Huomioi nämä 5 asiaa tekoälyn kehittämisessä
Vuodesta 2024 on tulossa tekoälyn käännekohta. ”Tämä alkaa olla viimeinen vuosi lähteä kokeilemaan tekoälyn hyödyntämistä. Sitten on oikeasti vaara jäädä junasta”, sanoo Digian toimitusjohtaja Timo Levoranta. Lue mitä muutoksessa on tärkeää ottaa huomioon ja miksi organisaation johdolla on tässä ratkaiseva rooli.
1. Lisenssien ostaminen ei riitä – Ihmiset täytyy saada mukaan
Markkinoille tulee vauhdilla ChatGPT:n ja Microsoft 365 Copilotin tapaisia yhä tehokkaampia tekoälytyökaluja.
”Hyödyt tulevat aina siitä, että ihmiset saadaan yhdistettyä uuteen teknologiaan. Ei riitä, että vain ostaa lisenssejä ja sanoo, että käyttäkää uusia työkaluja”, Levoranta muistuttaa.
”Pakko ei toimi. Johdon täytyy näyttää suuntaa ja luoda tietynlainen innostus muutokseen. Työntekijöille täytyy myös antaa tukea ja koulutusta uusien työkalujen käyttöön”, hän sanoo.
2. Muista teknologian rajoitukset – Rakenna aluksi ihmisen ja tekoälyn ”symbioosia”
”Tekoäly ei vielä voi yksin tehdä useimpia tehtäviä. Väittäisin, että ainakin jonkin aikaa työhön tarvitaan mukaan ihminen”, arvioi Levoranta.
Organisaatioiden täytyy rakentaa eräänlaista symbioosia, jossa tekoälyä tuodaan työntekijöiden avuksi tehostamaan ja helpottamaan työtä. Ajan kuluessa tekoäly voi tehdä yhä useampia tehtäviä itsenäisesti, mutta ei ole tuloksekasta pyrkiä siihen ennenaikaisesti.
3. Teknologian villi länsi ei ole paras ratkaisu – Tee teknologiavalintoja
Teknologiamurros johtaa helposti hallitsemattomaan tilanteeseen, jossa organisaatiossa on käytössä paljon keskenään yhteensopimattomia ratkaisuja. Se voi synnyttää myös tietoturvan ongelmia.
”Tämä ei tarkoita sitä, että valittaisiin vain yksi teknologia”, muistuttaa Levoranta.
Hän kannustaa tekemään valintoja ja keskittymään organisaatiolle parhaiten sopiviin työkaluihin.
4. Valmistaudu ”Uber-hetkeen” – Mieti eettisiä ja tietoturvan kysymyksiä
Vuosikymmen sitten uusi toimija Uber mullisti kyydinvälitysalan mobiiliteknologialla, vaikka monet lainsäädäntöön liittyvät kysymykset olivat vielä ratkaisematta. Myös tekoälyssä on realistista odottaa uusia toimijoita, jotka mullistavat isolla riskillä perinteisiä toimintamalleja. Nykyisten toimijoiden on tärkeää miettiä ajoissa lainsäädäntöön, tietoturvaan ja eettisiin toimintatapoihin liittyviä kysymyksiä. Näin hallitaan riskejä omassa toiminnassa ja varaudutaan uudenlaiseen kilpailuun.
5. Oikea työkalu oikeaan paikkaan – Muista esimerkiksi hyperautomaatio
Generatiivinen tekoäly ei ole ratkaisu kaikkeen. Tekoälyteknologioita on erilaisia, ja ne soveltuvat erilaisiin tehtäviin. Automatisointiin on tarjolla myös ohjelmistorobotiikan ja hyperautomaation tapaisia tehokkaita teknologioita.
”Kannattaa miettiä ensin, mikä on käsillä oleva bisnesongelma, ja vasta sitten, mikä on tehokkain työkalu sen ratkaisemiseen. Nostaisin esimerkiksi hyperautomaation samalle tasolle tekoälyn kanssa, ja ne yhdistämällä voidaan rakentaa valtavan tehokkaita ratkaisuja”, sanoo Levoranta.
Lue Timo Levorannan blogi "Älä osta tekoälyä, ratko bisnesongelmia" >
Lue aiheesta lisää:
- Miten edetä tekoälyn hyödyntämisessä? Autamme tunnistamaan, miten juuri teidän organisaationne hyötyisi tekoälystä eniten, ja laadimme tiekartan konkreettisten hyötyjen saavuttamiseksi – olittepa lähdössä liikkeelle tai hakemassa kiihdytystä seuraavalle tasolle.
Lue lisää Tekoälyn tiekartta -palvelustamme > - Toteutimme suomalaisorganisaatioille kyselytutkimuksentekoälyn hyödyntämisestä. Katsauksesta ilmenee, millaisia mahdollisuuksia – sekä haasteita tekoälyn hyödyntämiseen liittyy! Lataa katsaus täältä >
Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi