Skip to content

Miljoonien eurojen säästöt sote-toimijoiden järjestelmäkuluihin Digian ohjelmistorobotiikan avulla

Digia on valittu DigiFinlandin kilpailuttaman ratkaisun toimittajaksi, jonka avulla asiakas- ja potilastietoja voidaan arkistoida vanhoista, käytöstä poistuneista sote-toimijoiden ja tulevien hyvinvointialueiden järjestelmistä Kanta-palveluun. Digian robotiikkaan perustuva palvelukonsepti mahdollistaa tietojen hakemisen sadoista erilaisista järjestelmistä. Ratkaisu tuo järjestelmien ylläpitäjille merkittävät taloudelliset säästöt, kun pelkässä arkistointikäytössä olevat järjestelmät voidaan tiedonsiirron jälkeen ajaa alas. Kilpailutetun sopimuksen ennakoitu arvo neljälle vuodelle on 2,85 M€. 

Sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoita velvoittaa arkistointilaki, jonka piirissä olevaa asiakas- ja potilastietoa toimijoiden on säilytettävä pysyvästi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että asiakastietoja on tallennettuna lukuisiin eri tietojärjestelmiin, joita ylläpidetään ainoastaan arkistointia varten.

"DigiFinland kehittää sosiaali- ja terveydenhuollon vaikuttavuutta parantavia kansallisia digitaalisia ratkaisuja. Tunnistimme vanhojen tietojen arkistointiin liittyvän haasteen ja lähdimme hakemaan ratkaisua, jolla voidaan siirtää noin 850:n käytöstä poistuneen järjestelmän tietoja määrämuotoisena kansalliseen vanhojen tietojen arkistoon", kertoo DigiFinlandin kehitysjohtaja Jenny Vuollet.

"On hienoa olla mukana toteuttamassa kansallisesti merkittävää hanketta, jolla saavutetaan miljoonien eurojen säästöt organisaatioille. Olen iloinen, että pääsemme laajentamaan yhteistyötämme DigiFinlandin kanssa uudelle osa-alueelle, ja pystymme tuomaan innovatiivisia ratkaisuja asiakkaidemme avuksi", kertoo Digian liiketoimintajohtaja Janne Tuominen.

Arkistointi tuo kustannussäästöjä, lisää tietojen käytettävyyttä ja parantaa tietoturvaa

"Vanhojen tietojen arkistointi on osa kansallista ICT-muutosohjelmaa ja DigiFinland haluaa tarjota hyvinvointialueille ratkaisun tähän. Arkistointi ei vain tuo kustannussäästöjä, vaan se myös parantaa tietoturvaa ja lisää tietojen käytettävyyttä", Vuollet jatkaa.

Digian robotiikkaan perustuva palvelukonsepti on ainutlaatuinen, ja sitä on hyödynnetty jo useiden vuosien ajan useilla eri toimialoilla. Valmis konsepti ja open source -teknologiaan perustuva alusta tekee kokonaisuudesta erittäin kilpailukykyisen ja kustannustehokkaan. 

"Palvelukonseptimme mahdollistaa tiedon hakemisen kaikista tarvittavista lähteistä riippumatta lähdejärjestelmien iästä tai käytetyistä teknologioista. Se on suoraan hyödynnettävissä myös muihin automaation ja tiedon siirron tarpeisiin, joita tulee jatkuvasti eteen nyt hyvinvointialueiden rakentamisvaiheessa sekä tulevaisuudessa hyvinvointialueiden arjen toiminnassa ja sen kehittämisessä", kertoo Digian robotiikkapalveluista vastaava johtaja Olli Ainasvuori.

Hankkeen valmistelutyöt ovat käynnistyneet ja palvelu on uusien hyvinvointialueiden käytettävissä tulevien vuosien aikana. 

Lisätietoja:

Jenny Vuollet
Kehitysjohtaja, DigiFinland
p. 050 414 7545 / jenny.vuollet(a)digifinland.fi

Olli Ainasvuori
Liiketoimintajohtaja, Digia Oyj
p. 040 718 6632 / olli.ainasvuori(a)digia.com

Jyri Junnola
Asiakkuusjohtaja, Digia Oyj
p. 050 912 7353 / jyri.junnola(a)digia.com

Digia on ohjelmisto- ja palveluyritys, joka yhdistää teknologian mahdollisuudet ja ihmisten kyvykkyydet älykkäämmän liiketoiminnan ja yhteiskunnan sekä kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi. Tehtävämme on pitää asiakkaamme digievoluution kärjessä. Meitä digialaisia on yli 1500 ja toimimme globaalisti asiakkaidemme kanssa. Digian liikevaihto vuonna 2023 oli 192,1 miljoonaa euroa. Yhtiö on listattuna Nasdaq Helsingissä (DIGIA). digia.com