Skip to content

Miten johtaja rakentaa luottamusta digimurroksen keskellä? Podcast-vieraana OP:n Timo Ritakallio

Johtajan tehtävä on rakentaa psykologista turvallisuutta ja luottamusta maailmassa, jossa mikään ei ole varmaa, sanoo OP:n pääjohtaja Timo Ritakallio.

Pankkien toiminta perustuu aina luottamukseen. Kun pankkiasioiden hoitaminen on siirtynyt yhä enemmän digijärjestelmien varaan, on pankeille kriittisen tärkeää, että digikehittämistä tehdään ketterästi ja luotettavasti. Timo Ritakallion johtamassa OP Ryhmässä digitalisoituva liiketoiminta on tarkoittanut muutoksia koko talon johtamisessa ja toimintakulttuurissa. OP:ta on jopa kutsuttu ”tiimityön koelaboratorioksi”. Muutoksen ytimessä on Ritakallion mukaan kyky luoda luottamusta – niin omien työntekijöiden kuin asiakkaiden ja pankin välillä.

Miten luottamusta rakennetaan nopeasti muuttuvassa bisneksessä? Miten pankinjohtaja suhtautuu kyberuhkiin, jotka voisivat horjuttaa luottamusta pankkiin? Millä tavoilla johtamisen ja strategian on muututtava, kun digitaalisuus on liiketoiminnan kovassa ytimessä? 

Luottamuksen ja digiliiketoiminnan kysymyksistä on keskustelemassa OP:n pääjohtaja Timo Ritakallio.
Jakso on nauhoitettu helmikuussa 2020.

Sisältö:

  • OP:lla on tehty isoja muutoksia. Miten johtaja rakentaa luottamusta muutosten keskellä? (4:23)
  • OP:lla on siirrytty itseohjautuviin tiimeihin. Miten luottamusta rakennetaan tiimityössä? (07:03)
  • Pankin digijärjestelmien on toimittava 24/7. Painaako vastuu pääjohtajan harteita? (11:40)
  • Käyttäjän kysymys: Miksi maksaminen kotikoneella on mennyt ikäihmiselle niin hankalaksi? (13:39)
  • Kuinka paljon pääjohtajalla on roolia OP:n digikehittämisessä? (17:45)
  • Joutuuko johtajana esittämään, että ymmärtää digikehittämisestä enemmän kuin ymmärtää? (19:00)
  • Miten OP hyödyntää asiakasdataa vastuullisesti? (22:00)
  • Millainen on OP:n ”elävä strategiaprosessi”? (26:41)


Kolme tärppiä jaksosta

Digian DevOps Evangelistan ja Digiä ja Kyyneleitä -podcastin juontajan Veikko Nokkalan kolme tärppiä jaksosta: 

Johtamisen muutos digimurroksessa. OP on kiinnostava esimerkki siitä, miten yli 100 vuotta vanha organisaatio on digimurroksen myötä tekemässä suurta muutosta johtamisen tapaan ja koko toimintakulttuuriinsa. Siirtyminen itseohjautuviin moniosaajatiimeihin ja ketterään toimintamalliin tarkoittaa isoa muutosta johtamissa, josta tulee Ritakallionkin mukaan ”sparraavampaa”. Johdon rooli on olla suunnannäyttäjä ja luottamuksen rakentaja, ei käskeä tai kertoa, miten työt pitää tehdä.

Kyberuhat pankkialalla. Pankin digijärjestelmien luotettava toiminta 24/7/365 on elintärkeää OP:lle ja mille tahansa pankille: jo 10 sekunnin palvelukatko on pankille kriittinen häiriö. Oli mielenkiintoista kuulla, että myös OP:n Ritakallio pitää kyberuhkia jopa suurimpana potentiaalisena pankkien luottamuksen horjuttajana. Tämä korostaa mielestäni sitä, että kriittisten digijärjestelmien kehitys- ja ylläpitokumppani kannattaa valita huolella ja varmistaa, että kumppani on luottamuksen arvoinen 24/7/365.

Eettinen datan hyödyntäminen. Oli mielenkiintoista kuulla, että pankkitoiminnassa datan vastuullinen hyödyntäminen on myös Ritakallion mukaan ”2020-luvun juttu.” Samaa on uumoiltu meillä Digialla oikeastaan minkä tahansa liiketoiminnan suhteen. Jokaisen firman tulisi viimeistään nyt alkaa miettiä, miten dataa hyödynnetään liiketoiminnan kehittämiseen ­– ja millaisin eettisin periaattein datan hyödyntämistä tehdään niin, että se on varmasti vastuullista ja turvallista.

Digiä ja kyyneleitä on Digian tuottama podcast. Ohjelmassa etsitään suomalaisten johtajien kanssa aitoa tunnetta ja arvoa digitaalisen murroksen keskeltä. Podcast on kuunneltavissa Spotifyssa, Soundcloudissa ja Apple Podcastissa.

Kuuntele myös aiemmmat Digiä ja kyyneleitä - jaksot

New call-to-action

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi