Skip to content

112 Suomi -sovelluksella lähes neljännesmiljoona latausta

Digian yhteistyössä Hätäkeskuslaitoksen kanssa kehittämää 112 Suomi -mobiilisovellusta on ladattu reilussa kolmessa kuukaudessa 224 260 kertaa. Lue, kuinka eksynyt lenkkeilijä hyötyi sovelluksesta.

112 Suomi on mobiilisovellus hätäpaikannukseen. Kun hätäpuhelun soittaa sovelluksen kautta, soittajan sijaintitieto välittyy automaattisesti hätäkeskuspäivystäjälle, ja avunsaanti hätätilanteessa nopeutuu.

112 Suomi -sovellusta on tähän mennessä käytetty hätäilmoituksen tekoon 3500 kertaa. Yksi sovelluksesta apua saaneista on Kirsi Alonen-Kinnunen. Alonen-Kinnunen oli lenkkeilemässä Perhon Salamajärven kansallispuistossa, kun yhtäkkiä tuttua reittiä ei metsässä enää löytynytkään.

Sovelluksen lataus metsässä tuntui hullulta – kunnes toi avun

Alonen-Kinnunen soitti hätänumeroon, jossa häntä opastettiin lataamaan 112 Suomi -sovellus. Syrjäisen sijainnin vuoksi sijaintitiedon automaattinen välitys ei onnistunut. Alonen-Kinnunen luetteli kuitenkin koordinaatit näytöltä. Koska 112 Suomi -sovelluksessa koordinaatit ovat samassa muodossa Hätäkeskuslaitoksen järjestelmien kanssa, päivystäjä pystyi tälläkin perusteella paikallistamaan Alonen-Kinnusen yhdeksän metrin tarkkuudella.

”Kun päivystäjä kehotti minua lataamaan sovelluksen, en tiennyt, olisinko itkenyt vai nauranut. Ehdotus kuulosti hullulta ottaen huomioon, että olin metsässä, jossa juuri ja juuri oli kenttää, ja minun pitäisi alkaa lataamaan sovellusta. Sen jälkeen kun ymmärsin, että minut on paikannettu yhdeksän metrin tarkkuudella, tuli todella luottavainen olo”, Alonen-Kinnunen kuvailee.

Laajoilta etsintätoimenpiteiltä vältyttiin

”Jos lenkkeilijän sijaintia laajassa kansallispuistossa ei tiedetä, joudutaan käynnistämään laajoja etsintätoimenpiteitä, jotka tulevat yhteiskunnalle huomattavasti kalliimmaksi. Ennen kaikkea avun tarvitsija joutuisi odottamaan apua epätietoisuudessa paljon pitempään. Tieto paikannuksesta rauhoitti eksyksissä olevaa lenkkeilijää, ja tilanne saatiin ratkaistua nopeasti”, hätäkeskuspalvelujen johtaja Marko Nieminen sanoo.

”Tapaus on malliesimerkki, kuinka sovellus voi lisätä turvallisuutta arjessa. On todella hienoa, että reilun viiden miljoonan asukkaan maassa jo lähes neljännesmiljoona ihmistä on ladannut sovelluksen. Toivottavasti sovellus löytää jatkossa paikkansa kaikkien suomalaisten puhelimissa”, julkishallinnon toimialajohtaja Sami Rantanen Digialta sanoo.

Lue Hätäkeskuslaitoksen verkkosivuilta, kuinka eksynyt lenkkeilijä sai apua 112 Suomi -sovelluksen kautta: http://www.112.fi/ajankohtaista/uutiset/2/0/112_suomi_-sovellus_auttoi_eksyksiin_johtunutta_lenkkeilijaa_63008

112 Suomi -sovelluksen lataamiseen ja käyttöön on julkaistu ohjeet videolla. Katso video: https://www.youtube.com/watch?v=fSvH4Mbzcik

***

Digian Qt-teknologialla toteutettu 112 Suomi -sovellus on ladattavissa ilmaiseksi Android-, iPhone, Windows- ja Jolla -puhelimille. Hätäkeskuslaitos suosittelee sovelluksen lataamista. Tutustu: www.digia.com/112suomi

Lisätietoja:

Marko Nieminen
Johtaja, hätäkeskuspalvelut, Hätäkeskuslaitos
puh.  0295 480 112, GSM 040 836 6112
marko.nieminen@112.fi

Sami Rantanen
Toimialajohtaja, julkishallinto, Digia Oyj
p. 040 772 2920
sami.rantanen@digia.com

wkr0006.pdf

Digia on ohjelmisto- ja palveluyritys, joka yhdistää teknologian mahdollisuudet ja ihmisten kyvykkyydet älykkäämmän liiketoiminnan ja yhteiskunnan sekä kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi. Tehtävämme on pitää asiakkaamme digievoluution kärjessä. Meitä digialaisia on yli 1500 ja toimimme globaalisti asiakkaidemme kanssa. Digian liikevaihto vuonna 2023 oli 192,1 miljoonaa euroa. Yhtiö on listattuna Nasdaq Helsingissä (DIGIA). digia.com