Generatiivista tekoälyä ei ole totuttu yhdistämään ennustamiseen. Päätimme kokeilla, miten se siihen soveltuisi. Kokeilut ovat tekoälyn hyödyntämisessä tärkeässä roolissa, jotta itselle hyödyllisimmät teknologiat ja sovelluskohteet löytyvät.
Tekoälytekniikat haastavat jo urheilutulosten ennustamisessa perinteiset tahot, kuten urheiluasiantuntijat sekä veikkaustoimistot. Testasimme aiemmin tekoälyn potentiaalia ennustamisessa jääkiekon SM-liigan tulosten osalta, ja nappiinhan se meni. Nyt vuorossa on jääkiekon MM-kisat.
Tuore ennuste on toteutettu eri tekniikalla kuin aiempi Liiga-ennuste: generatiivista tekoälyä hyödyntäen.
Generatiivisen tekoälyn ratkaisut ovat tulleet suurelle yleisölle tutuksi ChatGPT:n kaltaisista palveluista, jotka perustuvat kielimalleihin ja auttavat ennen kaikkea sisällöntuotannollisissa tarpeissa. Ennustamiseen niitä ei ole tyypillisesti liitetä.
Vuoden 2024 jääkiekon MM-kisojen voittajan ennuste on toteutettu käyttämällä RAG-pohjaista LLM-ratkaisua.
Retrieval-Augmented Generation eli RAG on kehittynyt tekoälytekniikka, jossa yhdistyy kielimallien generatiiviset kyvyt ja edistyneet tiedonhakutekniikat tiedon löytämiseen. RAG laajentaa pelkän kielimallin ymmärrystä ja antaa sille mahdollisuuden hakea ja käyttää mallin ulkopuolisia asiakirjoja tarkempien ja asiayhteyteen liittyvien vastausten tuottamiseksi.
Vuoden 2024 jääkiekon maailmanmestarin ennustamiseksi RAG-pohjainen ratkaisu toteutettiin integroimalla Llama 3 -kielimallin päälle muutamia komponentteja, kuten Ollama, ratkaisun ajamiseksi lokaalisti, ja Milvus-vektoritietokanta (hyvin skaalautuva vektoritietokanta) maajoukkuepeleihin yleisesti liittyvän tiedon säilömiseen.
Tämän asetelman avulla malliin voitaisiin poimia valtavia määriä MM-jääkiekkoon liittyviä historiallisia ja nykyisiä tietoja – niin pelaajatilastoista joukkueiden suorituksiin kuin loukkaantumisraporteista vaikka pelipäivien sääolosuhteisiin – ja käyttää näitä tietoja dataan perustuvien ennusteiden tekemiseen. Tällä kertaa tiedonkeruuvaiheen nopeuttamiseksi kokosimme pelkästään tietoja aiempien otteluiden lopputuloksista.
RAG-mallin yksi tärkeä hyvä puoli on, että uutta asiaa pystytään tuomaan joustavasti mallin päälle, eikä tarvitse odottaa, että kielimallista tulee seuraava versionumero. Jäämme siis jännityksellä seuraamaan, milloin tekoäly saa oikeasta kuviosta kiinni, kun ennustetta päivitetään kisojen aikana noin parin arkipäivän välein.
Toteutukseen liittyi useita vaiheita:
Niin urheilualan kuin liike-elämän ammattilaisille tekoälytekniikoiden, kuten RAG-pohjaisten LLM:n, ymmärtäminen ja hyödyntäminen voi tarjota kilpailuetua. Kyky ennustaa tuloksia suuremmalla tarkkuudella voi olla urheilussa avuksi esimerkiksi:
Mitä vastaavat esimerkit olisivat muilla aloilla? Vain mielikuvitus on rajana. Tekoäly luo uusia, merkittäviä liiketoimintamahdollisuuksia eteenpäin katsoville yrityksille kaikilla toimialoilla.
Nyt kun jännitämme jääkiekon maailmanmestaruuskilpailuja, tekoälyn hyödyntäminen ei ainoastaan lisää lajiin liittyvien nyanssien ymmärrystä vaan myös sitoutumista lajiin auttamalla löytämään yhä uusia vivahteita lajin sisältä.
Vaikka urheilutulosten ennustamisen taustalla olevat tekniikat voi tuntua monimutkaisilta, niiden soveltaminen tarjoaa kuitenkin konkreettisia etuja liike-elämään. Tekoälytyökalujen avulla yritykset voivat saada käyttöönsä tehokkaampia ennusteita, jotka perustuvat laajaan ja kattavaan datan analysointiin.
MM-kisahuuma kasvaa - katso ennuste lopputuloksista >
Digian tekoäly ennusti jääkiekon Suomen mestarin
Digian kehittämä tekoäly ennusti Liiga-kauden voittajaa koko kauden 2023–2024 ajan. Ennustetta seuranneille ei tullut yllätyksenä, että Tappara sinetöi mestaruuden. Lue miten ennuste onnistui ja miten se auttaa myös yrityksiä tekemään parempia päätöksiä >