Tekoälymatka kannattaa aloittaa hankkeista, joissa saa nopeasti mahdollisimman suurta hyötyä. Digian CTO Juhana Juppo vinkkaa, miten tunnistaa tällaiset
hankkeet.
”Tekoälyn kehitys menee juuri nyt hurjaa vauhtia eteenpäin. Kilpailu on kovaa, isot toimijat tekevät valtavia investointeja ja tekoälymallit kehittyvät vauhdilla. Lähestymme jyrkällä käyrällä jopa jonkinlaista yleiskäyttöistä tekoälyä”, kertoo Digian CTO Juhana Juppo.
Hän vastaa Digialla tekoälyn hyödyntämisestä sekä sisäisesti että yhtiön tarjoamissa palveluissa.
Juppo on tiiviisti yhteydessä suomalaisiin organisaatioihin. Hän kertoo, että Digian tekemän kyselytutkimuksen tulokset ovat linjassa keskusteluissa näkyvän todellisuuden kanssa.
”Organisaatioissa mietitään vielä, mihin tekoälyä voisi käyttää. Yksi kaikille yhteinen haaste on kiire”, Juppo kertoo.
Tekoälyn potentiaaliset edut ovat kuitenkin niin suuria, että kehitystyöhön on tärkeää löytää aikaa ja resursseja. Vuodesta 2024 näyttää tulevan käännekohta.
”Tänä vuonna yritykset ottavat laajasti ensimmäisiä askeleita tekoälyn arjen hyödyntämisessä. Vuonna 2025 tekoälyä levitetään organisaatioissa laajemmalle. Varhaiset hyödyntäjät saavat tietenkin eniten etua, ja muut alkavat jäädä jälkeen”, Juppo toteaa.
AI-teknologiat ovat jo kypsiä tuotantokäyttöön, ja Digia on toteuttanut tekoälyratkaisuja lukuisille asiakkaille.
”Kun hankkeita mietitään asiakkaiden kanssa, ideoita syntyy yleensä enemmän kuin on mahdollista toteuttaa. On tärkeää priorisoida parhaita hankeaihioita”, Juppo kertoo.
Projekteja kannattaa kartoittaa yksinkertaisen nelikentän kautta, jossa on kaksi akselia: kuinka paljon hyötyä projektista saadaan ja mikä on toteutuksen vaikeustaso ja työmäärä.
”Kannattaa aloittaa sieltä, mistä tekoälystä saadaan varmimmin ja pienimmällä vaivalla eniten hyötyä ja konkreettisia tuloksia”, toteaa Juppo.
Kannattaa aloittaa sieltä, missä tekoäly tuo vähimmällä vaivalla eniten tuloksia
Hän muistuttaa, että tekoälyn käytön suurimmat hyödyt löytyvät yleensä organisaation ydintoiminnoista ja -prosesseista. Tekoälyä voidaan tuoda nykyisten järjestelmien ja palvelujen osaksi iteratiivisesti ja pala kerrallaan.
Kustannussäästöt eivät ole ainoa tavoiteltava asia. Tekoälyllä voidaan parantaa tuotteiden ja palvelujen laatua. AI-teknologioilla voidaan myös esimerkiksi lyhentää projektien valmistumisaikoja.
”Tekoälyyn liittyy edelleen kuhinaa, ja ilmassa on odotusta jonkinlaiselle Big Bangille. Sellaista ei kannata jäädä odottamaan, sillä useimmille yrityksille AI:n isoin hyöty tulee arkisina askeleina, jotka ovat otettavissa jo nyt”, tiivistää Juppo.
Autamme tunnistamaan, miten juuri teidän organisaationne hyötyisi tekoälystä eniten, ja laadimme tiekartan konkreettisten hyötyjen saavuttamiseksi – olittepa lähdössä liikkeelle tai hakemassa kiihdytystä seuraavalle tasolle.
Tutustu Tekoälyn Tiekarttaan >
Lue lisää aiheesta: