Skip to content

10 minuutin tekoälyharjoituksella arkkitehtuuri- ja prosessikalvoistasi visuaalisia taidonnäytteitä

Kuinka tehdä arkkitehtuuri- ja prosessikaavioista selkeitä, myyviä ja moderneja? APIn ja tekoälyn avulla, ohjeistaa Marjukka Niinioja.

Varoitus: tämän harjoituksen tekemiseen ei tarvita ohjelmointitaitoja, API-kutsun tekemistä kylläkin.

Juttelin taannoin Anne-Maritta Talaslahden vetämän Haaga-Helian aikuisopiskelijaryhmän kanssa uusista teknologioista, kognitiivisista ratkaisuista kuten koneoppimisesta ja kuvan tunnistamisesta, sekä API-rajapinnoista

Aihe tuntui aluksi osallistujista aika etäiseltä, vaikealta ja syvällistä teknistä osaamista vaativalta. Saman haasteen olen havainnut myös asiakkaiden ja jopa digitaalisuuden ja IT-alan ammattilaisten parissa.

Kun päästiin helposti havainnollistettaviin esimerkkeihin, niin epäuskoiset ja hieman jopa torjuvat ilmeet vaihtuivat iloisesti yllättyneiksi ja innostuneiksi. ”Hei, tämähän on sellaista mitä voi oikeasti käyttää, mutta kun ei koskaan ehdi perehtyä”.

 

No miten insinöörit ja visuaalisuus tähän keskusteluun sitten liittyvät?

Kerroin opiskelijoillekin käytännön esimerkistä, jossa päätin kokeilla IBM Watsonin kuvantunnistus APIa ja toisaalta ratkaista itseäni vaivanneen ongelman: Kuinka tehdä niistä ikuisista arkkitehtuuri- ja prosessikaavioista selkeitä, myyviä ja moderneja?

Ongelma oli akuutti, etenkin kun itsellä ei välttämättä ole visuaalisuuteen suurta lahjakkuutta. Keskimääräisellä IT-arkkitehdillä ehkä vielä vähemmän (anteeksi yleistys arvon kollegat).

 

Kokkasin tällaisellä reseptillä itselleni ja tuttaville ratkaisun:

1. Etsi netistä, kavereilta tai markkinoinnilta esimerkkejä hyvän näköisistä ja rumista kaavioista (huomasin että 15 kpl kumpaakin tuotti vasta luotettavan tuloksen).

2. Zippaa kuvat 2 eri tiedostoksi.

3. Poimi vielä muutama itse tekemäsi tai muuten sopiva kuva testiaineistoksi.

4. Luo IBM Cloudiin tili.

5. Ota käyttöön Watson apeista Visual Recognition -palvelu.

6. Ota API -avain talteen.

7. Tutustu ko. palvelun APIin sen verran että löydät APIn, jolla voi opettaa, että zip-filessa A on hyviä kaavioita ja B rumia kaavioita.

8. Tee API-kutsu esim. Postmanilla, jolla on helppo hoitaa myös tiedostojen upload.

9. Käytä Visual Recognition -palvelun käyttöliittymällä varustettua työkalua testataksesi eri kuvilla tekoälysi osaavuutta.

Nyt palvelun pitäisi tunnistaa itselleen täysin tuntemattomista kaavioista markkinoinnille ja asiakkaille kelpaavat ja sellaiset, joista tulee aina sanomista.

prosessi_vr_kuva.png


Jos haluat oppia lisää aiheesta, lue lisää työntekijöistämme ja tutustu API-hallintaan Digian webissä.

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi