ERP:n 3. aalto etenee ja älykäs haku tehostaa perustavanlaatuisesti ERP-järjestelmiä. Generatiivisen tekoälyn myötä toiminnanohjauksen ohjelmistolle voi tehdä kysymyksiä luonnollisella kielellä. Mitkä kysymykset – ja vastaukset – tehostaisivat oman yrityksesi operatiivista toimintaa?
Generatiivinen tekoäly mullistaa ERP-järjestelmien käytön tarjoamalla mahdollisuuden tehdä kysymyksiä luonnollisella kielellä. Tämä tarkoittaa, että käyttäjät voivat esittää kysymyksiä järjestelmälle aivan kuten keskustelisivat toisen ihmisen kanssa. Ja vastaus kriittiseenkin tiedon tarpeeseen tulee välittömästi.
Tekoäly pystyy yhdistämään vastauksiin tehokkaasti liiketoiminnan kannalta keskeisiä tietoja myös organisaation muista tietolähteistä. Tämä tehostaa tiedonhakua ja päätöksentekoa merkittävästi, sillä perinteinen tietojen hakeminen eri paikoista vaihtuu nopeisiin kysymyksiin.
Lisäksi generatiivinen tekoäly voi antaa opastusta järjestelmän käytöstä ja yrityksen prosesseista. Käyttäjä voi esimerkiksi kysyä, miten tehdä myyntitilaus ja kuka voi hyväksyä sen. Tekoäly voi myös analysoida tietoja ja luoda kokonaiskuvaa käyttäjän yksilöllisten tarpeiden mukaan, kuten nostaa esille toimitusketjusta kriittisiä asioita, joihin täytyy reagoida.
AI voisi antaa nopeat vastukset esimerkiksi seuraaviin kymmeneen kysymykseen:
Generatiivisen tekoälyn avulla ERP-järjestelmät muuttuvat entistä käyttäjäystävällisemmiksi ja tehokkaammiksi, mikä parantaa yritysten kykyä reagoida nopeasti muuttuviin tilanteisiin ja tehostaa liiketoimintaprosesseja.
Generatiivinen tekoäly voi automatisoida tiedon käsittelyä ja dokumenttien prosessointia. Esimerkiksi optinen merkkien tunnistus (OCR) ja luonnollisen kielen käsittely (NLP) voivat automaattisesti poimia tietoja laskuista, ostotilauksista ja muista dokumenteista. AI voi parantaa kysynnän ennustamista. Analysoimalla historiallisia tietoja ja markkinatrendejä, tekoäly voi ennustaa tulevaa kysyntää tarkemmin, mikä auttaa optimoimaan varastotasot ja vähentämään ylivarastointia tai varastopuutteita. Lisäksi tekoäly voi esimerkiksi luoda automaattisesti raportteja ja ennusteita, jotka auttavat ymmärtämään liiketoiminnan keskeisiä tietoja ja tekemään parempia päätöksiä.
Kun toiminnanohjausjärjestelmiin tuodaan lisäksi niin kutsuttuja AI-agentteja, ei tarvita enää edes käyttäjän komentoa. AI-agentit voidaan säätää toimimaan itsenäisesti haluttujen ohjeiden mukaan, mikä tehostaa toimintaa entisestään.
Digian Microsoft Dynamics 365 -ERP-liiketoiminnasta vastaava johtaja Ilari Pänkäläinen avaa aihetta lisää tekoälyn vallankumousta käsittelevässä artikkelissa. Lue miten AI-agentit alkavat muuttaa yritysten toimintaa ja ihmisten rooleja.