Skip to content

Digitaalinen turvallisuus on varmistettava muuttuvassa turvallisuusympäristössä

Palvelunestohyökkäyksiä, katkenneet tietoliikennekaapelit sekä vakoilu- ja murtoyrityksiä vesilaitoksiin. Tutut uutisaiheet kertovat jatkuvasti muutoksessa olevasta turvallisuusympäristöstämme, jossa toimimme. Mitä muutoksesta pitäisi ymmärtää, ja miten oman organisaation toiminnan jatkuvuuden voi varmistaa? Digian Defence-liiketoiminnan johtaja Harri Suni kertoo.

”Digitaalisen toimintaympäristön turvallisuuden varmistamisessa on kyse koko yhteiskunnan ja sen kaikkien tasojen toiminnan turvaamisesta, mutta myös kilpailu- ja kasvukyvystämme.”

”Siksi on erityisen tärkeää, että organisaatiot tunnistavat muuttuneen toiminta- ja turvallisuusympäristön vaatimukset sekä sen mukana tuomat uhkat ja riskit. Organisaatioiden on myös oltava valmiita investoimaan oman turvallisuuden kehittämiseen”, toteaa Digian Defence-liiketoiminnan johtaja Harri Suni.

Suni on toiminut pitkään mm. Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäalan johtotehtävissä. Hänellä on vahva kokemus muuttuvan turvallisuusympäristön vaikutuksista kansalliseen turvallisuuteen sekä puolustus- ja turvallisuussektorin digitaalisesta transformaatiosta.

”Varautuminen häiriötilanteisiin on yhä tärkeämpi teema koko yhteiskunnalle, ja samalla  myös julkishallinnon organisaatioille ja yrityksille. Kansallista turvallisuutta ja huoltovarmuutta rakennetaan yhteistyössä ja elinkeinoelämällä on tässä keskeinen rooli - suurempi kuin usein ajatellaan. Tästä esimerkkeinä  ovat mm. energia-, liikenne-, finanssi-, elintarvike-, sote- ja teollisuuden alan toimijat”, hän sanoo.

”Jos esimerkiksi suuret elintarvikeketjut eivät hoida omaa varautumistaan ja valmiuttaan kuntoon, tai logistiikkaketjut eivät toimi, tavara ja ruoka ei liiku Suomen sisällä eikä Suomeen.”

Menestyjät ymmärtävät digitaalisen turvallisuuden kokonaisvaltaisesti

Kun yhteiskunta digitalisoituu ja organisaatiot ovat koko ajan enemmän riippuvaisia datasta ja tietoverkoista, myös tietoisuus digitaalisen turvallisuuden merkityksestä on noussut – mutta ei riittävästi.

Tieto- ja kyberturva on suurimmalla osalla jo hyvällä tasolla, mutta tämän lisäksi tulisi huolehtia myös:

  • Datan hallinnasta ja turvaamisesta
  • Riskienhallinnasta ja varautumisesta
  • Häiriötilanteiden hallinnasta ja jatkuvuuden turvaamisesta
  • Uusien teknologioiden ennakkoluulottomasta käyttöönotosta

"Tuoreimman Teknologiateollisuuden TeknoBaron mukaan yritykset eivät ole varautuneet riittävästi esimerkiksi erilaisiin häiriötilanteisiin. Yli puolet teknologiateollisuuden yrityksistä kertoi, ettei niillä ole kirjallista toipumissuunnitelmaa häiriötilanteiden varalle ”, Suni sanoo.

Jos suunnitelmaa ei ole, eikä testattuja toimintamalleja ja prosesseja, on selvää, että organisaatio on hyvin haavoittuvainen. 

Toiminnan häiriintymiseen ei välttämättä tarvita kuin pidempikestoinen sähkökatko tai häiriö tietoliikenneverkossa.

”Tämän päivän menestyjät ovat niitä, jotka ymmärtävät digitaalisen turvallisuuden kokonaisvaltaisesti – läpi organisaation, verkostojen ja yhteiskunnan. Digitaalinen turvallisuus ei ole vain teknologiaa, vaan mahdollistaja, joka takaa toiminnan jatkuvuuden, innovaatiot ja kasvun myös epävarmassa ja jatkuvasti muuttuvassa maailmassa.”

Organisaatioiden on tärkeää pysyä teknologisen kehityksen aallonharjalla

Sunin mukaan uudet murrokselliset teknologiat, kuten tekoäly, koneoppiminen, autonomiset järjestelmät ja kvanttiteknologia, muuttavat jo nyt kaikkien organisaatioiden toimintaa, samalla vaikuttaen turvallisuuteemme. Ne luovat uusia mahdollisuuksia, mutta myös haasteita.

”Informaatioympäristön hallinta on keskeistä sekä organisaatioiden että kansallisen turvallisuuden näkökulmasta. Tätä kehitystä haluamme yhdessä asiakkaidemme ja yhteistyöverkostojemme kanssa tukea entistä paremmin.”

Digia on tehnyt vuosikymmenien ajan yhteistyötä yhteiskunnallisesti kriittisten ja huoltovarmuustoimijoiden kanssa, ja ollut mukana kehittämässä turvallisuutta ja varautumista yhteiskunnan eri tasoilla.

“Digitaalista turvallisuutta ajatellen on hyvin tärkeää, että kaikki huoltovarmuuskriittiset toimijat sekä julkinen sektori pysyvät teknologisen kehityksen aallonharjalla. Ja tätä me haluamme Digialla vahvistaa.”

”Autamme asiakkaitamme rakentamaan digitaalisesti vahvoja organisaatioita ja yhteiskuntaa, jotka eivät pysähdy yllätyksiin.  Tässä onnistumme kokonaisvaltaisen näkemyksen, syvän osaamisen ja kokemuksen sekä älykkäiden ratkaisujen ja vahvojen verkostojen avulla”, Suni sanoo.

 

Bannerikuva_teema2_1000x450