Älä sorru yleiseen harhaluuloon – AI Act ei estä tekoälyllä innovointia
Juppo kertoo törmäävänsä nyt villeihinkin käsityksiin siitä, mitä uusi sääntely kieltää.
”Monet tuntuvat uskovan, että AI Act tekee tekoälyn käytöstä mahdotonta tai erittäin hankalaa. Tämä ei ihan pidä paikkaansa”, Juppo sanoo.
Riskiluokista vain yksi kieltää tekoälyn käyttämisen.
”Ei-hyväksyttävän riskin luokkaan määritellyt, ihmisoikeuksia rikkovat ratkaisut ovat sellaisia, jotka olisivat muutenkin lain tai vähintään etiikan ja yleisen oikeustajun vastaisia. En usko, että tämä uusi kielto EU-tasolla vaikuttaa juurikaan siihen, miten yritykset Suomessa käyttävät tai suunnittelevat käyttävänsä tekoälyä”, Juppo huomauttaa.
Muissa luokissa, myös korkean riskin luokassa, tekoälyn hyödyntäminen on sallittua. Pitää vain tietää, mitä tekee, ja noudattaa kategorian ohjeita.
”Korkean riskin luokassa on toki organisaatiolle paljon vaatimuksia, mutta jos olet tähänkin asti toiminut fiksusti ja laadukkaasti, eli arvioinut riskit, dokumentoinut tekemisesi, kertonut käyttäjille tekoälyn hyödyntämisestä, noudattanut eettisiä periaatteita ja sinulla on prosessit kunnossa, ei muutos ole niin suuri”, Juppo sanoo, ja jatkaa:
”Jos taas nämä asiat eivät ole kunnossa, kannattaa työt aloittaa heti.”
Jupon mukaan tekoälyn hyödyntämisessä voi ja kannattaa edetä rohkeasti, riskiarviot huomioiden. Arkijärjellä pääsee pitkälle.
”Jos edessä on silta ja epäilet, kestääkö se, voit valita, tarkistatko ensin, vai paineletko silmät kiinni eteenpäin ja katsot, mitä tapahtuu. Eli näinhän se menee myös yksityiselämässä: arvioi riskit ja ole valmis kestämään valintasi seuraukset”, Juhana Juppo naurahtaa.