Skip to content

Älä osta tekoälyä, ratko bisnesongelmia

Vuodesta 2024 on tulossa tekoälyn käännekohta. ”Tämä alkaa olla viimeinen vuosi lähteä kokeilemaan tekoälyn hyödyntämistä. Sitten on oikeasti vaara jäädä junasta”, sanoo Digian toimitusjohtaja Timo Levoranta. Hän painottaa myös pragmaattisuuden merkitystä. Tekoäly täytyy tuoda osaksi arjen toimintaa, jotta sen tehosta voidaan saada hyötyä. Muutoksessa on tärkeää ottaa huomioon monia tekijöitä, ja organisaation johdolla on tässä ratkaiseva rooli.

”Me Digialla olemme lähestyneet tekoälymuutosta aina pragmaattisesti. Emme ole hypettäjien joukossa”, kertoo Timo Levoranta.

Hän johtaa Digiaa tekoälymurroksen eturintamassa, ja yhtiö hyödyntää tekoälyä sekä omassa toiminnassaan että asiakasyhteistyössä. 

Tekoälyssä on kyse jopa internetiä suuremmasta muutoksesta. Levoranta vertaa sitä autojen valmistuksen muuttumiseen. 

”Ensin autoja tehtiin käsityönä, sitten apuun tuli voimatyökaluja ja koneita. Nyt autotehtaat on pitkälti automatisoitu, ja ihmisten työtä on siirtynyt robottien ohjelmointiin ja huoltamiseen.” 

Tekoäly tuo samanlaista valtavaa työn tuottavuuden kasvua. Esimerkiksi IT-alalla sovelluskehityksessä generatiivinen tekoäly voi kirjoittaa ohjelmakoodia ja korjata siitä virheitä. Levoranta kertoo, että tämän hetken arvioiden mukaan tekoäly voisi tehostaa teollista sovelluskehitystä 20–30 prosenttia – ja yksittäisissä tehtävissä paljon enemmänkin. On selvää, että tällaisessa tehostamisaallossa on vaarallista jäädä muista jälkeen.

Tärkeintä on päästä liikkeelle


Oleellisinta on nyt päästä liikkeelle. ”Muutoksessa pitää olla rohkea, mutta pragmaattinen”, sanoo Levoranta. Hypestä täytyy siirtyä arjen käyttökohteisiin, jotka tukevat omaa ydinliiketoimintaa. ”Ei kannata ostaa tekoälyä vaan ratkaista bisnesongelmia”, hän neuvoo. 

Johdon ja hallituksen rooli tekoälymurroksessa on merkittävä, sillä muutosta täytyy aktiivisesti johtaa ja viedä oikeaan suuntaan. Digian tekemässä kyselytutkimuksessa havaittiin, että 85 prosentissa organisaatioita johdon sitoutumisessa ja rahoituksen järjestämisessä oli selviä puutteita. Jos johto ei näytä suuntaa ja osoita resursseja AI-hankkeisiin, yksittäisten työntekijöiden on vaikea lähteä edistämään tekoälyn käyttöä. 

”Vuonna 2024 johdolla täytyy olla jo syvällisempääkin ymmärrystä siitä, mitä tekoäly omalle liiketoiminnalle tarkoittaa”, Levoranta toteaa.

Muutoksessa pitää olla rohkea, mutta pragmaattinen.


Käytännössä tämä edellyttää sitä, että yrityksessä saadaan käyntiin ainakin jonkinlaista kokeilua tekoälyn arjen hyödyntämisestä. 


Lue, mitkä viisi asiaa kannaattaa ottaa huomioon tekoälyn kehittämisessä >

Lue aiheesta lisää:


  • Miten edetä tekoälyn hyödyntämisessä? Autamme tunnistamaan, miten juuri teidän organisaationne hyötyisi tekoälystä eniten, ja laadimme tiekartan konkreettisten hyötyjen saavuttamiseksi – olittepa lähdössä liikkeelle tai hakemassa kiihdytystä seuraavalle tasolle.
    Lue lisää Tekoälyn tiekartta -palvelustamme >
  • Toteutimme suomalaisorganisaatioille kyselytutkimuksentekoälyn hyödyntämisestä. Katsauksesta ilmenee, millaisia mahdollisuuksia – sekä haasteita tekoälyn hyödyntämiseen liittyy! Lataa katsaus täältä >


AI_nosto_etusivu_katsaus

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi