Viekö markkinointimateriaalien tuottaminen tuskallisen paljon aikaa syöden myös resursseja markkinoinnin ja liiketoiminnan kehittämisestä? Oikeat teknologiavalinnat auttavat tehostamaan prosesseja myös perinteisemmän printtimateriaalin tuotannossa.
Tuotetiedonhallinta (PIM) ja siihen liittyvät järjestelmät mielletään usein ainoastaan verkkoliiketoiminnan tarpeisiin suunnitelluilta ja PIM-järjestelmän hankinnan vauhdittajana toimiikin useimmiten verkkoliiketoiminnan ekosysteemin kehittäminen.
Vaikka printtimateriaalien ja kuvastojen tekeminen vähenee vuosi vuodelta, on printille edelleen oma sijansa sekä B2B, että B2C -liiketoiminnassa osana kokonaismarkkinointia.
Myös Amazon, verkkokaupan jättiläinen, on päättänyt tänä vuonna tehostaa joulumarkkinointia painetulla lasten toivelistalla. A Holiday of Play -katalogiksi nimetty kuvasto on Amazonin ensimmäinen printtikuvasto ja jättiläisen totuttuun tapaan painos- ja jakelumäärä on erittäin suuri.
Pohjoismaissa monikanavaiset erikoistavarakaupat, kuten XXL ja Biltema sekä Suomessa kauppaketjut aina Prismasta Puuiloon uskovat edelleen myös printtimainonnan voimaan, ja usein ketjukauppiaiden kassakone kilisee myös verkossa printin vaikutuksesta hyvin.
Kaiken markkinoinnin ja tuotetietoon liittyvän viestinnän pohjana avainasemassa on keskitetty, käyttötarkoitusta varten kirjoitettu ja rikastettu tuotetieto. Harvaan tuoteluetteloon tai tarjouslehteen mahtuu ja on myös järjetöntä sovittaa samanlaista tarkkaa tuotetietoa kuin mitä esimerkiksi verkkokaupasta löytyy.
PIMissä kanavakohtaisen tuotetiedon ylläpito on vaivatonta, sillä organisaatiossa kaikki tietävät, missä on tuotetiedon master ja yleensä tuotetiedon oikeellisuuteen voidaan luottaa paremmin.
Kun tuotetieto on saatu eri kanavia ja käyttötarkoituksia varten kuntoon, loppu onkin sitten prosessien kehittämistä tekniikan avustuksella.
Tuotetiedonhallinnan järjestelmissä on yleensä suoraan tai hankittavien lisäosien kautta mahdollisuus rakentaa liittymä taitto-ohjelmaan, jolloin taittajan tehtäväksi jää tehdä pohjat kuntoon ja sen jälkeen hioa ulkoasu taitto-ohjelmaan viedyn tuotedatan pohjalta painokelpoiseen kuntoon.
Yleensä useita virhealttiita työvaiheita putoaa pois, kun printtimateriaalin valikoiman hallinta toteutetaan jo PIM-järjestelmässä, mahdolliset tuotetiedon virheet korjataan suoraan master dataan ja valmis aineisto siirretään taitto-ohjelmaan rakennettuihin kuvastopohjiin.
PIM-järjestelmän käyttöönoton myötä yleensä suurimmat työaikaa säästävät hyödyt tulevat verkkokaupan lisäksi juuri printtimateriaalin tekemiseen liittyviä työvaiheita tehostamalla, eikä graafikoiden ja taittajien työaika enää mene vain oikolukuun ja virheiden korjauksiin.
Jokainen esimerkiksi Bilteman kuvastoa lukenut tai edes selaillut ymmärtää, että usealla kielellä satasivuisten tuoteluetteloiden työstämisen prosessit tulee olla automatisoitu, jotta niitä voidaan toteuttaa useita kertoja vuodessa.
Toisena hyvänä esimerkkinä voidaan ottaa maahantuojan tai valmistajan tuoteluettelot, joiden pitäminen ajan tasalla valikoiman osalta helpottuu kun prosessit luetteloiden toteuttamisen osalta on hiottu kuntoon. Painosmäärät kerralla voivat olla pienempiä, luetteloita voidaan päivittää säännöllisesti ja näin saadaan asiakkaille sekä myös esimerkiksi omalle myyntiorganisaatiolle kuranttia materiaalia käyttöön.
Tuotetiedonhallinnan rooli monikanavaisessa liiketoiminnassa:
Nykyprosessien ja järjestelmien kartoituksella voidaan suhteellisen helposti laskea PIM-järjestelmän käyttöönoton myötä saavutettavat ajalliset hyödyt eri työvaiheita tehostamalla, ja samalla laskea myös järjestelmän investoinnin takaisimaksuaika hyvinkin tarkasti. Jos haluat selvittää, miten tuotetiedonhallinta voisi teillä tehostaa toimintaa, ota yhteyttä >>