Skip to content

112 Suomi -mobiilisovellukseen uusia ominaisuuksia 112-päivänä

112 Suomi -mobiilisovellukseen julkaistaan uusia ominaisuuksia valtakunnallisena hätänumeropäivänä. Päivityksen myötä sovellus palvelee aiempaa paremmin vesillä liikkujia ja päivystysnumerolistalle lisätään Kriisipuhelimen yhteystiedot.  Hätäkeskuslaitos on kehittänyt 112 Suomi -sovelluksen yhteistyössä Digian kanssa.

112 Suomi -sovelluksen suosio on saanut monet turvallisuustoimijat mukaan kehittämään palveluja yhteistyössä Hätäkeskuslaitoksen kanssa.

"On tärkeää, että ihminen löytää helposti tarvitsemansa numeron, kun avuntarve yllättää. Olemme tyytyväisiä, että päivystysnumerovalikosta löytyy yhä useampi yhteystieto erilaisiin ongelmatilanteisiin ja palvelua on laajennettu myös verkkoyhteyksien ulkopuolelle offline-ohjeisiin. Sovelluksella on nyt runsaat 1,6 miljoonaa aktiivista käyttäjää ja toivommekin, että yhä useampi muistaa käyttää sovellusta tarpeen vaatiessa", sanoo sovellusasiantuntija Sami Suomalainen Hätäkeskuslaitokselta.

112 Suomi -mobiilisovellus paikantaa merihädässä

Rajavartiolaitoksen meripelastusasiantuntija Petteri Leppäsen mukaan sovelluksen päivystysnumerolistalta löytyvä meripelastuksen hälytysnumero välittää jatkossa sijaintitiedon meripelastuksen johtokeskukselle, kun numeroon soitetaan sovelluksen kautta. Tämän lisäksi sovelluksesta on saatavilla puhelimeen ladattavat hätä- ja onnettomuustilanteiden toimenpidekortit huviveneilijöille.

"Olemme erittäin iloisia, että uudet ominaisuudet onnistutaan julkaisemaan hyvissä ajoin ennen veneilykauden alkua. Paikkatiedon saaminen meripelastuksen hälytysnumeroon soitettaessa nopeuttaa puhelujen käsittelyä sekä lähimmän ja tarkoituksenmukaisen avun välittämistä. Avuntarvitsijan on muistettava soittaa puhelu sovelluksen kautta, jotta sijaintitieto välittyy", muistuttaa Leppänen.

Puhelimeen ladattavien toimenpidekorttien tarkoituksena on toimia veneilijälle muistirunkona ja tukena onnettomuus- ja vaaratilanteissa niin merialueella kuin sisävesilläkin. Ne ovat sovelluksessa saatavilla myös ilman verkkoyhteyksiä.

"Ennakointi, varovaisuus ja veneessä pysyminen on paras tapa ehkäistä onnettomuuksia vesillä. Tästä syystä kortteihin on hyvä tutustua etukäteen koko miehistön voimin ja harjoitella niissä käsiteltyjä asioita", Leppänen sanoo.

Keskusteluapua kriisissä oleville

Kriisipuhelin tarjoaa keskusteluapua kaikille kriisissä oleville sekä heidän läheisilleen. Kriisipuhelimessa päivystävät kriisityön ammattilaiset eli kriisityöntekijät sekä koulutetut vapaaehtoiset päivystäjät ammattilaisten tukemina.

Kriisipuhelintoiminnan päällikkö Susanna Winter MIELI Suomen Mielenterveys ry:sta toteaa, että kriisit ovat osa elämää ja jokainen tarvitsee välillä tukea.

­"On hienoa, että Kriisipuhelimen yhteystiedot löytyvät nyt myös 112 Suomi -sovelluksesta, sillä kriisissä olevien on tärkeä saada apua nopeasti ja helposti. Kaikilla ei ole läheisiä, joilla voi tai haluaa puhua. Ja vaikka läheisiä olisikin, joskus tuntemattoman kanssa keskustelu rauhoittaa, jäsentää mieltä ja tuo uusia näkökulmia sekä voimavaroja parhaiten. Tätä varten on olemassa Kriisipuhelin, joka auki aina. Puhuminen auttaa", Winter sanoo.

Kriisipuhelimeen voi ottaa yhteyttä silloin, kun tarvitsee keskusteluapua omaan tai läheisen vaikeaan elämäntilanteeseen liittyen.

"Kriisi voi johtua äkillisestä tapahtumasta tai elämässä voi olla muuten surua, murhetta tai pelkoa. Tukea voi tarvita myös, kun omat voimavarat eivät enää riitä. Joka vuorokausi Kriisipuhelimeen soittaa 1-2 henkilöä, jotka ovat akuutisti itsemurhavaarassa. Yleisin soiton syy liittyy kuitenkin ihmissuhteiden, erityisesti parisuhteiden, ongelmiin", Winter kertoo.

112 Suomi -mobiilisovelluksen uudet palvelut julkaistaan 11. helmikuuta. Käyttäjien tulee päivittää sovellus, jotta kaikki uudet ominaisuudet tulevat käyttöön.

Lisätietoja:

Hätäkeskuslaitos:
Sami Suomalainen
sovellusasiantuntija
puh. 0295 481 467
sami.suomalainen(at)112.fi
www.112.fi

Rajavartiolaitos:
Petteri Leppänen
meripelastusasiantuntija
puh. 0295 421 157
petteri.leppanen(at)raja.fi

www.raja.fi

MIELI Suomen Mielenterveys ry
Susanna Winter
Kriisipuhelintoiminnan päällikkö, VTM / sosiaalipsykologi, työnohjaaja
susanna.winter(at)mieli.fi
Puh +358 9 4135 0510 / +358 40 587 5197

www.mieli.fi/kriisipuhelin

wkr0006.pdf

Digia on ohjelmisto- ja palveluyritys, joka yhdistää teknologian mahdollisuudet ja ihmisten kyvykkyydet älykkäämmän liiketoiminnan ja yhteiskunnan sekä kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi. Tehtävämme on pitää asiakkaamme digievoluution kärjessä. Meitä digialaisia on yli 1500 ja toimimme globaalisti asiakkaidemme kanssa. Digian liikevaihto vuonna 2023 oli 192,1 miljoonaa euroa. Yhtiö on listattuna Nasdaq Helsingissä (DIGIA). digia.com