Skip to content

Viisi tärkeintä integraatiotrendiä vuonna 2025

Miten integraatioympäristö kehittyy ja mitä se tarkoittaa organisaatioille? Johtavat integraatioarkkitehdit Janne Nieminen ja Jonas Källström kertovat, mitkä ovat viisi tärkeintä integraatiotrendiä vuonna 2025.

Seuraamme aktiivisesti integraatioiden uusinta kehitystä analyytikoiden ja teknologiatoimittajien tutkimusraporttien sekä oman laajan käytännön kokemuksemme avulla. Digian yli 40 integraatioarkkitehtia työskentelevät erilaisten teknologioiden, arkkitehtuurimallien ja toimialojen parissa. Siksi meillä on poikkeuksellisen hyvä näkymä integraatiotrendeihin.

Tässä blogissa syvennymme viiteen trendiin, jotka muuttavat tällä hetkellä organisaatioiden suhtautumista omiin integraatioihinsa ja datavaatimuksiinsa.

Osallistu myös Integraatiotrendit-webinaariimme 29.4.2025 >>>

1. Kovaan käyttöön soveltuva iPaaS

Integration Platform as a Service (iPaaS) on pilvipohjainen ratkaisu, joka on suunniteltu integroimaan sovelluksia, tietoja ja prosesseja sekä organisaation sisällä että yritysrajojen yli.

Kun Gartner esitteli iPaaS-termin ensimmäisen kerran vuonna 2011, iPaaS-tuotteita kuvailtiin ”kevyiksi” versioiksi perinteisistä Enterprise Service Bus (ESB) -integraatioalustoista. iPaaS-tuotteissa oli vielä tuolloin puutteita, jotka edellyttivät monimutkaisempien integraatioiden toteuttamista perinteisellä ESB-teknologialla. Sen jälkeen iPaaS-tuotteisiin on tehty useita iteraatioita ja parannuksia. Niistä on kehittynyt aivan keskeinen työkalu integraatioiden toteuttamiseen ja hallintaan. Markkinat ovat nykyään pääosin keskittyneet muutamalle avainteknologialle.

iPaaS-alustojen ominaisuudet ovat kehittyneet niin, että ne ovat saavuttaneet tai jopa ylittäneet perinteiset integraatioalustat. Ne pystyvät tänä päivänä mm. laadukkaaseen automaatioon, turvallisuuteen ja hybridipilvi-integraatioon. iPaaSeista löytyy usein myös hyvät API-hallintaominaisuudet, mikä tekee niistä usein hyvän teknologiavalinnan APIen toteuttamiseen olemassa olevien järjestelmien tai tietolähteiden päälle.

Uusimpana kehitysaskeleena iPaaS-tuotteisiin on tuotu kielimalleja (LLM), joiden avulla tekoäly voi tukea esimerkiksi kehittämistä ja testausta. Tämä voi merkittävästi madaltaa kynnystä integraatioiden toteuttamiseen osaamisen näkökulmasta.

Nykyään voidaan sanoa, että iPaaS on ainoa tarvittava integraatioalustateknologia uusien järjestelmäintegraatioiden toteuttamiseen.

2. Datatuotteet nousussa

Keskeinen trendi tiedon jakelussa on ”datatuotteiden” nousu. Datatuotteet ovat hyvin hallittuja, helposti löydettäviä, kontekstuaalisia, luotettavia ja uudelleenkäytettäviä tiedon resursseja, jotka säästävät organisaatioiden aikaa ja vähentävät näin ollen kustannuksia.

Datatuotteiden avulla organisaatiot voivat hallita, jakaa ja nopeasti integroida laadukkaita tietoja tehokkaasti eri käyttötarkoituksiin. Näihin voi kuulua tekoäly ja reaaliaikainen analytiikka sekä operatiivisten prosessien pyörittäminen.

Tehokkaat datatuotteet vaativat selkeän omistajuuden lisäksi korkeaa laatua, hyvää hallintaa sekä tehokkaan jakelun esimerkiksi APIen, SQL-tyyppisten kyselyjen tai reaaliaikaisten tapahtumavirtojen kautta. Oikean mallin valinta riippuu integraatiotarpeista ja kyseessä olevasta käyttötapauksesta.

Tällä hetkellä datatuotteita rakennetaan pilvipohjaisilla data-alustoilla, mikropalveluilla ja integraatioteknologioilla. Ne saavat tietoa lähdejärjestelmistä eri integraatiomallien kautta, usein hyödyntäen iPaaS- ja ETL-teknologioita. Käytännössä tarvitaan yhtenäinen lähestymistapa data- ja sovellusintegraatioon, jotta samoja tietovirtoja ei tarvitse rakentaa uudelleen montaa kertaa.

Yleinen näkemämme haaste organisaatioille on, miten kehitystiimeille tarjotaan itsepalvelupääsy datatuotteisiin, mutta samalla säilytetään tehokas hallinta.

Organisaatiot ovat vasta alkamassa hyödyntää datakatalogeja, joiden avulla tiimit voivat itsenäisesti löytää ja käyttää datatuotteita. Vaikka datatuotteet ovat vielä alkuvaiheessa verrattuna kypsiin API-portaaleihin, ne mahdollistavat samanlaisen itsepalvelumallin, mutta usein erikoistuneemmalle kohderyhmälle.

Kriittisten datatuotteiden palvelutasosopimusten (SLA) varmistaminen on myös välttämätöntä, erityisesti kun ne tukevat operatiivisia liiketoimintaprosesseja. Data-alustojen, integraatiostrategioiden ja näiden hallinnon yhteensovittaminen lisää datan arvoa, parantaa tehokkuutta ja tukee reaaliaikaisia tarpeita.

3. Integraatioturvallisuuden merkitys korostuu

Lisääntyneiden kyberuhkien aikana integraatioiden tietoturvasta ja tietosuojasta on tullut keskeinen painopiste. Kokonaisuus kattaa esimerkiksi integraatioalustan tietoturvan, hyvät toteutuskäytännöt ja integraatioiden koko elinkaaren hallintamallit.

API-rajapintojen käytön kasvaessa liiketoiminnan arkaluonteisten tietojen käsittelyssä näiden yhteyksien suojaamisesta on tullut kriittistä. Integraatio-ongelmat tai tietomurrot voivat puolestaan aiheuttaa huomattavia operatiivisia häiriöitä. Tämän vuoksi yritykset kiinnittävät yhä enemmän huomiota tietoturvaan, jotta ne voivat turvata datansa, suojautua kyberuhkilta ja varmistaa vaatimustenmukaisuuden uusien säädösten, kuten NIS2:n ja DORA:n, mukaisesti.

Huomaamme usein, että integraatioista vastaavat ja tietoturvatiimit pohtivat kysymyksiä, kuten: Ovatko integraatiototeutuksemme ja -alustamme turvallisia? Noudattavatko kehittäjät turvallisia käytäntöjä? Ovatko toimintamallimme vaatimuksenmukaisia?

Vaikka organisaatiot tunnistavat nämä riskit, monet tarvitsevat silti apua niiden systemaattiseen käsittelyyn. Erityisesti seuraavat osa-alueet kaipaavat usein vahvistamista:

  • integraatioalustojen koventaminen
  • turvallisten kehitys- ja käyttöönottokäytäntöjen varmistaminen
  • lokituksen toteuttaminen proaktiiviseen uhkien havaitsemiseen
  • integraatioiden tietoturvan hallintamallien selkeyttäminen.

Kyberturvariskien kasvaessa myös tietoisuus ja osaaminen kehittyvät nopeasti. Keskittymällä integraatioiden ja API-rajapintojen luottamuksellisuuteen, eheyteen ja saatavuuteen organisaatiot voivat sopeutua paremmin muuttuviin uhkiin. Milloin on oikea aika tarkastella ja vahvistaa integraatioiden tietoturvakäytäntöjä? Todennäköisesti nyt. 

4. Tekoäly tukee integraatiokehitystä

Tekoäly tulee mukaan yhä enemmän integraatioiden ja APIen kehittämiseen suurten kielimallien (LLM), perinteisten koneoppimismallien ja tekoälyagenttien avulla. Tässä tekoälyn pääasiallinen tehtävä on tehostaa integraatiokehitystä tarjoamalla ratkaisuja, kuten AI-pohjaisia virtuaaliavustajia toteutusten, konfiguraatioiden ja dokumentaation generointiin.

Vaikka tekoäly soveltuu tällä hetkellä parhaiten koodipohjaiseen ohjelmistokehitykseen, monet iPaaS-toimittajat ovat alkaneet sisällyttää tekoälyä myös low-code-kehitysympäristöihin sekä aputoimintoihin. Lisäksi tekoälyllä on potentiaalia operatiivisessa ylläpitokäytössä, esimerkiksi vianmäärityksessä ja häiriöiden ratkaisemisessa, hyödyntämällä tekoälymallille syötettyä tuotekohtaista tietoa.

Tekoäly tuo mukanaan hyötyjä koodaamiseen ja testaukseen, mutta myös riskejä. Riskit liittyvät mm. immateriaalioikeuksiin, tietoturvaan ja tuotettujen tulosten mahdollisiin harhoihin (ns. ”AI-hallusinaatiot”).

Näitä riskejä voidaan pienentää ottamalla käyttöön AI-malliin liittyviä tietoturvakontrolleja. Räätälöityjen suurten kielimallien (LLM) tapauksessa on suositeltavaa hyödyntää AI-palveluiden tarjoamia suojamekanismeja ja vinoumien tunnistustoimintoja. Jos tekoälyominaisuudet ovat osa iPaaS-alustaa, on tärkeää perehtyä palvelukuvaukseen ja arvioida, miten palvelu käsittelee nämä riskit, sekä tehdä päätöksiä saatavilla olevan näytön perusteella.

Tulevaisuudessa tekoälyn odotetaan parantavan kehitys-, testaus- ja ylläpitotoimintoja entisestään, mutta ammattitaitoiset integraatioasiantuntijat ovat edelleen välttämättömiä kokonaisratkaisujen suunnittelussa ja kehittämisessä. Tekoäly toimii arvokkaana tukena, joka lisää tehokkuutta ja helpottaa ongelmanratkaisua.

5. Hajautettu integraatiokehitys

Integraatioista on perinteisesti vastannut keskitetty tiimi (esim. Integration Competency Center, ICC). Kasvavien nopeus- ja joustavuusvaatimusten takia osa yrityksistä on siirtynyt federoituun tai hajautettuun integraatiokehitysmallin, jossa eri sovelluskehitystiimit ottavat enemmän vastuuta omista integraatioistaan.

Federoidussa mallissa käytetään usein iPaaS-alustaa (Integration Platform as a Service), joka tarjoaa vakioituja malleja tietoturvaan, lokitukseen ja käyttöoikeuksien hallintaan. Osa organisaatioista toteuttaa kaikki integraationsa yhdelle iPaaS-alustalle, kun taas toiset antavat tiimien valita omat työkalunsa. Keskitetyn IT:n roolin muuttuessa suuntaus on usein kohti useiden teknologioiden tukemista, jolloin käytössä on yksi strateginen integraatioalusta täydennettynä muutamilla taktisesti valituilla ratkaisuilla – kuitenkin niin, että kaikki noudattavat samaa tavoitearkkitehtuuria.

Hajautettu integraatiokehitysmalli voi kuitenkin tuoda mukanaan teknisiä haasteita, kun tiimit ottavat käyttöön omia käytäntöjään organisaation laajuisten standardien sijaan. Haasteita voi syntyä myös osaamisen hallinnassa, operatiivisessa toiminnassa (mukaan lukien 24/7-palvelut), sääntelyn noudattamisessa ja tietoturvassa.

Näiden haasteiden hallitsemiseksi on käynyt selväksi, että pienempi koordinoiva keskitetty tiimi on edelleen tarpeen. Tämän integraatioiden ydintiimin ("Integration Core Team") tulee tarjota muille tiimeillä ohjeistusta, koulutusta, laadunvarmistusta sekä tukea varsinkin monimutkaisten integraatioiden kehittämisessä. Lisäksi laajempi integraatioihin keskittyvä yhteisö (esim. Integration Community of Practice) tarvitaan varmistamaan, että eri tiimit jakavat tietoa ja kehittävät parhaita käytäntöjä yhdessä. 

 

 
Yhteenvetona voidaan todeta, että integraatiomaailman kehitys jatkuu vahvana vuoden 2025 aikana. iPaaS-alustojen käyttö kasvaa, datatuotteet tarjoavat paremman pääsyn tietoihin ja turvallisuus on edelleen elintärkeää. Lisäksi tekoäly- ja hajautetut tiimimallit mahdollistavat nopeamman ja ketterämmän kehityksen. Organisaatiot, jotka omaksuvat nämä muutokset ja kehittävät modernin integraatioympäristön, ovat valmiita kohtaamaan tulevaisuuden haasteet. 


Osallistu myös Integraatiotrendit-webinaariimme 29.4.2025 >>>

Digia-Integraatiotrendit-500x500