Uutiset

Kuusi näkökulmaa koronakevääseen ja digitalisaatioon: uudistuksia ja oivalluksia, jotka hyödyttävät myös kriisin jälkeen

Kirjoittanut Digia | 29.6.2020 4:30

"Edessä on ihmisen ja älykkäiden ohjelmistojen symbioosi, jossa ihmiset tekevät mielekästä työtä ja tekoäly ja automatiikka hoitavat muun. 2020-luku tulee olemaan älykkäiden ohjelmistojen vuosikymmen", Digian toimitusjohtaja Timo Levoranta sanoo.

Levorannan mukaan digitalisoitumisen vauhti tulee kiihtymään huimasti tämän vuosikymmenen aikana. Näin hän olisi ennustanut jo ennen koronakevättä – joka sai monella alalla aikaan varsinaisen digispurtin. Lue haastattelu täällä.


Kulunut kevät on pakottanut monia organisaatioita tarkastelemaan ja miettimään uudelleen toimintatapojaan sekä digitaalisia ratkaisujaan. Monet uusista toimintatavoista ja oivalluksista hyödyttävät yhteiskuntaa myös kriisin jälkeen.

1. Korona ja ketteryys eli miten varautua mahdottomaan?
Varautuminen yllätyksiin ei välttämättä tee uhkasta mahdollisuutta, mutta auttaa ainakin minimoimaan vahingot. Yritysten ennakointikykyyn ja reagointivalmiuteen vaikuttaa tänä päivänä merkittävästi se, kuinka järjestelmät ja digitaaliset palvelut taipuvat muuttuneisiin olosuhteisiin. Johtava konsultti Mika Lehtinen antaa blogissa vinkkejä, kuinka tuleviin kriisitilanteisiin voi digitalisoinnin näkökulmasta varautua.
 

2. Punainen Risti hyödyntää dataa, jotta vapaaehtoisten apu saadaan hyödynnettyä entistä paremmin
Suomen Punainen Risti valittiin Digian Digiarvoa 2019 -kilpailun voittajaksi. Kilpailun palkintona oli voittajaratkaisun toteutus. Uusi datan hyödyntämisen ratkaisu on osoittautunut erityisen ajankohtaiseksi, kun koronakriisi on tuonut järjestölle ryntäyksen uusia vapaaehtoisia. Lue lisää täältä.

3. 112 Suomi -sovellusta on kehitetty nopealla tahdilla tukemaan viranomaisia koronakriisissä
Hätäpaikannukseen kehitetty 112 Suomi -sovellus on viime vuosina kehittynyt palvelukokonaisuudeksi, joka tuo useat viranomaispalvelut kansalaisen helposti käytettäväksi yhden sovelluksen kautta. Keväällä sovellukseen lisättiin ohjaus koronavirustaudin oirearvioon omaolo.fi-palvelussa sekä viranomaistiedoteominaisuus poikkeusolojen viestintään.

4. Työttömyyskassat ottivat robotiikkaa avuksi nopeuttamaan ansiopäivärahahakemusten käsittelyä
Työttömyyskassat ovat ruuhkautuneet, kun koronakriisin takia lomautettujen ja työttömien määrä on kasvanut nopeasti. PAMin, Erton sekä Tehyn työttömyyskassassa hakemusten esikäsittelyn hoitaa robotti, joka lähettää hakijalle täydennyspyynnön, jos hakemuksessa on puutteita. Näin ihmisiltä vapautuu aikaa hakemusten varsinaiseen käsittelyyn ja päätösten tekemiseen. Robotti voi käydä läpi jopa satoja hakemuksia päivässä.

5. Ajantasaisen tilannekuvan tärkeys korostuu, kun olosuhteet muuttuvat epävarmoiksi
Koronakriisi on tuonut lähes kaikkien yritysten toimintaympäristöön monenlaista epävarmuutta. Henkilöresursseihin voi tulla äkillisiä muutoksia useiden yhtäaikaisten sairastumisten vuoksi, raaka-aineresursseja voi olla vaikeampi ylläpitää laajojen rajoitustoimien vuoksi ja varastosaldot voivat vaihdella rajustikin. Toisaalta myös paluu normaalioloihin vaatii liiketoiminnalta muuntautumiskykyä. Digian asiantuntijat käyvät läpi, kuinka tilannekuvaratkaisu auttaa seuraamaan ja ennakoimaan muutoksia. Lataa webinaaritallenne täältä.

6. Katseet tulevaisuuteen: Miten rakennamme digitalisoituvaa yhteiskuntaa koronakriisin jälkeen?

Koronakriisi on laittanut toiminta- ja ajattelutapoja uusiksi ja ravistelee taloutta. Kriisin keskellä on tärkeää katsoa eteenpäin: kuinka rakennetaan pitkäjänteistä ja kestävää liiketoimintaa digitalisoituvassa maailmassa? Digiä ja kyyneleitä -podcastissa suomalaiset johtajat Timo Ritakalliosta Kai Telanteeseen jakavat ajatuksiaan digitalisaatiosta, johtamisesta – ja tunteista, jotka lopulta ohjaavat meidän ihmisten ratkaisuja. Kuuntele podcast täältä.

Lisätietoja:
Anne Puntari
Viestintä- ja markkinointijohtaja

P. 0407473357