Digitaalisten ratkaisujen tulevaisuus on immersiivisen kokemuksen rakentamisessa. Digian DX-yksikön johtaja Arto Lamminen avaa blogissaan asiakasesimerkkien avulla jo tekemiämme immersiivisiä palveluita ja suuntaa, johon asiakkaiden kanssa olemme matkalla.
Olen ollut rakentamassa digitaalisia ratkaisuja viimeiset 15 vuotta. Työmaa on painottunut vahvasti erilaisten tehtävien automatisoimiseen ja työvaiheiden tukemiseen digitalisaation avulla. Matkaa on tehty kiihtyvällä tahdilla ja yhä laajemmalle yleisölle. Luonnollisesti uudet päätelaitteet ja käyttötavat ovat muokanneet kaikkien meidän työskentely-ympäristöjämme.
Ilokseni olen huomannut, että pelkkä prosessin digitalisaatio ei enää riitä. Olemme siirtymässä kohti tiiviimpää ihmisen ja softan symbioosia. Me vaadimme parempia ja helppokäyttöisiä ohjelmistoja. Odotamme saavamme tekemiseen tukea yhä enemmän tietotekniikasta. Ohjelmiston on oltava ns. iholla. Matkaamme kohti immersiivistä kokemusta!
Lue myös: Immersio - bittiavaruuteen imeytyvä asiakaskokemus
Mitä immersiivisyys on verrattuna digitaalisuuteen? Digialla on toteutettu erinomaisia immersiivisyyden ensiaskelia. Olemme esimerkiksi tehneet jääkiekon SM-liigan seuraamiseen tarkoitetun mobiilisovelluksen. On aivan mainiota, että liigafani voi lainata oman kausilipun virtuaalisesti kaverilleen, kun ei itse pääse matsiin. Tuossa tilanteessa emme enää digitalisoi prosesseja, tehosta tekemistä vaan luomme uuden, immersiivisen kokemuksen liigafaneille ja he saavansa yhä enemmän liigaelämää. Mahtavaa, yhdistämme siis pelit ja kokemuksen uudella tavalla!
Matkalipuista Tallinnaan yli 90 % hankintaan verkosta. Toisella asiakkaallamme, Eckeröllä, on ollut pitkä ja kiehtova digitalisaatiomatka, joka on nyt kääntymässä kohti matkustajille tarjottavia immersiivisiä kokemuksia. Yhteinen polkumme Eckerön kanssa alkoi perinteisesti reissulla Tallinnaan. Erona oli vain se, että Digialta matkaan lähti palvelumuotoilijat ja paluumatkalla ei ollut mukana laatikoittain olutta vaan paljon näkemyksiä siitä, miten kokemusta voidaan viedä kohti digitalisaatiota. Ensimmäinen vaihe oli lippujen myynnin siirtäminen verkkokauppaan. Siitä luonnollisena seurauksena oli asiakasrajapinnan dialogin sähköistäminen markkinoinnin automaatiolla ja chatbotilla.
Eckerö on päättänyt venyttää digitalisaatiota vieläkin pidemmälle. Olemme toteuttaneet yhdessä Eckerön kanssa mobiililipun ja seuraavaksi sovelluksella on mahdollista avattava hyttiovet. Olemme siis matkanneet digitalisaatiopolulta (verkkokauppa) immersiivisyyden alueelle (hyttioven avain kännykässä).
Päivittäin, ennen koronaa, miljoona ihmistä matkusti HSL:n kulkupeleillä. Olemme tehneet pitkään yhteistyötä HSL kanssa. Digialla on merkittävä rooli HSL:n asiakaskokemuksen kehittämisessä, kun kansalainen liikkuu bussilla, junalla, metrolla tai vaikka pyörällä. Olemme toteuttaneet matkapuhelinsovelluksen, joka on mainio ja palkittu tuote sinänsä. Sillä voi ostaa matkalippuja, aivan mahtavaa digitalisaatiota!
Sen lisäksi kunnianhimomme on matkata kohti immersiivisyyttä. Voit etsiä matkan liittymineen sekä siirtymisineen sovelluksella ja saat esimerkiksi kävelyohjeet siirtymistä. Tulevaisuudessa toivomme, että voimme lisätä paikkaan soveltuvan ääniopastuksen siitä, milloin kannattaa hypätä raitiovaunusta pois ja pitäisikö minun jo juosta junalle, jotta ehdin Pitäjänmäkeen. Kohti ihmisen ja softan symbioosia siis!
Me Digialla näemme, että seuraava askel digitalisaation jälkeen on entistä vahvempi, symbioottinen, suhde ihmisen ja softan välillä. Näitä sovellutuksia kutsumme immersiivisiksi ratkaisuksi.