Lainsäädäntöä ja turvaluokitettua it-järjestelmää kehitettiin rinnakkain
Tulorekisterin rakentaminen on ollut monella tapaa hyvin poikkeuksellinen hanke. Sen aikana Verohallintoon luotiin uusi Tulorekisteriyksikkö, ja käyttöön piti ottaa monia uudenlaisia toimintatapoja. Hankkeen toteuttaminen vaati myös muutoksia lakeihin. Holmström kertoo, että rekisteriä koskevaa lainsäädäntöä onkin kehitetty rinnakkain projektin teknisen puolen kanssa.
Järjestelmää on vuosien varrella ollut rakentamassa toistasataa digialaista. Hankkeen käytännön toteutus tehtiin kolmessa vaiheessa. Ensimmäinen vaihe alkoi vuoden 2016 lopulla. Se keskittyi työnantajille tarkoitettuun palkkojen ilmoittamisen toiminnallisuuteen, joka otettiin käyttöön tammikuussa 2019. Seuraavaksi keskityttiin tulorekisterin käyttäjien määrän laajentamiseen, ja se toteutui vuoden 2020 alussa. Kolmannessa vaiheessa järjestelmään lisättiin eläke- ja etuustietojen ilmoittamisen toiminnallisuus. Koko järjestelmä valmistui vuoden 2021 alussa.
Näin suuressa yhteiskunnallisessa muutoksessa on tietysti väistämättä omat alkuhaasteensa. Holmström kertoo, että tulorekisterin käytön aloitus vuonna 2019 sujui hankkeen laajuuden huomioiden kuitenkin hyvin. Käytön sujuvuus parani entisestään, kun järjestelmä tuli käyttäjille tutuksi.
”Koko järjestelmän käyttöönotto vuonna 2021 sujui todella hyvin”, sanoo Holmström.
Tulorekisteri on Suomen yhteiskunnan kannalta keskeinen järjestelmä, joten tiedot siinä käytetyistä teknologioista tai ohjelmistoista eivät ole julkisia. Holmström voi kuitenkin kertoa sen, että järjestelmä ei pääosin perustu mihinkään valmisohjelmistoon, vaikka niitäkin on hyödynnetty kokonaisuuden osana. Valtaosa tulorekisteristä on ohjelmoitu ja rakennettu itse hyödyntäen tekniikoita ja sovelluksia – muun muassa Microsoftin teknologioita – joita käytetään myös muualla Verohallinnon järjestelmissä.
Koko hanke on toteutettu valtion turvaluokituksen mukaisesti. Tämä on huomioitu projektin kaikissa osissa arkkitehtuurisuunnitelmista aina työn käytännön tekemiseen saakka. Projektiin osallistuneella henkilöstöllä on viranomaisten turvaluokitus. Työ on lisäksi tehty valtionhallinnon sertifioimissa turvatiloissa, joita Digialla on neljässä eri kaupungissa. Holmström kertoo, että järjestelmän kaikkien osakokonaisuuksien on pitänyt täyttää tiukat tietoturvavaatimukset.