Usein kysyttyä 112 Suomi -sovelluksesta

 

Perustiedot: 112 Suomi -sovellus     |     Käyttöönotto     |     Yksityisyydensuoja & tietoturva     |     Muut käyttöön liittyvät kysymykset   |   På svenskaPerustiedot

112 Suomi -sovellus

 

Mikä 112 Suomi -sovellus on?

112 Suomi on mobiilisovellus hätäpaikannukseen. Sovellus on Digian kehittämä ja omistama. Se on tehty yhteistyössä Hätäkeskuslaitoksen kanssa, ja Hätäkeskuslaitos suosittelee sen lataamista. Sovellus on ladattavissa ilmaiseksi Windows-, Android-, iPhone- ja Jolla-puhelimiin sovelluskaupoista.


Miten 112 suomi -sovellus toimii?

112 Suomi -sovellus paikantaa soittajan satelliittipaikannuksella. Hätäkeskuslaitoksen järjestelmiin rakennetun rajapinnan ansiosta sijaintitieto välittyy automaattisesti hätäkeskuspäivystäjälle, kun hätäpuhelun soittaa sovelluksen kautta.


Mitä hyötyä sovelluksesta on?

Keskeisin hyöty on, että avunsaanti hätätilanteessa nopeutuu.

 • Soittajan tarkka sijaintitieto välittyy hätäkeskukseen automaattisesti, mikä nopeuttaa hätäpuhelujen käsittelyä.
 • Apua osataan lähettää paikalle lähimmästä mahdollisesta yksiköstä.
 • Avun paikalle tuloa nopeuttaa se, että kohdesijainti on tarkasti tiedossa.

 

Muita hyötyjä:

 • Sovelluksen avulla hätäilmoituksen tekeminen on mahdollista myös esimerkiksi lapsille tai henkilöille,
  jotka eivät onnettomuudessa loukkaantumisen tai muun esteen vuoksi pysty selittämään sijaintia suullisesti puhelimessa.
 • Sovellus tarjoaa sijaintikoordinaatit Hätäkeskuslaitoksen järjestelmien kanssa yhtenevässä muodossa,
  jolloin ne voi lukea sovelluksen näytöltä, jos puutteellisen datayhteyden takia sijaintitieto ei välity automaattisesti.
  Koordinaatit voi myös tarkistaa ei-akuutissa hätätilanteessa.
 • Sovellus tarjoaa yhteystietoja myös muihin päivystysnumeroihin.

Mitä kaikkea sovelluksella voi tehdä?

Sovelluksen kautta voi soittaa hätänumeroon, jolloin soittajan sijaintitieto siirtyy hätäkeskukseen automaattisesti. Sovelluksen kautta voi kiireettömässä hätätilanteessa soittaa erinäisiin muihin päivystysnumeroihin. Sovelluksesta voi myös milloin tahansa tarkistaa omat koordinaattinsa.


Miksi sovelluksessa on muita yhteystietoja kuin hätänumero? Mitä yhteystietoja sovelluksesta löytyy?

Sovelluksesta löytyy Tienkäyttäjän linja, Kansalaisneuvonnan, Lasten ja nuorten puhelimen, Meripelastuksen sekä Myrkytystietokeskuksen yhteystiedot. Tarjoamalla päivystysnumeroita ei-akuuttiin avuntarpeeseen pyritään palvelemaan kansalaisten tiedontarvetta ja vähentämään turhien hätäpuhelujen määrää.

Mikä on Tienkäyttäjän linja ja miten se toimii?

Liikenneviraston Tienkäyttäjän linja on lisätty 112-sovellukseen 15.2.2018 ja löytyy Päivystysnumerot -välilehdeltä sovelluksessa. Liikenneviraston Tienkäyttäjän linjalle voi ilmoittaa maanteiden kunnosta ja liikenteen ongelmista. Puhelu ohjautuu Liikenneviraston tieliikennekeskuksen päivystäjälle, joka välittää ilmoitukset alueurakoitsijalle.  Tienkäyttäjän linjalle soitettaessa soittajan sijaintitieto välittyy samalla, kun puhelu tehdään sovelluksen kautta. Sovellukselle täytyy antaa lupa sijainnin välittämiseen, jotta sovelluksen taustaprosessi saa puhelun aikana soittajan paikannettua. Tämä koskee myös sovelluksella soitettuja hätäpuheluita. 112 Suomi -sovellus ei käytä sijaintitietoa muulloin kuin soitettaessa.

Käyttöönotto

Miten saan sovelluksen puhelimeeni ja aloitan sen käytön?

Sovellus on ladattavissa ilmaiseksi Windows-, Android-, iPhone- ja Jolla-puhelimiin sovelluskaupoista.

Sovellukseen kannattaa tutustua etukäteen ja asettaa sen ikoni heti puhelimen aloitusnäyttöön niin, että se on nopeasti käden ulottuvilla.

Kun sovellus käynnistetään ensimmäisen kerran, se vaatii syöttämään puhelinnumeron. Jatkossa sovelluksen avatessa pääsee suoraan näkymään, josta hätäpuhelun voi soittaa painamalla Soita 112 -painiketta. Sovellus kannattaa siis avata heti ladattaessa ja syöttää oma puhelinnumero, jotta mahdollisessa hätätilanteessa sovellus on heti käyttövalmis.


Toimiiko sovellus kaikkialla Suomessa?

Sovellus toimii kaikkialla Suomessa ja raja-alueilla myös toisen valtion alueelta soitetuissa hätäpuheluissa. Kuten mikä tahansa hätäpuhelu, puhelu reitittyy soittohetkellä puhelimen mobiiliverkon tarjoaman tukiaseman mukaisesti kyseisen maan hätäkeskukseen.


Toimiiko 112-sovellus Ahvenanmaalla?

Ahvenanmaalla sovelluksen kautta soitettu hätäpuhelu yhdistyy Ahvenanmaan omaan hätäkeskukseen. Koordinaatit eivät tällöin välity automaattisesti hätäkeskukseen, mutta voit lukea ne hätäpuhelun aikana puhelimen näytöltä.


Toimiiko 112-sovellus ulkomailla?

Sovelluksen kautta voi soittaa hätäpuhelun myös muualla Euroopan Unionin alueella, jossa hätänumero 112 on sama. Sijaintitieto ei kuitenkaan tällöin välity mihinkään hätäkeskukseen. Hätäkeskuslaitoksen toiminta-alue rajoittuu manner-Suomeen. Hätätilanteessa apua antaa aina sijainnin mukainen maa omien toimintaperiaatteidensa mukaan.

Sovelluksen kautta ei voi soittaa hätäpuhelua EU:n ulkopuolella, elleivät kyseisen maan teleliikenteen asetukset ohjaa 112-numeroon soitettua puhelua paikalliseen hätäpuhelujonoon. Koordinaatit voi kuitenkin tarkistaa manuaalisesti sovelluksesta missä tahansa. Tällöin on huomioitava, että eri maiden hätäkeskuksissa saattaa olla käytössä eri koordinaattimuoto.

Jos siis ulkomailla hätänumeroon soitettaessa tarkistat koordinaatit 112 Suomi -sovelluksesta, muista kertoa paikalliselle päivystäjälle, että koordinaatit ovat Suomessa käytettävässä WGS84-muodossa (DD°MM.mm').


Maksaako sovellus?

112 Suomi -sovellus on ilmainen.


Miksi sovellus maksaa, kun yritän ladata sen?

112 Suomi -sovellus on ilmainen. Todennäköisesti kyseessä on siis eri sovellus. 112-haulla sovelluskaupoista voi löytyä erilaisia julkaisuja, joita ei ole kehitetty yhteistyössä Hätäkeskuslaitoksen kanssa eikä kytketty Hätäkeskuslaitoksen järjestelmiin. Yritä hakua uudelleen "112 Suomi" -tekstillä.


Millä puhelimilla sovellus toimii?

Sovellus toimii Androidilla (4.0 ja uudemmat), iPhonella (kaikki versiot), Windows Phonella (8.1 ja uudemmat), Oneplus-puhelimissa sekä Jolla-puhelimissa. Asia on helppo tarkistaa: jos sovellus löytyy puhelimesi sovelluskaupasta, se on ladattavissa ja toimii.


Miksi sovelluksen asennus vaatii tunnukset sovelluskauppaan?

Oletusarvoisesti puhelimet eivät anna asentaa sovelluksia muista kuin virallisista sovelluskaupoista. Epävirallisia julkaisupaikkoja voidaan käyttää, mutta luotettavuuden ja automaattisten päivitysten takia jakelut halutaan keskittää vain virallisiin luotettuihin jakelukanaviin.


Voiko Suomessa vieraileva matkailija käyttää sovellusta?

Suomessa vieraileva matkailija voi käyttää sovellusta lataamalla sen puhelimeensa normaaliin tapaan. Tällöin oma puhelinnumero tulee syöttää kansainvälisessä muodossa (plus -merkki ja maanumero numeron alkuun).


Mitä pitää tehdä, jos vaihdan puhelinta tai puhelinnumeroa? Toimiiko sovellus uudessa puhelimessa?

Puhelinta vaihdettaessa sovellus tulee asentaa ja alustaa uudelleen. Vastaavasti puhelinliittymää vaihdettaessa tulee sovellukseen syötetty käyttäjän oma puhelinnumero päivittää uuteen, jotta sijaintitieto voidaan hätätilanteessa yhdistää oikeaan hätäpuheluun.

Päivittyykö sovellus automaattisesti?

Sovellus päivittyy automaattisesti, jos käyttäjä on sallinut oman puhelimensa asetuksissa automaattipäivitykset. Jos automaattipäivitykset eivät ole käytössä, päivityksen saa asennettua sovelluskaupasta etsimällä 112 Suomi -sovelluksen ja painamalla päivitä-painiketta. Huomaathan, että sovellus saattaa kysyä uudelleen puhelinnumeroa, kun sen käynnistää ensimmäistä kertaa päivityksen jälkeen.

Yksityisyydensuoja & tietoturva

Miten sovellus vaikuttaa yksityisyydensuojaani?

Sovellus välittää hätäpuhelun aikana sijaintitietosi hätäkeskukseen. Sovellus ei välitä muita tietoja.


Onko sijaintitietoni Hätäkeskuslaitoksen tai muun viranomaisen saatavilla, kun lataan sovelluksen puhelimeeni? Voiko minua seurata tai jäljittää, kun sovellus on puhelimessani?

Puhelin lähettää sijaintitietoa vain, kun käyttäjä tietoisesti antaa siihen luvan eli käynnistää sovelluksen ja soittaa hätäpuhelun. Puhelimesi seuranta tai jäljitys on mahdollista ainoastaan hätäpuhelu aikana. Hätäkeskuslaitos käyttää sijaintitietoa ainoastaan hätäilmoituksen tekijän paikantamiseen.


Mitä tietoja minusta välitetään kun käytän sovellusta? Tallentuuko minusta jotain tietoja?

Sovellus lähettää hätäkeskuspäivystäjälle ainoastaan sijaintitietosi. Sovelluksen kautta ei välity muita tietoja.

Sovellus lähettää paikannussignaalia 60 minuuttia puhelun alkamisesta, ja se tallentuu välityspalvelimelle vuorokaudeksi (24h). Tällöin aiemman puhelun sijaintitieto on haettavissa uuteen puheluun puhelinnumeron perusteella, jos joudut soittamaan samassa hätätilanteessa toisen kerran hätäkeskukseen, ja esimerkiksi datayhteys ei ole käytettävissä.


Miksi joudun syöttämään puhelinnumeroni? Välittyykö minusta muita numeroon liittyviä tietoja?

Puhelinnumero tarvitaan, jotta sijaintitieto voidaan hätätilanteessa yhdistää oikeaan hätäpuheluun.

Numeroa ei käytetä henkilötietojen hakemiseen tai muiden tietojen välittämiseen. Hätäkeskuspäivystäjä näkee ainoastaan numeron, josta puhelu tulee, sekä sijaintitiedon.


Miksi sovellus pyytää oikeudet profiilitietoihini, kuvatiedostoihini ja yhteystietoihini?

Sovellus tarvitsee puhelimen puhelinnumeron ja yrittää etsiä sitä käyttäjän tiedoista, kuten esimerkiksi käyttäjän Google-tililtä Android-puhelimissa. Käyttäjältä puhelinnumeroa pyydetään vasta, jos se ei selviä muista lähteistä. Oikeuksien pyytäminen esimerkiksi kuvatiedostoihin liittyy sovelluskauppojen tapaan ryhmitellä eri käyttöoikeuksia siten, että kuvatiedostot voivat olla samassa kategoriassa joidenkin muiden tietojen kanssa. Sovellus ei kuitenkaan käytä näitä oikeuksia muuhun kuin puhelinnumeron etsintään.


Onko sovellus varmasti turvallinen myös tietoturvaa valvovien viranomaisten näkökulmasta?

Sovelluksen tietoturvaan liittyvät asiat on käyty läpi myös Viestintäviraston kanssa.

Muut käyttöön liittyvät kysymykset

Millä kielillä voin käyttää sovellusta?

Sovelluksen käyttökielet ovat suomi, ruotsi ja englanti. Kieltä voi vaihtaa sovelluksen asetuksista.


Voinko käyttää vielä Smart Locator -palvelua?

Ennen 112 Suomi -sovelluksen käyttöönottoa hätäkeskuksissa on ollut käytössä myös Smart Locator -palvelu. Hätäkeskuslaitos on päättänyt jatkaa tämän palvelun käyttöä 112 Suomi -sovelluksen rinnalla. Palvelu antaa mahdollisuuden sellaisten älypuhelinten paikantamiseen, jossa sovellusta ei ole ladattuna. Palvelun käytön video-opastus: https://www.youtube.com/watch?v=RSmvwTIEjjk&feature=youtu.be


Voinko käyttää vielä Hätäkeskuslaitoksen karttakoordinaattipalvelua?

Karttakoordinaattipalvelun ylläpito Hätäkeskuslaitoksen nettisivuilla päättyi 31.12.2015. Sijaintitietolomakkeet, joihin esimerkiksi oman mökin karttakoordinaatit voi merkitä, löytyvät edelleen Hätäkeskuslaitoksen nettisivuilta.


Voinko käyttää sovellusta, jos en ole dataverkossa? Entä jos dataverkkoyhteys heikkenee tai katoaa kun olen esimerkiksi metsässä?

Sovellusta voi käyttää, vaikka mobiilidatayhteyttä ei ole saatavilla. Sijaintitiedon automaattinen välitys vaatii verkkoyhteyden, mutta satelliittipaikannus ei. Voit soittaa hätänumeroon tavalliseen tapaan ja kertoa päivystäjälle sijaintisi suullisesti lukemalla koordinaatit ääneen 112 Suomi -sovelluksen näkymästä. Sovellus siis kertoo luotettavasti sijaintisi silloinkin, kun sijaintitieto ei välity automaattisesti. Tällöin on tärkeää kertoa päivystäjälle myös paikannustarkkuus, joka näkyy sovelluksessa suoraan koordinaattitiedon alapuolella.


Riittääkö, että sovellus on ladattu puhelimeen? Onko se koko ajan toiminnassa?

Sovellus on toiminnassa ainoastaan silloin, kun se käynnistetään käynnistyskuvakkeesta. Sijaintitiedon lähetys aktivoituu kun hätäpuhelu soitetaan Soita 112 -painiketta painamalla. Sovellus käyttää satelliittiyhteyttä ja kuluttaa akkua vain, kun se on käynnissä.


Miksi sovellus toimii vain, kun hätäpuhelun soittaa sen kautta?

Sovellus ei tiedä milloin puhelimella hätänumeroon soitettu puhelu alkaa tai päättyy. Tämä johtuu teknisestä syystä, sillä laitealustat eivät salli puhelurajapinnan yhteyteen tehtävää sovellusta. Sovellukselle on siis erikseen "kerrottava" hätäpuhelusta käynnistämällä sovellus ja soittamalla puhelu sen kautta.


Miksi sovellus ei käynnisty automaattisesti soittaessani hätänumeroon?

Tällainen toiminnallisuus vaatisi käyttäjän puhelutietojen seuraamista, joka on useimmilla puhelinalustoilla tietoturvasyistä kokonaan estetty. Lisäksi hätäpuhelu on puhelimen erikoistoiminto, ja osa puhelimista voi rajoittaa sovellusten toimintaa hätäpuheluiden aikana. Tämän vuoksi on tärkeää, että sovellus saa paikkatiedon jo ennen hätäpuhelun alkamista.


Toimiiko paikannus, jos puhelin on kiinni ja soitan hätänumeroon?

Sijaintitiedon välitys ei toimi muulloin kuin 112 Suomi -sovelluksen kautta soitettaessa.

Miten sijaintikoordinaatit esitetään?

Sijaintikoordinaatit esitetään kahden desimaalin tarkkuudella. Android-käyttöjärjestelmässä sovellukseen on tullut 26.1.2018 päivitys, jossa sijaintikoordinaatit esitetään kolmen desimaalin tarkkuudella. Päivityksen myötä koordinaattien esitys toimii maailmanlaajuisesti. Koordinaatit välittyvät hätäkeskukseen automaattisesti vain Suomessa, mutta myös muualla maailmassa sijaintinsa voi nyt tarkistaa sovelluksesta. Nyt tehty päivitys ei vaikuta sovelluksen käyttöön Suomessa. Päivityksellä parannetaan tarkkuuden ilmaisemista ja erotettavuutta toisista WGS84-formaateista. Vastaava päivitys tulee saataville myös Windows ja iOS -puhelimiin lähiaikoina.


Miten sovellus toimii, jos puhelinverkko on alhaalla esimerkiksi myrskyn takia?

Suomessa hätäpuhelut välittyvät hätänumeroon 112 minkä tahansa toimivan matkaviestinverkon kautta. Jos siis oman palveluntarjoajan puhelinverkkoa ei ole saatavilla, hätäpuhelu yhdistyy toisen operaattorin verkon kautta hätäkeskukseen. Tällöin käytössä ei kuitenkaan ole pakettidataa eikä paikkatieto välity automaattisesti hätäkeskukseen. Sanele tällöin paikkakoordinaattisi suullisesti puhelimen näytöltä.

Mikäli kaikki puhelinverkot ovat alhaalla samanaikaisesti, ei mobiililaitteilla edes hätäpuhelun soittaminen onnistu. Tällainen tilanne on kuitenkin äärimmäisen harvinainen.


Mitä jos lapseni leikkii kännykällä ja soittaa vahingossa hätänumeroon?

Toimivien puhelinten antamista lasten leikkikaluiksi tulee välttää. Mikäli vahinkosoitto kuitenkin tapahtuu, hätäkeskuspäivystäjä käsittelee puhelun normaalisti ohjeiden mukaan.


Onko mahdollista, että sovelluksen lataamisen mukana puhelimeeni tulee viruksia, haittaohjelmia tai muuta ylimääräistä?

Sovellus ladataan puhelimeen virallisten laitekohtaisten jakelukanavien kautta, joten haittaohjelmien tai virusten tarttumisen riski ei ole sen suurempi kuin muitakaan sovelluksia ladattaessa. Tartuntariskiä voi pitää hyvin epätodennäköisenä.


Soitin hätänumeroon ja paikannus ei onnistunut/sovellus ei toiminut. Mikä voi olla syynä? Kehen voin olla yhteydessä?

Jos automaattinen sijaintitiedon välitys ei toimi, todennäköisin syy on, että puhelimessasi ei ole joko satelliittiyhteyttä tai datayhteyttä. Jos 112 Suomi -sovellus ei käynnisty lainkaan, voit lähettää palautetta sähköpostitse osoitteeseen 112suomi@digia.com


Mitä jos soitan hätäpuhelun normaalisti ja muistan kesken puhelun, että minulla on puhelimessani 112 Suomi -sovellus?

Sovelluksen voi kytkeä päälle kesken puhelun. Paikkatiedon lähetyksen saa käynnistettyä painamalla 112 -näppäintä. (Huom. iPhonessa sovellus käynnistää uuden hätäpuhelun, joka tulee katkaista ennen kuin siihen vastataan.)


Miksi sovellus ei käynnistä puhelua suoraan kun painan "Soita 112" -näppäintä?

Sovelluksen toiminnassa on laitekohtaisia eroja. iPhonessa puhelu käynnistyy suoraan. Android ja Windows Phone -alustoilla laitekohtainen puhelinrajapinnan toteutus estää suorasoittotoiminnon. Soita -painiketta painamalla siirryt puhelimen omaan soittonäkymään, jossa on vielä aloitettava puhelu.


Voiko sovellusta käyttää tabletilla?

Käyttö tabletilla on mahdollista. Voit tarkistaa sovelluksella sijaintisi koordinaatit. Jos laitteessa on SIM-kortti voit myös soittaa puhelun. Sovelluksen avulla ei voi soittaa ip-verkon kautta reititettäviä puheluita, sillä hätäkeskuksella ei ole mahdollisuutta vastaanottaa tällaisia puheluita.


Miten paikannus toimii?

Paikannus toimii älypuhelimen oman GPS-satelliittipaikannustoiminnon avulla. Sovellus aktivoi Soita 112-napin painalluksesta noin 60 minuutin mittaisen seurantajakson, jonka aikana Hätäkeskus voi seurata hätäpuhelun soittajan sijaintia Hätäkeskustietojärjestelmän karttaruudulta lähes reaaliaikaisesti.


Tarvitseeko sovellus GPS:ää?

Tarkan paikkatiedon määrittämiseksi sovellus tarvitsee GPS:ää. Ilman satelliittipaikannusta sijaintisi paikannustarkkuus on huomattavasti heikompi, koska paikkatieto määritellään mobiiliverkon tukiasemien perusteella. Kannattaa huomata, että GPS kuluttaa puhelimen akkua normaalia kulutusta enemmän.


Miksi sovellus käyttää ja seuraa paikkatietoa myös taustalla ollessaan? Silloinhan sovellus kuluttaa akkua hakiessaan paikkatietoa koko ajan.

Sovelluksen pääasiallinen käyttötarkoitus on soittajan sijaintitiedon välitys hätäkeskukseen hätäpuhelun yhteydessä. Silloin ajantasainen paikkatieto on hyvin tärkeä ja vaatii akkua kuluttavan GPS-toiminnon päällä pitämistä. Sovelluksen ensimmäisessä versiossa paikkatiedon päivitys oli päällä myös ilman hätänumeroon soittamista, jos sovellusta ei muistanut sulkea käytön jälkeen. Nykyversiossa sovellus kytkee GPS-toiminnon pois päältä taustalle mennessään, jos hätäpuhelu ei ole käynnissä.


Miksi sovellus ei osaa automaattisesti käynnistää puhelimen GPS:ää käynnistyessään?

GPS:n automaattinen käynnistys on monissa puhelinalustoissa sovelluksilta estetty. Valitettavasti sovellus toimii ainoastaan alustan asettamien rajoitusten mukaan. Näissä tilanteissa sovellus kuitenkin tarjoaa käyttäjälle oikotien oikeaan paikkaan puhelimen asetuksissa, jotta käyttäjän ei hätätilanteessa tarvitse etsiä, mistä GPS:n saa päälle.

Hätänumeroon soittamiseksi sovellus ei tarvitse sijaintitietoasi, eli puhelu yhdistyy aina riippumatta siitä, onko sijaintisi saatavilla vai ei.

Jos sovellus saa sijaintitietosi määritettyä vasta puhelun alkamisen jälkeen (esimerkiksi jos siirryt sisätiloista ulos kesken puhelun), tieto välittyy silloinkin automaattisesti hätäkeskuspäivystäjälle.


Miksi paikkatiedon lähetyksessä on ollut välillä viiveitä?

Puhelimen datayhteyden puute lienee suurin yksittäinen viiveitä aiheuttava syy.  lisäksi puhelimet, mallista riippuen, priorisoivat puheliikenteen välittävää prosessia siten, että itse puhelu toimii varmuudella. Tämä priorisointi tapahtuu muiden prosessien kustannuksella, jolloin etenkin puhelun käynnistyksen yhteydessä datayhteydet usein "pätkivät", ja sovellus lähettää paikkatiedon vasta datayhteyden palauduttua. Käyttäjälle tämä saattaa näyttäytyä siten, että datayhteys on päällä, vaikka taustalla tapahtuu lyhytaikaista katkeilua.

Sijaintitiedon välityksen nopeuteen vaikuttavat niin käytössä oleva datayhteys kuin puhelimen malli (keskusmuistin määrä ja prosessoriteho), sekä muut avoinna olevat sovellukset. Testauksessa paikkatieto välittyi yleensä muutaman sekunnin viiveellä. Jos sijaintitiedon välittymisessä on ongelmia, voit sanella koordinaatit suullisesti sovelluksen näytöltä.


Toimiiko sovellus, jos puhelimessani on kaksoisliittymä (ns. "tupla-SIM")?

Kyllä toimii, mutta Hätäkeskuslaitokseen saattaa välittyä sijaintitieto eri puhelinnumerosta, josta soitat. Sanele tällöin hätäkeskuspäivystäjälle sijaintikoordinaattisi suullisesti.


Kuinka tarkasti paikannus toimii? Miksi paikannuksen tarkkuus vaihtelee?

Toistaiseksi paikannustarkkuuden mediaani on ollut 11 metriä. Paikannustarkkuus vaihtelee riippuen puhelimesta ja ympäristöstä. Korkeat rakennukset ja maastonmuodot vaikeuttavat sekä satelliittipaikannusta, että mobiiliverkon tukiasemiin perustuvaa paikannusta.


Voinko tietää paikannustarkkuuden? Mistä voin tarkistaa sen?

Paikannuksen tarkkuuden näkee sovelluksesta suoraan koordinaattitietojen alapuolelta. Jos sovelluksesi ruudulla ei näy paikannustarkkuuden näyttöä, päivitä sovellus uusimpaan versioon. Paikannustarkkuuden näyttö on mukana versioissa 1.1. ja sitä uudemmissa. Voit tarkistaa puhelimessasi olevan version valitsemalla sovelluksesta Asetukset ja sieltä Tietoja.


Voinko itse vaikuttaa paikannustarkkuuteen?

Satelliittipaikannus toimii parhaiten ulkotiloissa, mahdollisimman korkeilla ja aukeilla paikoilla. Sisätiloissa paikannustarkkuutta saa parannettua huomattavasti hakeutumalla ikkunoiden ääreen tai kokonaan ulos sisätiloista. Ulkona kannattaa siirtyä alavammille tai korkeammille paikoille, jos mahdollista.


Miksi puhelun soittamiseen kehitetty sovellus on mahdollista asentaa myös tabletille?

Sovelluksen käyttö on mahdollista myös tabletilla, jolloin voit tarkistaa sovelluksen kautta sijaintisi koordinaatit. Tästä voi olla hyötyä, jos joudut soittamaan hätäkeskukseen puhelimella, jossa ei ole 112 Suomi -sovellusta tai jos haluat esimerkiksi kesämökillä tarkistaa sijaintikoordinaattisi ja asettaa ne näkyville. Jos laitteessa on SIM-kortti ja voit soittaa tabletillasi puheluita, voit käyttää sitä myös hätäpuhelun soittamiseen.


Miten sovelluksen käytettävyyttä on parannettu uudessa versiossa?

Sovellukseen on tehty useita käyttöliittymäparannuksia, jotka helpottavat sovelluksen käyttöä. Esimerkiksi fonttikokoja on suurennettu ja tiedot ryhmitelty selkeämmin käytettävyyden parantamiseksi.

På svenska

Takaisin ylös