Kun tarkastellaan organisaation IT-ympäristön tilannetta, täytyy kokonaiskuvaa katsella sekä kaukolasien että lähilasien läpi. Kaukolaseilla on tarkoitus nähdä asioita pidemmällä aikajaksolla sekä riittävän laajasti, kun taas lähilasien avulla tarkastelu kohdennetaan nykytilaan. Molemmat näkökulmat ovat kokonaisuuden kannalta elintärkeitä.
Nykytilassa meillä on kaksi näkemystä, jotka ovat sidoksissa keskenään ja niiden arviointia kannattaa toteuttaa samanaikaisesti hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi. Tätä ajatusta tukee myös tehokkuus- ja kustannustekijät, koska ohjaamme sekä toteutamme selvitystä yhden toimeksiannon kautta.
Miten me Digialla tuotamme nykytilaan liittyviä arviointeja mahdollisimman kattavasti sekä tehokkaasti? Toimintamallimme perustuu kahteen arviointikehykseen, jotka ovat:
Miksi olemme märittäneet kaksi arviointikehystä? Kun olemassa olevat sovellusarkkitehtuurit ja infra-ratkaisut vaikuttavat modernisaation tavoitteisiin, on tarkoituksenmukaista tarkastella nyky-ympäristöä erilaisten osaamisien kautta. Tavoitteemme on muodostaa yhteiset käsitteet, eli teemat, näiden kahden näkökulman välille. Näiden teemojen avulla läpivalaistaan IT-järjestelmien nyky- ja tavoitetilaa, jolloin myös muutostyön laajuus hahmottuu.
Arvointikehyksen yhteydessä katsomme saman teeman alla asioita erinäkulmasta. Teemoja ovat; Teknologia-analyysi, Arkkitehtuurin auditointi, Suorituskyvyn analysointi, Liiketoiminnan asettamat vaatimukset, Liiketoimintaprosessien analyysi ja palveluympäristö sekä Tietoturva ja vaatimusten mukaisuus.Jos otamme esimerkkinä arkkitehtuurin auditointi -teeman. Sovellusjärjestelmän näkökulmasta auditoinnissa tarkastellaan järjestelmään liityvät eri palvelut ja integraatiot, kun taas infran tarkastelussa katsotaan miten palvelut ovat sijoitettu erityyppisille alustoille ja tarkastetaan niiden väliset kytkennät.
Tavoitteena on aina tuottaa osa näistä selvityksistä koneellisesti, eli hyödynnämme nykykaisia inventointityövälineitä. Kuitenkaan kaikkea ei saada automaattisesti, joten tarvitaan myös eri osa-aluiden asiantuntijatyötä: asiantuntijamme tutustuvat olemassa oleviin dokumentteihin, käytäntöihin ja tekniikoihin haastattelemmalla asiakkaan henkilöstöä sekä toteuttamalla erilaisia kyselyitä kohderyhmälle.
Lue myös: Sovellusarkkitehtuurin muutos edessä? Ota ainakin nämä asiat huomioon
Jokaiseen hyvään arviointiin liittyy myös kriittinen näkökulma. Seuraavaksi laitetaan kaukolasit silmille ja katsotaan omaa toimintaympäristöä kerätyn tiedon valossa. Tällöin uudistamishankkeen tarpeellisuutta voi selkeyttää seuraavien kysymyksien kautta ja samalla syntyy perusteet uudistamishankkeen tärkeydestä liiketoiminnalle:
Kun omaa modernisointitiekarttaa luodaan, täytyy tunnistaa eri tavoitteet, niiden liitokset ja tärkeysjärjestykset. Kuten oikealle matkalle lähdettäessä, on myös syytä miettiä mitä otetaan mukaan ”modernisointimatkalle” ja mitkä asiat jäävät nykyiseen tilaan.
Uskomme, että tässä blogissa kuvatulla tavalla modernisointityö saadaan kohdentumaan oikeisiin asioihin ja digitalisaatiota pystytään vauhdittamaan modernin IT-palveluympäristön avulla.
CTA: Olisiko nyt oikea aika tunnistaa organisaatiosi pilviympäristön seuraavat arkkitehtuurilliset parannuskohteet? Tutustu Well Architected -läpikäyntiimme