Blogi

Tekoälyn vallankumous etenee hengästyttävää vauhtia – Viisi suurinta muutosta vuodelle 2025

Kirjoittanut Digia | 27.11.2024 6:58

Ensi vuonna tekoälyn vallankumous on vaihtamassa suuremmalle vaihteelle. AI alkaa tulla aiempaa voimakkaammin niin työpaikoille kuin ihmisten arkeen. Tekoälyn eturintamassa toimivan Digian johtajat Juhana Juppo ja Sami Paihonen kertovat, mitä tekoälyn maailmassa nyt tapahtuu, ja mitkä ovat ensi vuoden tärkeimmät trendit.

Tekoälyn kehitys etenee erittäin kovalla vauhdilla. Merkittäviä uutisia ja palvelujulkistuksia tulee melkein viikoittain, kertoo Digian teknologiajohtaja Juhana Juppo.

Vuodesta 2024 tuli odotetusti tekoälyn läpimurtovuosi, toteaa Digian Digital Solutions -palvelualueen liiketoimintajohtaja Sami Paihonen. Tekoälyn käyttöä on kokeiltu ja aloiteltu, mutta muutoksessa otetaan vasta ensiaskelia. Paihonen ja Juppo kertovat, että vuodelle 2025 on näköpiirissä merkittäviä muutoksia. 

1. Tekoälyagentit ja -assistentit – Vuoden 2025 todennäköisesti suurin murros 

Itsenäisesti toimivista tekoälyagenteista näyttää tulevan tekoälyn vallankumouksen seuraava suuri askel. Siinä missä generatiivinen tekoäly reagoi toistaiseksi lähinnä pyyntöihin, tekoälyagentti voi hoitaa haluttuja tehtäviä itsenäisesti.

– Googlelta on esimerkiksi tulossa AI-agentti nimeltä Jarvis. Se voi vaikkapa tehdä varauksen haluttuun ravintolaan, tai varata matkalippuja ja hotellin käyttäjän puolesta, kertoo Paihonen.

Hän arvioi, että useat muutkin netin suuret alustapalvelut kehittävät AI-agentteja käyttäjien avuksi.

– Myös työpaikoilla alkaa assistenttien uusi tuleminen. Esimerkiksi Microsoftilta on tulossa Copilot agents, jolla voidaan luoda automatisoituja avustajia tekemään työtä käyttäjien puolesta, Juppo kuvailee.

Esimerkiksi tiedon keräämistä ja jalostamista, erilaisten vaihtoehtojen hakemista tai vaikkapa sähköpostien käsittelyä voidaan siirtää tehokkaille AI-assistenteille.

– Eräs AI-agentti säädettiin tekemään automaattisesti kauppaa kryptovaluutalla, ja se tienasi yli miljoonan. Myöhemmin se tosin menetti kaikki rahat. Edessä voi olla aika mielenkiintoisia asioita, toteaa Paihonen. 

2. Tekoälymallien määrä kasvaa hurjasti – ”Kestävästä tekoälystä” tulee trendi 

– Keväällä open source -tekoälymalleja oli 650 000. Nyt niitä on jo noin 1,1 miljoonaa. Eli määrä melkein tuplaantui puolessa vuodessa, kertoo Juppo.

Tekoälyn hengästyttävän nopean teknisen kehityksen yhdeksi haasteeksi on noussut laskentateho ja energia. Sekä tekoälymallien kouluttaminen että AI-palvelujen ajaminen vaativat paljon suorituskykyä. Alan suuret toimijat kehittävät siksi jopa omia tekoälysuorittimia, ja palvelinkeskuksille hankitaan lisää uusiutuvaa energiaa.

– Yhdeksi trendiksi on nousemassa kestävä tekoäly. Aina ei esimerkiksi tarvita hienointa pilven AI-mallia, vaan kevyempää tekoälyä voidaan ajaa käyttäjän laitteessa, Juppo toteaa.

3. AI muuttaa vauhdilla luovia aloja   

– Tänä vuonna on nähty valtavia edistysaskeleita AI-järjestelmissä, jotka tekevät videota, ja vuodelle 2025 odotetaan merkittäviä uusia julkaisuja, kertoo Juppo.

Tekoälyllä alkaa jo olla merkittäviä vaikutuksia joidenkin luovien alojen toimintaan.

– Tekoäly voi säveltää sinfonian ja tehdä runoja, eikä lopputuloksesta välttämättä erota sitä AI:n tekemäksi. Ja maksamalla pienen maksun AI-palveluun voi tehdä muutamissa minuuteissa mainosvideon, Paihonen kertoo.

Hän arvioi, että tämä voi johtaa myös erilaisiin vastareaktioihin. Alalla haetaankin nyt sopivaa tasapainoa siihen, missä ja miten tekoälyä on paras hyödyntää

4. Eri toimialoille tulee mielenkiintoisia tekoälyn ”killer appeja”  

Tutkimusten mukaan tekoälystä saadaan ainakin tässä vaiheessa suurin hyöty, kun se rakennetaan osaksi erilaisia tuotteita ja palveluja. Juppo arvioikin, että eri aloille alkaa syntyä toimialakohtaisia ”killer appeja”.

– Esimerkiksi terveydenhuoltoon on tulossa AI-valmentajia ja -hoitoavustajia. Ne näkevät käyttäjän terveystiedot, seuraavat hänen elämäänsä ja voivat antaa räätälöityä arjen valmennusta, Juppo kuvailee.

Samantyyppisiä henkilökohtaisia avustajia voi tulla esimerkiksi talousneuvontaan tai vaikkapa koulutukseen. Tehokkaat AI-mallit vauhdittavat myös robotiikan kehitystä, ja uudenlaisia robotiikan tuotteita onkin tulossa markkinoille lähitulevaisuudessa

5. Älä ummista silmiä vaaroilta – Osaammeko toimia ”totuudettomassa yhteiskunnassa”

Tekoälyn monien hyötyjen rinnalla ei tule ummistaa silmiä sen riskeiltä. Paihonen muistuttaa, että kuka tahansa – myös rikolliset – voivat ottaa avoimen lähdekoodin tekoälymallin ja käyttää sitä omiin tarkoituksiinsa.

– Miten toimitaan ”totuudettomassa yhteiskunnassa”, jossa AI:lla voidaan tuottaa aidolta näyttävää ja kuulostava materiaalia. Entä, jos ”äitisi” tai ”pomosi” soittaa sinulle ja pyytää tekemään jotain? Kun uudet työkalut ovat kaikkien saatavilla, myös rikolliset varmasti käyttävät niitä, ja tämä täytyy huomioida, Juppo toteaa
.

Tärkeintä on nyt saada tekoälyä tuotantokäyttöön

– Tekoälyn kehitys etenee valtavaa vauhtia. AI:sta on kuitenkin todettu osuvasti, että se on nyt samantyyppisessä tilanteessa kuin pilvipalvelut olivat vuonna 2006. Eli matkaa on vielä paljon edessä, muistuttaa Paihonen.

Digian syksyllä tekemän AI-kyselytutkimuksen mukaan jo neljännes organisaatioista on saanut konkreettista hyötyä tekoälystä. AI:n hyödyntämisessä otetaan kuitenkin vasta ensiaskelia, ja käyttämätöntä potentiaalia on valtavasti.

– Vuonna 2024 melkein kaikki ovat kokeilleet tekoälyä, mutta nyt sitä täytyy viedä oikeasti tuotantoon. Se on vuoden 2025 suurin ja tärkein asia. Murroksessa ei saa jäädä ihmettelemään ja tuleen makaamaan vaan täytyy lähteä ottamaan askelia eteenpäin, Juppo kannustaa.

Vie tekoäly kokeiluista käytäntöön

Tutustu uuteen Digia Dolphin -palvelukonseptiin, joka auttaa etenemään strategiasta ja ideoinnista tekoälyn tuotantokäyttöön ja jatkuviin palveluihin AIOps-mallilla. Lue lisää >