Korona-kriisin aikana lomautettujen ja työttömien määrä on Suomessa kasvanut nopeasti. Työttömyyskassat ovat etsineet keinoja nopeuttaa ansiopäivärahahakemusten käsittelyä. Useissa kassoissa hakemusten käsittely on porrastettu varsinaiseen käsittelyyn ja esikäsittelyyn, jonka tarkoitus on varmistaa, että hakemuksessa on tarvittavat tiedot ja liitteet varsinaista käsittelyä varten.
Nyt PAMin, Erton ja Tehyn työttömyyskassoissa esikäsittelyvaiheen hoitaa Digian ja MOST Digitalin toteuttama robotti. Puutteita havaitessaan robotti lähettää hakijalle täydennyspyynnön esimerkiksi tilinumero- tai verokorttitiedoista. Tarvittaessa robotti tekee tulotiedoista pyynnön tulorekisteriin. Robotti pystyy käsittelemään jopa satoja hakemuksia päivässä. Näin se vapauttaa ihmisiltä aikaa hakemusten varsinaiseen käsittelyyn ja päätösten antoon. Varsinaiset päätökset tekee aina ihminen.
Kun robotista kertyy käyttökokemusta, kassoissa on suunnitteilla laajentaa sen tehtäviä hallitusti mutta nopeasti. Seuraavaksi robotin työpanos on suunnitteilla kohdistaa työttömyysetuuden ennakkomaksuun ja jatkohakemusten käsittelyyn.
”Henkilöstömme saa valmiimpia hakemuksia käsiteltäväkseen, eikä heidän arvokasta asiantuntemustaan ja työpanostaan hukata rutiiniluontoisiin tarkistustoimiin. Hakemusten käsittelyprosessi kokonaisuudessaan tehostuu ja jäsenemme saavat kipeästi kaipaamansa etuudet nopeammin maksuun. Varsinkin nykyisessä tilanteessa, missä muutamassa viikossa olemme saaneet enemmän hakemuksia kuin koko viime vuonna yhteensä, on ollut hienoa havaita, kuinka nopeasti yhteistyökumppanimme ovat pystyneet tuomaan työtämme merkittävästi tehostavan ratkaisun tuotantokäyttöön asti”, sanoo kassanjohtaja Ilkka Nissilä Palvelualojen työttömyyskassasta.
”On hienoa olla edelläkävijä työttömyyskassamaailman nykyaikaistamisessa ja eturintamassa mukana robotiikan käyttöönotossa. Käsittelyn automatisaatio mahdollistaa nopean palvelun jäsenelle. Visiomme on, että robotiikan avulla pystymme saavuttamaan tilan, jossa jäsenen hakemuksen tekemisestä päätös on hänellä seuraavana päivänä ja päivärahat tilillä kolmen päivän sisällä. Tämä on tahtotilamme, ja tätä todellisuutta olemme yhdessä Digian ja MOST Digitalin kanssa lähteneet rakentamaan”, sanoo toimistopäällikkö Anna Helle Erityisalojen Toimihenkilöiden työttömyyskassasta.
”Työttömyysetuushakemuksista suuri osa tulee puutteellisina. Käsittelijöille menee valtavasti aikaa liitteiden sekä tietojen pyytämiseen, ja tähän haemme robotiikasta apua. Käsittelijöille jää enemmän aikaa itse hakemuksen käsittelyyn ja läpimenoprosessi nopeutuu, kun tarvittavat tiedot ovat olemassa heti käsittelyn alkaessa”, sanoo kassanjohtaja Markus Rantanen Terveydenhuoltoalan työttömyyskassasta.
Digia ja MOST Digital yhdistävät vahvan osaamisen robotiikasta ja järjestöasiakkaiden tarpeista
MOST Digital on yksi Suomen pitkäaikaisimpia toimijoita ohjelmistorobotiikan saralla. Yritys keskittyy noin 40 hengen voimin toimittamaan yksinomaan robotiikkaratkaisuja eri toimialoille. Digialla taas on vankka, vuosien yhteistyöstä kertynyt toimialatuntemus työttömyyskassojen ja ammattiliittojen tarpeista.
”Olemme löytäneet hyvän yhteistyömallin, jossa rakennamme robotiikkatoteutukset yhteisessä kehitysympäristössä. Asiakkaat saavat robotiikan ratkaisut käyttöön valmiimpina kuin jos ne tehtäisiin asiakaskohtaisesti. Käyttöönotot ovat nopeampia ja luotettavampia ja jatkokehitystä pystytään koko ajan tekemään taustalla”, toimitusjohtaja Olli Ainasvuori MOST Digitalista kertoo.
”Olemme Digialla auttaneet suomalaisia työttömyyskassoja digitalisoimaan toimintaansa vuosien ajan. Hienoa, että pääsemme nyt ottamaan tämän uuden askeleen. Uskomme, että arvo syntyy verkostoissa, mistä MOST Digitalin kanssa luotu ratkaisu on hieno esimerkki”, sanoo liiketoimintajohtaja Teemu O. Virtanen Digialta.
Koronakriisi toi pikamuutoksia lainsäädäntöön – ja järjestelmiin
Ohjelmistorobotiikan ratkaisu on vain yksi esimerkki lukuisista järjestelmämuutoksista, joita Digia on tehnyt maaliskuun jälkeen vastaamaan nopeassa tahdissa toteutettuja lakimuutoksia.
”Porukka on painanut hommia maaliskuun puolivälistä lähtien aika lailla kellon ympäri. Koronaan liittyvistä ensimmäisistä lakimuutoksista alkoi olla tietoja maaliskuun puolivälin jälkeen, ne tulivat voimaan heti pääsiäisen jälkeen ja saimme niihin tarvittavat toiminnallisuudet toimitettua asiakkaille jo ennen pääsiäistä. Olemme tyytyväisiä ja ylpeitä, että tarvittavat muutokset on saatu toteutettua nopeasti ja joustavasti”, Senior Product Manager Annina Facius Digialta kertoo.
Digian Tytti-maksatusjärjestelmää käyttää 11 työttömyyskassaa, joten huomattava osa suomalaisten työttömyyskorvauksista kulkee Digian järjestelmän kautta. Vuonna 2019 Digian järjestelmillä maksettiin työttömyysetuuksia yli miljardi euroa, mikä vastaa yli 66 prosenttia kaikista ansiosidonnaisista työttömyysetuuksista.
Lisätietoja:
Palvelualojen työttömyyskassa
Ilkka Nissilä, kassanjohtaja
P. 043 8200 449
ilkka.nissila(a)pam.fi
Erityisalojen Toimihenkilöiden työttömyyskassa
Anna Helle, toimistopäällikkö
P. (09) 6132 3224
anna.helle(a)erityisalojentk.fi
Terveydenhuoltoalan työttömyyskassa
Markus Rantanen, kassanjohtaja
P. 050 5578818
markus.rantanen(a)tehy.fi
MOST Digital
Olli Ainasvuori, toimitusjohtaja
P. 040 718 6632
olli.ainasvuori(a)mostdigital.fi
Digia
Arja Uutela-Komulainen, johtaja, järjestöliiketoiminta
P. 040 500 5841
arja.uutela-komulainen(a)digia.com