Kävimme heinäkuussa IBM:n integraatioalueen kumppanitilaisuudessa kuulemassa viimeisimmistä uudistuksista, sekä näkemässä, miten IBM tuotteitaan kehittää. Hanna Sillanpää poimi blogikirjoitukseensa vierailun parhaat palat.
Otsikon kysymys esitettiin IBM:n järjestämässä kumppanitilaisuudessa heinäkuussa ja samaa kysymystä pohdittiin jo kevään Think2018 -tapahtumassa. Onneksi luku ei ole aivan niin pieni kuin ehkä veikkaat, sillä noin 20 % tiedosta on hyödynnettävissä. Tämä on kuitenkin huomattavan pieni luku, kun miettii miten digitaaliset palvelut ja esimerkiksi tekoäly ovat juuri niin hyviä kuin data, josta ne pystyvät ammentamaan.
Miten tietoon sitten päästään käsiksi? Kuten olemme Digialla jo todenneet, integraatiot ja APIt ovat digitalisaation moottori. Kun liiketoimintaa halutaan viedä nopeammin eteenpäin, tarvitaan ketterämpää kehittämistä ja vastaavasti ketterämpiä integraatioita. Ketterä integraatioarkkitehtuuri ei onneksi ole pelkkä tulevaisuuden haave vaan arkipäivää osassa suomalaisista yrityksistä.
IBM järjesti heinäkuussa Hursleyssä Englannissa integraatioalueen kumppanitilaisuuden 2 000 työntekijän kehityskeskuksessaan, jossa pääsimme kuulemaan viimeisimmistä uudistuksista sekä näkemään miten tuotteita kehitetään. IBM puhuu kirjaimellisesti ”agile integration architecturesta”, jossa integraatiot ovat ”fine grained”, mikä tarkoittaa mikropalvelullistamista ja konttiteknologian hyötykäyttöä. Käytännössä tämä luo parempia mahdollisuuksia integraatiokyvykkyyden skaalaamiseen käytön mukaan sekä lisää nopeutta ja tehokkuutta. Esimerkiksi kaikki IBM:n integraatiotuotteet (IBM App Connect, API Connect, MQ ja DataPower) tukevat kontitusta ja IBM Cloud tarjoaa IBM Cloud Kubernetes Servicen IaaS-palveluna.
Tekninen kehitys on toki iso asia, mutta se ei yksinään riitä vastaamaan tämän päivän vaatimuksiin. Jos kaikki pitää kierrättää IT-osaston kautta ja jos järjestelmiä pystyvät liittämään toisiinsa vain asiaan vihkiytyneet syväasiantuntijat viikkokaupalla kestävän kehitystyön jälkeen, muodostuu helposti pullonkaula. Kun integraatiotyökalun käyttöliittymästä saadaan riittävän helppokäyttöinen, tehostuu asiantuntijoiden työ. Lisäksi yrityksen muillakin työntekijöillä on mahdollisuus luoda liittymiä järjestelmien välille.
Kaikelle on toki paikkansa eikä ”citizen integration” ehkä aivan täydessä laajuudessaan ole realistista. Osa integraatioista ovat kuitenkin verrattain yksinkertaisia ja kenen tahansa toteutettavissa. Vai mitä mieltä olet IBM:n markkinoinnin liidien integroimisen toteuttamisesta CRM-järjestelmään ilman teknistä osaamista?
Tällaisen integroinnin mahdollistava, helppokäyttöinen ja tehokas käyttöliittymä ei muodostu sattumalta tai vahingossa.
Pääsimme kollegani Katjan kanssa tutustumaan IBM:n Design Studioon, jossa erilaiset palvelumuotoilun ammattilaiset tekevät sinnikkäästi työtä tuodakseen IBM:n tuotteiden käytettävyyden täysin uudelle tasolle. Tilassa säkenöivä energia oli käsin kosketeltavaa eri alojen asiantuntijoiden työstäessä uusia konsepteja: seinät ja pöydät olivat kukkuroillaan prototyyppejä, luonnoksia, post it -lappuja ja tutkimustuloksia.
IBM:n Design Thinking -mallista on tarjolla paljon luettavaa IBM Design -sivustolla. Sinnikkään ja luovan kehitystyön omin silmin nähneenä ei ole yllättävää, että App Connect Enterprisen tuore web-käyttöliittymä on niittänyt kunniaa mm. Spark International 2017 Design Awards -kisassa sekä iF Design Awards -kisassa.
Integraatiot eivät ehkä ole enää sitä, mitä vielä tämän kirjoituksen alussa ajattelit. Meille jäi vahvasti mieleen se, ettei maailma ole integraatiotyökalujenkaan osalta vielä valmis. Integraatiotyökalujen kehittyminen mahdollistaa yhä monipuolisemmat ominaisuudet ”citizen integroinnin” suuntaan ja tarjoaa asiantuntijoille mahdollisuuden vaativampien toiminnallisuuksien nopeampaan implementointiin.
Automaatioaste nousee ja DevOps on arkea myös integraatiokehityksessä. Uskomme vahvasti, että näillä eväillä pystymme kasvattamaan hyödynnettävissä olevan tiedon määrää. Onko teillä vielä hyödyntämätöntä tietoa järjestelmien uumenissa? Laitettaisiinko se yhdessä töihin?