TPS:n ja muiden Liiga-seurojen kannattajilla on yhä useammassa tilanteessa syytä mobiilisovelluksen avaamiseen, sillä sovellus kehittyy ja uusia toiminnallisuuksia julkaistaan jatkuvasti. Mikä on mobiilin merkitys asiakaskokemukselle – ja seurojen liiketoiminnalle?
Pelin ollessa käynnissä Liiga-seurat ovat toistensa verisiä kilpakumppaneita, mutta kaukalon ulkopuolella ne tekevät maailman mittaluokassa harvinaista yhteistyötä muun muassa digikehityksessä. 16 Liiga-seuraa hyödyntää samaa yhteistä mobiilisovellusalustaa, jonka toteutuksessa ja kehityksessä kumppanina on Digia.
TPS:n kehityspäällikkö Toni Autio kertoo, mitä hyötyä mobiilisovelluksista on niin yleisön kuin seurojen näkökulmasta.
Poimi talteen vinkit mobiilin hyödyntämiseen asiakaskokemuksen kehittämisessä – niin jääkiekossa kuin muilla toimialoilla!
”Kun laitamme sovelluksen kautta viestiä, että jonkin tietyn ottelun liput alkavat käydä vähiin, lipunmyynnistä todella huomaa, että viesti on tavoittanut yleisön”, Toni Autio kertoo.
Monet vannoutuneista kannattajista seuraavat joukkueen kuulumisia aktiivisesti, ja ovat kytkeneet sovelluksen ilmoitukset (ns. push-notifikaatiot) päälle. Sovellus onkin hyvä kanava tavoittaa kannattajia suoraan, Autio kertoo.
”Ei olla algoritmien armoilla siinä, onko joku somepostaus näkynyt yleisölle vai ei”, Autio sanoo.
Halutessaan ilmoitukset voi kytkeä pois päältä: osa hyvän asiakaskokemuksen rakentamista on, että käyttäjät voivat itse säädellä viestinnän määrää.
Mobiilisovelluksen kautta seurat voivat järjestää kannattajilleen kyselyitä ja kisailuja. Vaikuttavimmillaan vuorovaikutteiset elementit ovat paikan päällä hallilla, kun erätauolla koko jäähallillinen ihmisiä osallistuu samaan aikaan mobiilissa esitettyyn kysymykseen tai kisaan. Yhteinen kokemus syntyy ei vain seuran ja kannattajan, vaan koko paikalla olevan yhteisön kesken.
”Kun sinne otteluun tullaan, sieltä haetaan elämystä, eikä elämys voi tänä päivänä olla yksipuolinen. Ottelut ovat kannattajille tosi merkityksellisiä tapahtumia, ja keinot vuorovaikutteisuuteen tuovat tilanteeseen tietyn spessun lisän, syventävät sitä merkityksellisyyttä entisestään”, Toni Autio kuvailee.
”Sovelluksessa pystytään tarjoamaan monipuolisempia asioita kuin missään muussa kanavassa: uutisvirtaa voit seurata tai joukkueen kokoonpanon tarkistaa vaikka selaimen kautta, mutta sovelluksesta on saatavilla myös radioselostus otteluihin, vain yhtenä esimerkkinä”, Autio kertoo.
Intohimoisimmat kannattajat elävät ja hengittävät jääkiekkoa, ja sovellus tarjoaa keinoja faniuden toteuttamiseen muulloinkin kuin otteluiden aikana.
Viime vuosina on tehty määrätietoista työtä sovelluksen kehittämiseksi, ja uusien toiminnallisuuksien myötä sovellus on tullut käyttäjille koko ajan entistä arvokkaammaksi.
Elämysten ja viihteen rinnalla sovelluksella on tärkeä rooli tarjota yleisölle informaatiota vaikkapa halleille saapumisesta tai siellä liikkumisesta.
TPS:llä on käynnissä uudistus, jonka myötä parkkimaksun voi saapuessa maksaa helposti sovelluksen kautta.
Kun palvelut ovat mobiilissa helposti tarjolla – Toni Autio, onko sillä vaikutusta myyntiin?
”On”, Autio vastaa epäröimättä.
TPS:ssä myyntivaikutus syntyy ennen kaikkea Gatorade Center -hallin ravintolamyynnistä – seura ja ravintola ovat samaa konsernia. TPS:n mobiilisovelluksen kautta tarjoilut voi tilata suoraan ottelun aikana omalle istumapaikalle.
Mobiilitilausmahdollisuus on suora vastaus asiakkaiden toiveeseen: asiakastutkimuksessa yleisöltä tuli palautetta ruuhkista, joita ravintolaan syntyi erätauoilla.
Nyt mobiilin kautta ravintolaan tuleekin paljon enemmän tilauksia kuin anniskeluravintolaan olisi mahdollista toteuttaa asiakaspaikkoja.
”Myös keskiostos mobiilin kautta on suurempi kuin ravintolan tiskillä”, Autio kertoo.
Tutustu webinaarimme, jossa Liigan CDO Jukka Sundquist kertoo, miten Liiga rakentaa Suomen vaikuttavimpia urheiluelämyksiä. Jukka ja Digian asiantuntijat avaavat webinaarissa, miten iCX-kehitys (intelligent Customer Experience) vaikuttaa kilpailukykyyn sekä organisaation tehokkuuteen. Keskustelussa käydään läpi modernia asiakaspolkuajattelua sekä dataekosysteemin roolia kaiken perustana.