Pilviympäristön valvontaratkaisun valitseminen ei aina ole helppo homma, sillä suurten pilvitarjoajien omien työkalujen lisäksi markkinoilla on myös laaja kirjo muita ratkaisuja. Digian ratkaisu pulmaan on yksinkertainen: valitsemme asiakkaan todellisiin tarpeisiin mitoitetun ratkaisun.
Eräs nimeltä mainitsematon yritys lähti siirtämään palveluitaan on-premise ympäristöstä AWS-pilvipalveluun. Yritys valitsi pilvioperaattorin vastaamaan AWS-hallintatilistä, tietoturvakäytännöistä ja verkkoarkkitehtuurista. Pilvioperaattori pystytti yhteisiä palveluita pilveen, kuten esimerkiksi pääsynhallinnan ja jaettuja tietokantoja. Sovellustoimittajat siirsivät palvelunsa pilveen, toiset Lift-and-Shift tyylillä ja toiset hyödyntäen AWS:n natiivipalveluita.
Järjestelmät saatiin pilveen, mutta haasteeksi muodostui palveluiden valvonta ja näkyvyys monitoimittajamallissa. Pilvioperaattori valvoi omia palveluitaan CloudWatchin työkaluilla, mutta sovellustason valvonta oli puutteellista ja sovellustoimittajien omien työkalujen varassa. Pitkät end-to-end-ketjut muodostivat oman lisähaasteensa: loppukäyttäjien selainkutsut saattoivat kulkea neljänkin eri AWS-tilin palveluiden kautta. Järjestelmät kaatuilivat ja hidastelivat jatkuvasti, ja ongelmien selvitys oli työlästä. Valvontatietoa ei ollut tarpeeksi eikä olemassa oleva valvontatieto ja lokit olleet suoraan ongelmaa ratkovan sovellustoimittajan saatavilla. Liiketoiminnalle toiminta näyttäytyi melko kaoottisena luotettavien raporttien puuttuessa.
Tarina havainnollistaa hyvin erään pilvimaailman luonnonlain: Pilviympäristössä kukaan yksittäinen henkilö tai taho ei pysty hallitsemaan ja ymmärtämään koko ympäristön toimintaa. Tarvitaan yhteistyötä eri tiimien välillä ja yhteisiä työkaluja, jotka antavat kokonaiskuvan ympäristön toiminnasta.
Kuva 1. Esimerkki AWS-palveluiden rakentumisesta. Tyypillisesti alin infra & verkko -taso toimii hyvin, mutta ylemillä tasoilla on haasteita valvonnan ja näkyvyyden kanssa.
Lue myös blogi: Liiketoimintaprosessien reaaliaikainen valvonta: tilannekuva avuksi arjen johtamiseen
Suuret pilvitarjoajat, eli Amazon, Microsoft ja Google, ovat positioineet omat valvontatyökalunsa yhtenäisellä tavalla. Pilven omat työkalut tarjoavat perustason näkymät ja työkalut valvontadatan keräämiseen ja tarkasteluun. Työkalujen käyttö vaatii oikeudet kyseiselle pilvitilille ja asiantuntijaosaamista pilvipalveluiden käyttöön. Pilvitarjoajat ovatkin panostaneet siihen, että kaikki valvontadata ja lokit ovat rajapintojen kautta helposti kolmansien osapuolien saatavilla. Pilven omilla työkaluilla pystyy tarjoamaan hälytykset ja dashboard-näkymät rajatusta palvelusta rajatulle joukolle asiantuntijoita. Jos valvontatarve on laajempi, suunnataan katse ulkopuolisiin valvontatyökaluihin.
Kaupalliset valvontatyökalut ovatkin ottaneet pilvivalvonnan laajasti osaksi valikoimaansa. Suurin osa Gartnerin 2020 APM-työkaluista mainostaa itseään pilvivalvonnan huippuratkaisuina. Erillisten valvontatyökalujen etu on siinä, että ne pystyvät yhdistämään eri pilvipalveluiden ja on-premise-ratkaisuiden valvontadatan ja lokit yhteen keskitettyyn paikkaan. Työkalujen käyttäjät saavat laajan näkyvyyden kaikkiin palveluihin ja end-to-end -ketjuihin. Tyypillisesti valvontatyökaluilla pyritään luomaan myös liiketoiminnalle ylätason näkyvyys eri palveluiden toimintaan.
Pilvivalvonnassa itseään ovat pitäneet esillä viime aikoina muun muassa sellaiset globaalit toimijat kuin Dynatrace, Splunk ja Datadog. Dynatrace on muista poiketen panostanut vahvasti operatiivisen valvonnan lisäksi myös pilvialustojen DevOps-puolen tarpeisiin. Splunk, perinteinen lokienmurskain, on pyrkinyt saamaan jalansijaa myös valvonnan saralla etenkin parin vuoden takaisen SignalFx-yritysoston myötä. Datadog on vahva nousija, jota pidetään kustannustehokkaana ja muista ratkaisuista avoimempana SaaS-vaihtoehtona.
Lue myös blogi: Luotettava pilvipalvelu rakentuu varautumalla pahimpaan
Digialla olemme ottaneet avoimen lähestymistavan pilvipalveluiden valvontaan. Vasara kädessä kaikki näyttää nauloilta, mutta työkalupakin kanssa voi ottaa käteen tarpeeseen sopivan apuvälineen:
Viisi vuotta sitten lähdimme kehittämään globaalien vaihtoehtojen rinnalle omaa, open source -tuotteisiin perustuvaa valvontapalvelua. Tällä hetkellä Digia Iiris -palvelulla on Suomessa kovia referenssejä ja voimme rinta rottingilla todeta, että Digia Iiris on kustannustehokas ratkaisu asiakkaille, jotka haluavat kokonaisnäkyvyyttä palveluidensa toimintaan.
Meillä on lisäksi partnereina monia Gartnerin korkealle arvostamia toimijoita. Oli kyseessä sitten partnerin ratkaisu tai Digia Iiris, autamme asiakkaitamme yhdessä valitsemaan heille parhaimman ja kustannustehokkaimman ratkaisun.