Kyllä, Guy Ritchien elokuva Puuta, heinää ja muutama vesiperä (Lock, Stock & Two Smoking Barrels) on yksi lempielokuvistani, jossa hämäräperäisiin puuhiin sekaantuneiden kaverusten tavoitteena on nopea rikastuminen, mutta edessä on lähinnä loputonta taiteilua pulmatilanteesta toiseen. Mitäpä jos tulevana verkkokaupan sesonkiaikana pidettäisiin huoli siitä, että nimenomaan nuo kaverit hämärissä hommissaan olisivatkin pulmatilanteessa ja sinä olet se, joka niitä pulmia heille aiheuttaa osaamalla varautua oikein heidän puuhastelujaan vastaan?
Näin suojaat itseäsi omalla toiminnallasi
Kyse ei ole monimutkaisista asioista, joita et osaisi toteuttaa. Itseasiassa, moni keino parantaa tietoturvaa on sisäänrakennettuna laitteissa ja ohjelmistoissa, joita käytät. Siksi tekemältäni listalta löydät vain muutamia asioita, joita juuri sinun tulee huomioida ja tarvittaessa muuttaa ja joihin sinä itse voit vaikuttaa valinnoillasi:
- Pidä huoli siitä, että puhelimessasi, tabletissasi, kannettavassa tietokoneessasi tai pöytäkoneessasi on asennettuna viimeisimmät käyttöjärjestelmäversiot ja sen tietoturvapäivitykset. Samoin, katso että ohjelmistot ja appit ovat ajan tasalla. Yrityksesi laitteiden osalta tämän hoitaa IT-osasto, joten sinun vastuullesi jää vain kotikoneet.
- Muista, että nettiostoksia tehdessä on parempi käyttää omaa sähköpostia kuin työnantajalta saatua. @gmail tai @outlook -tilin saat tehtyä minuuteissa. Muista suojata sähköpostitilisi ainutkertaisella ja tarpeeksi pitkällä salalauseella.
- Verkko-ostokset kannattaa tehdä tutusta paikasta. Tarvittaessa katso mitä muut ihmiset ovat kertoneet verkkokaupasta, josta ajattelit ostoksesi tehdä.
- Jos teet ostoksia luottokortilla, harkitse esim. PayPalin käyttöä. Tällöin et anna myyjälle luottokorttisi tietoja ja toisaalta voit saada muita rahojasi suojaavia etuja.
- Varsinkin näin vuoden vilkkaimman ostosesongin alla voit saada tuotetarjouksia suoraan puhelimeesi kera linkin, josta tuotteen voi ostaa. Ole kuitenkin varovainen, koska viesti ei välttämättä tullut sieltä mistä luulit.
- Tilattuasi jotain netistä, voit saada viestin, jossa kerrotaan ongelmista, jotka liittyvät ostoksesi toimitukseen tai maksuihin. Taas, ole varovainen, voi olla, että kyseessä on hämärämiesten viesti. Tarkista ostoksesi status suoraan myyjän sivuilta.
- Ei, se sähköpostiisi tullut viesti, jossa on liitetiedostona ajankohtaan sopiva kortti ei välttämättä tullut ystävältäsi.
- Verkossa kauppoja tehdessäsi kannattaa aina muistaa sääntö: jos se näyttää liian hyvältä, se todennäköisesti on ansa. Älä lankea liian halpoihin hintoihin tai mahdottomalta kuulostaviin tarjouksiin. Pahimmassa tapauksessa se on taas vain se hämäräperäinen kaverimme, joka yrittää huijata sinua.
- Jos et ole varma mitä tehdä, niin ehdotan että nouset koneeltasi, otat lämpöisen juoman, tuumaat hetken ja tarvittaessa pyydät apua luotettavalta kaveriltasi.
Kyllä se siitä lutviutuu! Tietoturvassa ei aina ole kyse teknologiasta ja sen tuomasta suojasta, vaan siitä miten itse toimimme ja millaisia toimintatapoja ylläpidämme netissä surffatessa ja nettikaupoista paketteja tilaillessa.
Lue myös: Työntekijöiden pitää olla aktiivinen osa yrityksesi tietoturvaa
Voit lukea lisää Digian tietoturvapalveluista täältä>