Blogi

Green Code – energiaviisaampia ratkaisuja asiakkaitamme ja tulevaisuuttamme varten

Energiakriisi puhuttaa maailmalla ja yhä useampi on alkanut miettiä omaa energiankäyttöään - miten tehdä energiaviisaampia valintoja omassa elämässään? Tätä kautta myös ICT-alan energiakulutus alkaa olla keskusteluissa. Esimerkiksi datan määrä tietojärjestelmissä kasvaa huimaa vauhtia, ja vaikka ICT-ala on merkittävällä tavalla edistänyt muiden toimialojen energiatehokkuutta, on sen oma kulutus alkanut puhuttaa viime vuosia enemmän. Otsikoihin on noussut Green Code, mutta mitä sillä tarkoitetaan?

Huomio ohjelmistojen toiminnallisuuden ja energiankulutuksen suhteeseen

Green Code on suhteellisen uusi käsite ja sille ei ole vielä yhtä vakiintunutta määritelmää. Yleisesti ottaen Green Code:lla tai vihreällä koodilla tarkoitetaan mahdollisimman tehokkaaksi optimoitua koodia, mutta myös menetelmiä, joilla ohjelmistojen energiankulutus pyritään minimoimaan. Puhutaan siis energiaviisaampien ratkaisujen toteuttamisesta ja tämä koskee, ei pelkästään koodausta, vaan myös mm. pilvikapasiteetin optimointia, ohjelmistokielen valintaa, tiedostojen kokoa ja formaattia sekä datan prosessointia.

Periaatteessa vihreä koodaus on merkittäviltä osin olemassa olevien käytäntöjen mukaista ohjelmistokehitystä, mihin sisällytetään energiaviisauden näkökulma. Tavoitteena on, ettei tehdä turhaa prosessointia tai turhia integraatioita, ja mietitään aina ohjelmistojen toiminnallisuuden ja energiankulutuksen suhdetta.

Viisaammat ratkaisut osaksi arkipäivää – yhdessä ja esimerkkien kautta

Lähtökohtaisesti Suomessa tehdään jo erittäin laadukasta ohjelmistotuotantoa, joten käytännössä kyse ei ole välttämättä niin isosta uudesta asiasta. Voisi jopa sanoa, että viestimällä tarkemmin aiheesta, päästään jo eteenpäin, mutta miten energiaviisaampia ratkaisuja saisi osaksi arkipäivää helpommin? Ja miten voisimme tätä työtä edistää?

Oma ehdotukseni on, että esimerkkien kautta, yhdessä ja avoimesti. Koska aihe on isompi kuin me yksittäiset alalla toimivat yritykset, keskustelut ja verkostoituminen toimijoiden kesken voisi olla Suomen vahvuus Green Code -työssä!

Viedään energiaviisaammat ratkaisut toimintamme ytimeen, asiakkaidemme tietoon, ohjelmistoihimme ja IT-palveluihimme. Pyritään kaikissa rooleissa pitämään energiaviisaus mielessä sekä puheissa, sillä ohjelmistojemme vastuullisuus ei voi olla vain yhden vastuullisuustiimin harteilla – otetaan se meidän kaikkien asiaksi.

Esimerkiksi me Digialla olemme toteuttaneet yhdessä asiakkaidemme kanssa jo useita erilaisia ratkaisuja, joilla vaikutetaan kestävyyshaasteiden ratkaisemiseen. Muun muassa Digia Envision ERP -toiminnanohjausjärjestelmään on integroitavissa CO2-päästölaskuri. Olemme toteuttaneet Visit Finlandille yhdessä Positive Impactin kanssa kansallisen hiilijalanjälkilaskurin, joka edistää kestävää matkailua. Asiakkaamme HKScanin kanssa olemme kehittäneet raportointijärjestelmän, jonka avulla voidaan vähentää tuntuvasti elintarviketuotannon hiilidioksidipäästöjä.

Ja koska energiatehokkaita ratkaisuja on tärkeää miettiä kaikessa arkisessa työssämme, pilvitiimissämme tehdään mm. Well Architected -läpikäyntejä ja tiimi on myös kertonut AWS-ympäristön instanssityyppien muutoksien tuomista säästöistä. Lisäksi KCA-integraatioalustamme voisi olla esimerkki vihreästä integraatioalustasta. Mietimme myös aktiivisesti liiketoimintojen sekä kumppaneidemme kanssa, miten voimme huomioida aiempaa laajemmin energiaviisaammat ratkaisut käytössä olevissa teknologioissamme.

Toivommekin aktiivista keskustelua aiheen ympärillä ja siksi suunnitteilla on mm. aiheeseen liittyvä webinaarisarja. Sarjan ensimmäisessä webinaarissa, joka järjestetään tammikuun aikana, tulemme alustamaan aihetta lisää. Kerromme konkreettisista esimerkeistä ja mahdollisuuksista toteuttaa energiaviisaita ratkaisuja omassa arjessa.

Lähdetään tästä yhdessä eteenpäin – kohti energiaviisaampaa tulevaisuutta!

Tero Niemi
Senior Integration Developer, Green Code Expert