Skip to content

Kolme konkreettista tapaa, jolla tekoäly mullistaa ERP-järjestelmiä – ”Neuvonantaja”, joka voi pelastaa pulasta


Tekoälyä tuodaan nyt valtavalla voimalla ERP-järjestelmiin, joilla pyöritetään yritysten liiketoimintaa – ja seuraukset voivat yllättää monet. Tekoälystä on esimerkiksi tulossa ”neuvonantaja”, joka voi jopa pelastaa yrityksen pulasta. Tekoälymurros näkyy ERP-järjestelmissä ainakin kolmella merkittävällä tavalla.

”Se, miten ERP-järjestelmiä käytetään, tulee muuttumaan merkittävästi tekoälyn myötä”, toteaa Ilari Pänkäläinen, joka toimii johtajana it-palveluyhtiön Digian Microsoft Dynamics 365 -ERP-liiketoiminnassa.

Pänkäläisellä on 15 vuoden kokemus toiminnanohjausratkaisuista, ja käynnissä olevat muutokset näyttävät hänen mukaansa historiallisen suurilta. Toiminnanohjausjärjestelmien valmistajat ovat priorisoineet tekoälyn kehittämisen, ja siihen investoidaan nyt suuria summia. ERP-järjestelmiin on tulossa merkittäviä muutoksia ainakin kolmella eri tavalla.

”Se, miten ERP-järjestelmiä käytetään, tulee muuttumaan merkittävästi tekoälyn myötä.”

1. Tekoäly alkaa neuvoa yrityksiä monilla alueilla – ja saattaa pelastaa pulasta

Tekoäly tuo valtavia hyötyjä yrityksille ERP-järjestelmissä, sillä tekoäly tehostaa niissä suoraan liiketoiminnan ydintä. Pänkäläinen kertoo, että tekoäly alkaa pian analysoida esimerkiksi monimutkaisia toimitus- ja logistiikkaketjuja ja antaa ehdotuksia niiden tehostamiseen. On kiinnostavaa, että sisäisen datan lisäksi tekoäly voi seurata myös ulkoisia tietolähteitä.

”Tekoäly saattaa esimerkiksi huomata mediasta, että jossain päin maailmaa tärkeään kuljetusreittiin on tullut häiriö. Tekoäly voi heti mallintaa, millaisia vaikutuksia tällä on yrityksen toimitusketjuun ja tuotantoon, ja antaa nopeasti toimintaehdotuksia”, Pänkäläinen kuvailee. Tämä parantaa toimitusvarmuutta ja asiakaskokemusta.

Projektinhallinnassa tekoäly saattaa huomata, että tärkeä projekti on myöhästymässä tai sen budjetti ylittymässä. Tekoäly voi myös auttaa kysynnän ennustamisessa tai tuotevalikoiman tai varastojen optimoinnissa. Esimerkiksi eräs suuryritys onnistui nostamaan tekoälyennusteilla kauppakohtaisten myyntiennusteiden tarkkuuden 55 prosentista noin 80 prosenttiin.

”Tekoäly voi tunnistaa ennakoivasti asioita, joilla on suuri taloudellinen merkitys.”

”Tekoäly voi tunnistaa ennakoivasti asioita, joilla on suuri taloudellinen merkitys”, muistuttaa Pänkäläinen. ”Tekoäly voi katsoa suuria kokonaisuuksia koko organisaation tasolla, auttaa ymmärtämään paremmin yrityksen toimintaa ja tunnistamaan trendejä. Tekoäly auttaa myös ratkaisemaan ongelmia ja tekemään parempia ja nopeampia päätöksiä muuttuvissa tilanteissa”, Pänkäläinen kuvailee. Tämä kaikki voi tuoda merkittäviä säästöjä ja pelastaa suurilta ongelmilta.

2. Tekoälyautomaatio voi tuoda yllättävän suuria tehostuksia

”Tekoäly parantaa ERP-järjestelmissä yritysten tuottavuutta ja nostaa automatisoinnin mahdollisuuksia uudelle tasolle”, toteaa Pänkäläinen. Kuvaava esimerkki on taloushallinto.

”Perinteisesti taloushallinnon työntekijämäärää on pitänyt kasvattaa melko suoraan yrityksen kasvun mukaisesti. Tämä kertoo siitä, että suuri osa työstä on manuaalista rutiinityötä, jota on ollut vaikea automatisoida”, Pänkäläinen muistuttaa.

Tekoälyn avulla työtä voidaan automatisoida, ja talouden ammattilaiset voivat keskittyä rutiinityön sijasta esimerkiksi ongelmien ratkaisemiseen. Tekoäly voi myös hoitaa merkittävän osan kassavirran ja kustannusten ennustamisesta tai vaikkapa asiakkaiden maksukäyttäytymisen seurannasta. ”Tekoäly pystyy jo nyt tuottamaan automaattisesti sisältöä raportointiin, ja jatkossa se voi auttaa talouden optimoinnissa”, Pänkäläinen toteaa.

”Tekoäly pystyy jo nyt tuottamaan automaattisesti sisältöä raportointiin.”

Samanlaisia avustetoimintoja kehitetään ERP-järjestelmien toimintoihin kautta linjan. Projektinhallinnassa tekoäly voi auttaa luomaan uuden projektin analysoimalla aiempia projekteja ja luomalla sen pohjalta alustavan tehtävälistan, aikataulun ja budjetin. Työ tehostuu merkittävästi ja samalla suunnittelun laatu paranee.

3. Käytettävyyden murros – uudenlainen ja helpompi tapa ohjata ERP-järjestelmiä

Tekoäly voi tehdä ERP-järjestelmien käyttämisestä paljon aiempaa helpompaa. Järjestelmiin kehitetään parhaillaan tekoälykomponentteja, joilta voi pyytää asioita luonnollisella kielellä.

”Tekoälyavustajalta voi vaikkapa kysyä, onko asiakas maksanut viimeisen laskunsa. Se osaa kertoa tiedon heti, eikä käyttäjän tarvitse lähteä kaivamaan tietoa järjestelmästä”, Pänkäläinen kuvailee.

Sama pätee lukuisiin manuaalisiin tehtäviin. Tekoäly voi jatkossa toimia henkilökohtaisena avustajana, jolta voi pyytää apua tietojen hakemiseen tai erilaisten tehtävien suorittamiseen.

”Tällaisten uusien työkalujen kehittämiseen investoidaan nyt valtavasti, ja tekoälyn hyödyntäminen laajasti ERP-järjestelmissä on lähitulevaisuutta. Esimerkiksi Microsoftin Copilot-tekoälytyökaluja on jo asiakkailla koekäytössä”, Pänkäläinen kertoo.

”Tekoälyn hyödyntäminen laajasti ERP-järjestelmissä on lähitulevaisuutta.”

Pänkäläinen kannustaakin huomioimaan tekoälyn ERP-hankinnoissa. ”Kannattaa miettiä, kuinka tuleva ERP-järjestelmä pysyy kehityksen kyydissä. Kuinka kyvykäs se tai laajempi liiketoiminta-alusta on tuottamaan omia tekoälyratkaisuja ja kytkeytymään organisaation muihin ratkaisuihin ja ulkopuolisiin tietolähteisiin. Tämä kaikki on elintärkeää, kun tekoälyavusteisuus tulee osaksi jokaista liiketoimintaprosessia.”

Digia on toteuttanut yli 400 ERP-toiminnanohjaushanketta kaikenlaisille yrityksille eri toimialoilla. Meillä työskentelee yli 500 asiantuntijaa, joilla on kokemusta ERP-hankkeista. Digialla on myös laaja kokemus älykkään data-analytiikan hankkeista. Autamme mielellämme myös sinun yritystäsi kehittämään liiketoiminnan ohjausta. Lue lisää: Digia ja toiminnanohjaus sekä Data-analytiikka ja liiketoimintatiedon hallinta.

New call-to-action

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi