Yhteistyö vaatii äärimmäistä luottamusta digikumppanilta
Puolustusvoimien digitalisaatio-ohjelma on ennen kaikkea tulevaisuusohjelma, jolla valmistetaan Puolustusvoimia huomisen haasteisiin. Useiden tulevaisuuden suorituskykyjen nähdään olevan riippuvaisia digitalisaation mukanaan tuomista kyvykkyyksistä. Osaava henkilöstö ja hyvät toimintamallit takaavat sen, että myös tulevaisuudessa kyetään toimeenpanemaan asioita muuttuvassa ja kompleksisessa toimintaympäristössä.
”Nykyinen turvallisuusympäristö kyberhyökkäyksineen osoittaa maailman tietolähtöisyyden – puolustus on yksi keskeinen toiminto, jossa datan merkitys ja digitalisaation kyvykkyys mitataan. Datan ja digitalisaation avulla saavutetaan muun muassa päätöksentekokykyä, ennustettavuutta, toiminnan tehostumista ja kokonaisymmärrystä. Luotettavuus onkin tärkein kriteeri puolustusteollisuuden digikumppanille”, kertoo Puolustusvoimien digitalisaatiojohtaja, eversti Jarkko Karsikas.
Digialla on tärkeä rooli ohjelmassa luotettuna kumppanina ja hyvien käytäntöjen jakamisessa alalta toiselle. Yhtiön vahvuuksia ovat laajan asiakaskunnan ansiosta muodostunut osaaminen eri toimialojen digitalisaatiosta. Yhteistyö vaatii paitsi äärimmäistä luottamusta ja kyvykkyyksiä, myös sitoutumista pitkäjänteiseen yhteistyöhön, jonka avulla edistetään teknologiaosaamista ja varmistetaan Puolustusvoimien kriittisten järjestelmien kotimainen huoltovarmuus myös poikkeusoloissa.
Digian vahvasta puolustusteolliseen sektoriin keskittyvästä kehitystyöstä ja investoinnista kertoo myös Defence-yksikön perustaminen. Defence-yksikkö kokoaa yhteen sektorin kriittiset osaajat ja hankkeiden ja projektien koordinoinnin sekä tuottaa sujuvuutta ja lisäarvoa koko sektorin käyttöön läpi Digian laajan tarjoaman. ”Defence-yksikön toiminnan kulmakivinä ovat luottamus, tietoturvallisuus ja jatkuva teknologinen innovatiivisuus, jotka korostuvat entisestään tässä erityisympäristössä, ja tukevat Puolustusvoimien digitaalista transformaatiota”, kertoo Jussi Tammelin, Defence-yksikön johtaja.