Uutiset

Liigan tilastonäkymät uudistuvat – kehitystyön ensimmäinen askel on julkistettu

Kirjoittanut Digia | 17.1.2024 12:05

Tilastouudistuksessa on kyse laajasta hankkeesta, jossa useassa eri tietokannassa aiemmin sijainnut historiallinen tilastotieto kaudesta 1975–76 alkaen on yhdenmukaistettu ja kerätty yhteen suureen tietopankkiin.

Tuon tietopankin rakentaminen mahdollistaa sen, että entistä kattavammat tilastot tuodaan nyt Liigan seuraajien saataville.

"Tietokantojen yhdenmukaistaminen ja tarjonnan laajentaminen on ollut iso projekti. Olemme työskennelleet sen eteen puolitoista vuotta ja viimein päässeet siihen pisteeseen, että voimme julkaista uuden tilastokokonaisuuden", sanoo Liigan digitaalisen liiketoiminnan johtaja Jukka Sundquist.

Käyttäjien on tärkeää huomioida, että uutta tilasto-osiota tuodaan Liigan verkkosivuille vaiheittain.

•    Tiistaista 16.1. alkaen uudistettu osio on näkynyt jo pienelle osalle käyttäjistä. Samalla sivuston toimivuutta ja kuormituksen kestoa on testattu.

•    Käyttäjäastetta nostetaan kuluvan viikon edetessä vähitellen siten, että ensi viikolla tilasto-osion on tarkoitus olla kaikkien käyttäjien saatavilla täydessä laajuudessaan.

•    Näin ollen ensi vaiheessa vain osa käyttäjistä näkee uuden version tilastokokonaisuudesta, ja loput vielä vanhan.

"Muutos on tärkeää pyrkiä tekemään hallitusti ja asteittain. Näin suureen toimenpiteeseen voi aina liittyä teknisiä epävarmuuksia, jotka on otettava huomioon", Sundquist sanoo.

Hän myös huomauttaa, että nyt tehdyt muutokset ovat vasta tilastouudistuksen ensimmäinen vaihe ja osa laajempaa kokonaisuutta.

"Tämä ensimmäisen vaiheen julkistaminen on iso merkkipaalu meille, mutta tehtävää riittää kyllä. Kun työ etenee, tuomme mukaan muun muassa laajemmat erikoistilanne- ja rangaistustilastot", Sundquist sanoo.

Seuraavien vaiheiden aikana tilastokokonaisuuteen liitetään myös runsaasti uutta Wisehockeyn älykiekkodataa – etenkin kenttäpelaajien ja maalivahtien yksilötilastoja.

Ohessa yhteen koottuna tilastouudistuksen ensimmäisen vaiheen merkittävimmät uudistukset aikaisempaan verrattuna.

1. Kenttäpelaajien tilastot

Pelaajien tilastoja voidaan hakea nyt aikaisempaa tarkemmilla kriteereillä.

Hakuja voi tehdä niin kausikohtaisesti kuin useammankin kauden valinnalla. Haun voi rajoittaa myös lyhyemmälle ajanjaksolle asettamalla päivämäärähaarukan tai poimia vaikkapa kahden tuoreimman kuukauden parhaat pelaajat eri tilastokategorioissa.

Kaikkien aikojen tilastossa esitetään tilastot Liigan aikakaudelta (sitä ennen pelattiin SM-sarjaa), eli vuodesta 1975 alkaen.

Joukkuekohtaisella haulla voi poimia esimerkiksi parhaat maalintekijät tietyn joukkueen paidassa pelatuissa otteluissa.

2. Maalivahtitilastot

Maalivahtien tilastot ennen kautta 2014–15 ovat aiemmin puuttuneet kokonaan Liigan sivujen tilastonäkymistä.

Tilastoissa havaittuja puutteita ja teknisiä epäselvyyksiä on korjattu ja maalivahtitilastot esitetään nyt ensimmäistä kertaa täydessä laajuudessaan – on sitten kyse eniten voittoja tai nollapelejä keränneiden maalivahtien näyttämisestä tai eniten pisteitä yhdellä kaudella keränneistä maalivahdeista.

"Maalivahtien osalta jouduimme tekemään projektin suurimman työmäärän, jotta saimme tilastot täysin yhdenmukaisiksi. Vanhemmilta kausilta kaikkea tietoa ei ollut joko saatavilla, tai se oli vajavaista tai virheellistä. Silloin jouduimme kaivamaan faktoja vanhoista ottelupöytäkirjoistakin", Jukka Sundquist kuvailee.

"Iso kiitos kuuluukin tästä projektissa mukana olleelle tiimille, joka käytti valtavan määrän aikaa tähän tiedonkeruuseen."

3. Joukkuetilastot

Liigan ja älykiekkojärjestelmän toimittajan Wisehockeyn tiivis yhteistyö on laajentanut viime kausien aikana tilastotarjontaa Liigan eri kanavissa merkittävästi. Nyt julkistettava tilastouudistus tarjoaa entistä enemmän myös erilaista älykiekkodataa.

Perinteinen sarjataulukkonäkymä on saanut rinnalleen useita mielenkiintoisia joukkueen menestyksestä kertovia määreitä.

Tällä kaudella mukaan tullut maaliodottama nostetaan esille tavanomaisten lukuarvojen vierelle ja niitä höystetään luistelumatkojen ja kiekonhallinnan avainluvuilla.

Kuten pelaajatilastoissakin, näkymiä voi rajata isolla joukolla erilaisia suodattimia. Joukkueiden peliesityksiin esimerkiksi erikoistilannepelaamisen osalta tilastouudistus tarjoaa aivan uudenlaisia mahdollisuuksia.

"Olen todella tyytyväinen, että saimme jo aiemmin tällä kaudella lisättyä maaliodottamat mukaan otteluseurantaan. Yleisö on ottanut ne hyvin vastaan. Nyt saamme julki mielenkiintoisia joukkuetilastoja, ja uudistuksen seuraavissa vaiheissa mukaan tulee vielä pelaajien ja maalivahtien älytilastoja", Jukka Sundquist kertoo.

Joukkueiden vertailua voi tehdä pelaajatilastoista tutuilla kausi- tai aikamääreillä. Innokkaimmat tilastoharrastajat voivat herkutella vaikkapa parhaiden joukkueiden ylivoimapelin vertailulla kotiotteluissa joulukuun alusta tähän hetkeen.

4. Suomi-kiekon ennätykset ja tilastot

Nyt julkistettava uudistus ei tarjoa vastauksia aivan kaikkiin tilastoihin liittyviin kysymyksiin. Liigan ja Suomen Jääkiekkoliiton yhteistyössä rakentama Suomi-kiekon ennätykset ja tilastot -sivusto toimii tärkeänä tukena ja tilastonäkymien laajentajana.

Sivustolta löytyvät muun muassa aikaisempien kausien kaikkien otteluiden tapahtumat pelaajatilastoineen. Tarjolla on myös paljon erilaista ennätyksiin liittyvää tilastoaineistoa.

Liigan sivustolla keskitytään tilastoihin kaudesta 1975–76 alkaen. Suomi-kiekon ennätykset ja tilastot -sivusto täydentää suomalaisen jääkiekkoilun maineikasta historiaa myös SM-sarjan aikakaudelta.

Pääsarjatason ottelut löytyvät vuodesta 1928, ja ottelukohtaisiin tilastotietoihin voi tutustua 1960-luvun alusta alkaen.

>> Tästä pääset Suomi-kiekon ennätykset ja tilastot –sivustolle

>> Siirry Liigan tilastosivuille