Case Hätäkeskuslaitos

Paikannus mobiilisovelluksella nopeuttaa avunsaantia hätätilanteessa


Hätäpuhelua soitettaessa soittaja voi usein olla shokissa tai epätietoinen tarkasta sijainnistaan niin, että puhelimitse on hankala selvittää minne apu tulisi tarkalleen lähettää. Hätäkeskuslaitos halusi käyttöön mobiilisovelluksen, jonka avulla paikannus tapahtuisi automaattisesti. Digia toteutti Hätäkeskuslaitoksen järjestelmiin integroidun 112 Suomi -mobiilisovelluksen, joka välittää soittajan sijaintikoordinaatit hätäkeskukseen automaattisesti puhelun aikana.

Kun hätäkeskuslaitokseen saapuu hätäpuhelu, päivystäjän on saatava nopeasti tietää, missä apua tarvitaan. Monesti hätäpuhelun soittaja voi olla shokissa tai epätietoinen tarkasta sijainnistaan niin, että onnettomuuspaikkaa on puhelimitse hankala selvittää. Hätäkeskuslaitos halusi käyttöön mobiilisovelluksen, jonka avulla paikannus tapahtuu automaattisesti.

mita-teimme.png Mitä teimme
milla-teimme.png Millä teimme
  • React

Hätäkeskuslaitos on ollut erittäin tyytyväinen siihen, miten hienosti sovellus on lyönyt itsensä läpi kansalaisten keskuudessa. 

Marko Nieminen, johtaja, Hätäkeskuspalvelut

112suomi-ui-image.png

112 Suomi

Digia toteutti Hätäkeskuslaitoksen järjestelmiin integroidun 112 Suomi –mobiilisovelluksen, joka välittää soittajan sijaintikoordinaatit hätäkeskukseen automaattisesti puhelun aikana. Sovellus tarjoaa käyttäjälle yhteistietoja myös muihin päivystysnumeroihin, kuten Kansalaisneuvontaan, Lasten ja nuorten puhelimeen, Meripelastukseen ja Myrkytystietokeskukseen.

React-teknologialla toteutettu sovellus toimii Android- ja iOS-puhelimissa.

Sovellus on vastannus odotuksia

"Hätäkeskuslaitos on ollut erittäin tyytyväinen siihen, miten hienosti sovellus on lyönyt itsensä läpi kansalaisten keskuudessa", Hätäkeskuspalveluiden johtaja Marko Nieminen kertoo.

Palvelu on Niemisen mukaan toiminut Hätäkeskuslaitoksen näkökulmasta erittäin hyvin ja luotettavasti.

"Sovelluksen lataaminen älypuhelimeen on mielestämme samanlaista arjen varautumista kuin palovaroittimen asentaminen asuntoon tai ensiaputaitojen hankkiminen", Nieminen toteaa.

Latauskertoja sovellukselle on kertynyt jo yli 1 000 000 ja sen kautta tehdään noin 1500 hätäilmoitusta kuukausittain.