Digia toteuttamassa AI Finlandin tekoälykoulutusta yritysjohdolle – tavoitteena 1000 tekoälyinnovaatiota
AI Finlandin, Digian, Fujitsun, Futuricen, Goforen ja Sofigaten uuden AI 1000 -ohjelman tavoitteena on kouluttaa tulevan vuoden aikana tuhannen yrityksen hallitukset ja johtoryhmät tunnistamaan ja hyödyntämään tekoälyn tarjoamat kasvumahdollisuudet. Pyrkimyksenä on luoda suomalaiseen yrityskenttään 1000 kunnianhimoista, tekoälypohjaista liiketoimintahanketta.
Koulutus toteutetaan tehokkaana kuuden tunnin kokonaisuutena, joka keskittyy tekoälyn liiketoimintavaikutuksiin, ei teknologiaan. Tekoälyn hyödyntämiskohteita ideoidaan laajasti, ja lopputuloksena osallistuvilla yrityksillä on suunnitelma 1–2 konkreettisen ja toteutuskelpoisen tekoälyidean viemiseksi käytäntöön. Ilmoittautumaan pääset täältä.
AI 1000 -konseptia on hiottu pilotoinnilla, johon osallistuivat Telinekatajan johtoryhmä ja hallitus.
”Saimme koulutuksessa Telinekatajan johdon ja hallituksen kesken hienosti kirkastettua tilannekuvaa ja yhteistä ymmärrystä tekoälyn roolista. Välitehtävänä kerättyjen idea-aihioiden priorisointi synnytti vilkkaan keskustelun, jopa kiihkeää väittelyä. Johdon tehtävä on määritellä, mihin tekoälyn hyödyntämisessä keskitytään, ja juuri tämän yhteisen kielen ja tahtotilan määrittelyyn AI Finlandin koulutus toimii erinomaisesti”, sanoo Telinekatajan hallituksen jäsen Anna Tapio.
”Jos Suomi halutaan kasvuun ja nousuun, täytyy tekoälyn kasvua luova potentiaali tunnistaa ja hyödyntää. Suosittelen ehdottomasti AI Finlandin koulutusta johtajille ja hallituksen jäsenille”, Tapio sanoo.
”Tekoälyssä ei ole kyse nappikaupasta” – omistajat ja hallitukset kaipaavat ravistelua
AI Finland -verkoston johtajan Karoliina Partasen mukaan Suomi elää nyt tekoälyaallon ensimmäistä suurta murrosvaihetta. Keskustelu käy vilkkaana, ja ratkaisut kehittyvät hurjaa vauhtia.
”Suomessa olemme kuitenkin jumittuneet hyödyntämään tekoälyä liian kapeasti pääasiassa toiminnan tehostamiseen ja optimointiin. Suurinta ravistelua investointeihin ja innovaatioihin vaaditaan operatiivisen johdon sijaan yritysten omistajilta ja hallituksilta. Nyt ei ole kyse nappikaupasta”, Partanen sanoo.
AI Finlandin ja AMD Silo AI:n helmikuussa julkaiseman Nordic State of AI -kartoituksen mukaan kaikilla toimialoilla ja kaikissa kokoluokissa on jo yrityksiä, jotka investoivat tekoälypohjaiseen uudistumiseen miljoonia euroja. Myös Digian kyselytutkimuksissa on noussut esiin, että yritysten edelläkävijäjoukko saa jo tekoälystä selkeää hyötyä, mutta paljon enemmän olisi vielä saatavissa.
”Hallituksella yhdessä johtoryhmän kanssa on tarvittava kokonaisnäkemys ja suurin taloudellinen intressi. Tärkeintä on tunnistaa oikea ongelma tai tavoite, jonka tekoälyllä voi ratkaista. Tavoitteena voi olla vaikkapa laitteiden autonomisuus, myynnin digitalisointi tai tuotebisneksestä palveluliiketoimintaan siirtyminen”, Partanen valottaa.
AI 1000 -ohjelma on tehty herättelemään yrityksiä, jotka kaipaavat lisää tietoa tekoälyn mahdollisuuksista sekä siitä, millainen investointi toisi suurimman kasvun.
Alan kärkitoimijat yhdistivät voimansa – ”Suomen tekoälyn Big 5”
Ohjelman koulutussisällön ovat kehittäneet yhdessä Suomen johtavat tekoälytoimijat Digia, Fujitsu, Futurice, Gofore ja Sofigate.
”Suomen kovimmat ammattilaiset ovat lyöneet hynttyyt yhteen – tässä on Suomen ’Big Five’. Mikä hienointa, nyt tämä osaaminen on kootusti saatavilla kompaktin koulutusohjelman kautta”, sanoo Digital Solutions -alueen myynnistä ja markkinoinnista vastaava johtaja Ville Mäkinen Digialta.
”Haluan haastaa yrityksiä miettimää tulevaisuuden AI-visiota ja ambitiotasoa. Tekoälyllä on paljon mahdollisuuksia osana nykyisiä palveluita ja prosesseja, mutta haluaisin nähdä enemmän uusia innovaatioita ja miten tekoälyä käytetään uusien palveluiden ja liiketoiminnan kehittämiseen. Siis AI-avusteisesta ajattelusta kohti AI Driven -näkökulmaa”, Mäkinen sanoo.
”Se, miten yritykset ottavat tekoälyä käyttöön, on kansallisella tasolla merkittävä kilpailukykyasia. Suomella ei kerta kaikkiaan ole varaa jäädä tästä kelkasta. Olemme Digialla jo vuosia edistäneet tekoälytransformaatiota ja käyneet aiheesta vuoropuhelu yritysten ylimmän johdon kanssa, joten ymmärrämme hyvin, millaisia kipukohtia ja haasteita yritysjohto asiassa näkee. Uskomme, että tämäntyyppiselle koulutukselle on selkeä tarve”, teknologiajohtaja Juhana Juppo Digialta sanoo.
Teknologiateollisuus tarjoaa tukea koulutukseen jäsenyrityksilleen
Teknologiateollisuus ry kertoi vuoden 2023 lopussa 10 miljoonan euron investoinnista tekoälyn hyödyntämisen vauhdittamiseen Suomessa. Osa investoinnista suunnataan nyt uudelleen siten, että se on entistä kattavammin koko jäsenyrityskentän hyödynnettävissä. Osana tätä kokonaisuutta Teknologiateollisuus ry kompensoi AI 1000 -koulutuksen kustannuksista merkittävän osan jäsenyrityksilleen. Jos jäsenyritys on myös AI Finland -verkoston jäsen, koulutus on täysin maksuton.
Muiden yritysten osalta koulutuksen hinta määräytyy liikevaihdon mukaan, ja AI Finland -verkoston jäsenyrityksille se on edullisempi. Verkostoon voi liittyä myös koulutuksen yhteydessä – näin yritys saa käyttöönsä AI Finlandin tarjoaman tuen myös koulutuksen jälkeen.
Ohjelmaa tukemassa ovat myös Suomen yritysjohdon keskeiset tahot Keskuskauppakamarista Kasvuryhmään. Koulutuksia tulevat vetämään AI Finland -verkostoon kuuluvat koulutetut IT-palveluntarjoajat eri puolilta Suomea. Kokonaisuuden koordinoinnista vastaa AI Finland.
Ohjelmaan haetaan avoimella haulla. Myös kouluttajaksi voi hakea samalta sivulta.
Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan AI 1000 -ohjelmaan täällä >>
Digia on ohjelmisto- ja palveluyritys, joka yhdistää teknologian mahdollisuudet ja ihmisten kyvykkyydet älykkäämmän liiketoiminnan ja yhteiskunnan sekä kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi. Tehtävämme on pitää asiakkaamme digievoluution kärjessä. Meitä digialaisia on yli 1 500 ja toimimme globaalisti asiakkaidemme kanssa. Digian liikevaihto vuonna 2024 oli 205,7 miljoonaa euroa. Yhtiö on listattuna Nasdaq Helsingissä (DIGIA). digia.com