Pahimman digihuuman hälvennyttyä useimmille johtajille on kirkastunut, että jokaisen on rakennettava digipolkunsa omanlaisekseen. Omia polkuja kulkiessa yhteistä on pohdinta, kuinka välttää epäonnistumiset. Paljastuu, että onnistumisen varmistavat perusasiat ovatkin yllättävän samoja kaikille.
Jollekin digitalisaatio tarkoittaa yksinkertaisesti nykyisten toimintojen siirtämistä erilaisten tietojärjestelmien toteutettavaksi. Toisessa ääripäässä digitaalisuus voi tarkoittaa koko liiketoiminnan uudistamista. Tyypillisesti yritykset ovat jossain näiden ääripäiden välimaastossa. Joka tapauksessa yhä useammissa yrityksissä kysymykset digitaalisten alustojen ja datan hyödyntämisestä, digitaalisen asiakaskokemuksen kehittämisestä tai digitaalisissa ekosysteemeissä toimimisesta ovat nousseet prioriteettilistalla korkealle.
On kuitenkin tiettyjä asioita - teknisiä valmiuksia -, jotka tyypillisesti koskevat kaikkia. Eikä vain yritysten IT-osastoja, vaan myös liiketoimintajohtoa – vaikka se vaatii kenties epämukavuusalueelle menemistä. Kuten Digian toimitusjohtaja Timo Levoranta kirjoittaa: Perinteisesti tietotekniikan on voinut jättää IT-osaston huoleksi, mutta verkostojen ja ekosysteemien pelissä järjestelmien toimivuudesta tulee strateginen kysymys, josta yritysjohto ei voi ulkoistaa itseään.
Vastaus kysymykseen "Mitä perustuksia tarvitsen, jotta onnistun digitalisointihankkeissani?" ei ole monimutkainen, mutta vaatii kevyttä kosketusta teknologiaan. Toimivaan kokonaisuuteen tarvitaan ainakin:
1) Pilvialustoja, jotka mahdollistavat palveluiden kustannustehokkaan skaalaamiseen.
2) Uudenlaisia mikropalveluarkkitehtuureja ja niiden hallinta-alustoja.
3) Ratkaisuja datan hallintaan, jotta data saadaan hyödynnettäväksi.
4) Integraatioita ja API-rajapintoja, jotka mahdollistavat tiedon liikkumisen ja datan jakamisen.
5) Toimivia hallintamalleja ja valvontaa, jotta kokonaisuus pysyy näpeissä ja rokkaa.
Olemme koonneet näitä digitaalisen onnistumisen mahdollistajia uudelle sisältösivulle, jossa käymme läpi: