adassa innostettiin nuoria naisia teknologia-alalle

Kirjoittanut Digia Oyj | 26.2.2020 22:00

Digian analytiikkatiimi kävi Super-Ada-tapahtumassa esittelemässä nuorille naisille kuvan luokittelua ja siihen liittyviä käsitteitä. Super-Adan tarkoituksena on kannustaa ja antaa tietoja IT-alasta nuorille naisille, ala tarjoaa mielekkään, joustavan ja jatkuvaa oppimista tukevan työympäristön.

IT-alalla tekemistä riittäisi, mutta naisia opiskelee ja työskentelee IT-alalla tällä hetkellä ainoastaan neljännes. Digitalisoituvassa maailmassa digitaaliset palvelut ovat jokaisen meidän arjessamme ja käytössä elämän joka osa-alueella. On siis tärkeää, että kehittäjät, jotka näitä palveluita tekevät, työskentelevät tiimeissä, joissa on erilaisia kokemustaustoja ja näkökulmia parhaiden ratkaisujen ja palveluiden tuottamiseen.

Super-Ada -tapahtuman tarkoituksena on kannustaa nuoria naisia IT-alalle hauskalla ja innostavalla tavalla. Tapahtuma tarjosi nyt jo kuudetta vuotta peräkkäin nuorille 16-22 vuotiaille naisille mahdollisuuden tutustua työhön IT-alalla. Tapahtuman ytimen muodosti rastirata, jossa nuoret pääsivät tutustumaan tietotekniikka-alan eri työtehtäviin, tapaamaan alan opiskelijoita ja kuulemaan eri opintomahdollisuuksista. Parhaiten rastiradan suorittanut kolmen tai neljän nuoren naisen tiimi palkittiin kesätyöpaikoilla. Digia oli mukana omalla rastitehtävällä ja sponsoroi laitepalkinnot yhdelle voittajajoukkueista.

Digian rastilla esiteltiin kuvantunnistusta tekoälysovelluksella

Digian rastipisteellä esittelimme tekoälysovellusta, joka tunnistaa tunteen ihmisen kasvoista otetusta valokuvasta. Nuoret saivat ottaa selfieitä, joista algoritmi analysoi tunteen, ja analyysin tulokset ilmestyivät grafiikkana näytölle. Demo oli toteutettu Azuren cognitive services Face API:lla ja Power BI:llä. Itse rastitehtävässä luokiteltiin hymynaamoja neuroverkkosimulaattorin avulla. Emmi Hilasvuori, Heidi Rouhiainen ja Paula Jäppinen Digian Analytiikasta, opastivat nuoria tutustumaan koneoppimisen, luokittelun ja neuroverkkojen käsitteisiin. Koska kyseessä oli kilpailu, piti tehtävän suoritus myös arvostella. Arvostelukriteereinä oli oikean vastauksen lisäksi myös tiimissä työskentely ja itsenäinen tehtävän suoritus. Kohtaamiset nuorten naisten kanssa olivat erittäin positiivisia. He tarttuivat rohkeasti, ehkä aluksi haastavaltakin tuntuvaan tehtävään, ja tekivät sen yhtenäisenä tiiminä työskennellen. Juuri tällaisia naisia toivottaisimme mielellämme mukaan joukkoomme!

Super-Ada tapahtumassa pääsi myös keskustelemaan alan opiskelijoiden kanssa ja vaikkapa kysymään koodarilta, millainen on hänen työpäivänsä. Vaikuttajatarinoissa pääsi kuuntelemaan uratarinoita monipuolisista ja vaihtuvista työtehtävistä, jotka vaativat jatkuvaa uuden oppimista. Nuorten naisten kysymyksissä esiintyjille heijastui halu työskennellä kansainvälisessä ympäristössä sekä joustava työntekotapa. Nämäkin asioita, jotka IT-ala pystyy työntekijälleen tarjoamaan.

Voittajatiimi PeltoGäng.
Kuvat: Mari Villstedt (Super-Adan arkisto)