Skip to content

Microsoft Fabric: Jokaisella* meillä on jo pieni Fabric!

*) nimittäin ainakin Power BI -käyttäjillä! Aku Pyykkönen kertoo blogitekstissä kokemuksia Microsoft Fabric -työkaluista datan hallintaan. 

Olet ehkä jo kuullut puhuttavan Microsoft Fabricista ja miettinyt, että mistä on kyse? Fabric on uusi konsepti, joka kokoaa Azure-pilvipalvelun datan hallintaan liittyviä komponentteja yhdeksi kokonaisuudeksi ja tuo samalla tarjontaan uusia ominaisuuksia, joiden ansiosta datan hyödyntäminen tulee entistäkin helpommaksi ja monipuolisemmaksi kaikille datan kanssa työskenteleville kehittäjistä loppukäyttäjiin ja ylläpitäjiin. Uudet ratkaisut ja hinnoittelumallit mahdollistavat lisäksi uusien mahdollisuuksien hyödyntämisen entistäkin kustannustehokkaammin. 

Ensimmäisessä vaiheessa Fabric näkyy siinä, että Power BI Service -palvelun nimi muuttuu Fabriciksi ja sinne pääsee myös osoitteesta fabric.microsoft.com. Joidenkin komponenttien ja käytönhallinnan ryhmien osalta nimenmuutos on jo tapahtunut. Siinä missä Office tuoteperhe ja Teams tehostivat toimistotyökalujen hyödyntämistä ja yhteistyötä, tekee Fabric saman datalle analytiikan, koneoppimisen ja tekoälyn hyödyntämisen kannalta. Fabricin avulla voit hallita kaikkea datatekemistäsi saman katon alla ja hyödyntää tehokkaasti tekoälyä kaikissa sen eri vaiheissa. 

Olemme täällä Digialla käyttäneet Fabricia jo yli puolen vuoden verran ja ensimmäiset toteutukset asiakkaille valmistuvat pian. Erityisesti Microsoftin Dynamics- ja Power Platform -tuotteiden kanssa olemme huomanneet, että Fabricin saumaton yhteensopivuus on merkittävä etu.  

Kaikki tiedot samassa paikassa

Jos Fabric on datan Office, niin OneLake on sen OneDrive. Fabricin tallennustila OneLake on koko organisaation yhteinen datan OneDrive, joka mahdollistaa tiedon tallentamisen, jakamisen ja käyttämisen yhdestä paikasta, tietoturvallisesti. OneLakea pystyy käyttämään myös omalta koneelta hyvin samaan tapaan kuin OneDrivea. OneLake vähentää tarvetta kopioida ja siirtää dataa eri käyttötarpeiden tai käyttäjien välillä, mikä parantaa tiedon laatua ja luotettavuutta läpi organisaation. Jos aiemmin on tuntunut siltä, että organisaation tiedot ovat hujan hajan, tuo Fabric tähän helpotusta. 

Yksi OneLaken parhaista ominaisuuksista ovat oikotiet (shortcut), jotka linkittävät tietoja toisiinsa siirtämättä niitä fyysisesti paikasta toiseen. Näin eri henkilöt pystyvät hyödyntämään tietoja nopeasti ja ilman lisätallennustilan tarvetta. Rakenteellisen tiedon tallentamiseen hyödynnetään avointa Delta-Parquet-tiedostomuotoa, joka myös optimoi tiedon tallennuksen tehokkuutta sekä käsittelyn nopeutta. Data Lakeille tyypillisesti OneLake tukee muidenkin tiedostomuotojen tallentamista ja hyödyntämistä mm. koneoppimista tai tekoälyä varten. OneLaken avulla data on helposti saatavilla eri rooleissa toimiville henkilöille, mikä nopeuttaa yhteistyötä ja kehittämistä. Sujuvoittamalla koko putken eri vaiheissa toimivien henkilöiden toimintaa pystyt saamaan tiedosta irti lisäarvoa nopeammin. 

Datan hallinta

Onko joskus tuntunut siltä, että on vaikea nähdä, missä kaikkialla tietoa liikkuu ja kuka siihen pääsee käsiksi? Fabricin avulla datan hallitseminen helpottuu, koska kaiken voi tehdä yhdestä paikasta eikä arkkitehtuuri koostu useasta eri osasta, joita täytyy hallinnoida erikseen. Tämä näkyy välittömästi tiedon käyttöoikeuksien hallinnan kehittymisessä, tiedon laadussa sekä tietojen päivittymisen seurannassa. Fabricissa voit yhdessä paikkaa määrittää, kuka voi nähdä, muokata tai jakaa dataa, ja hallita, mitä dataa voi käyttää mihinkin käyttötarkoitukseen. Kaikkea hallinnoidaan yksinkertaisesti työtilojen ja roolien avulla.  

Fabricissa pystyt näkemään, miten tiedot liikkuvat läpi koko putken ensimmäisestä integraatiosta loppukäyttäjän raportille asti. Fabricin mukana tulevan uuden Data Activatorin avulla voit varmistaa, että data on aina ajantasaista ja oikeellista. Pystyt myös helposti luomaan dataan perustuvia ilmoituksia käyttäjille. Tarvittaessa hallintaa voi vielä entisestään tehostaa hienosti Fabricin kanssa yhteensopivan Microsoft Purview’n avulla.

Kustannustehokkuus

Yksi Fabricin hinnoittelumalleista on aikaveloitteinen käyttö, jossa maksat vain siitä mitä käytät. Voit skaalata Fabricin käyttöä tarpeidesi mukaan ja hyödyntää sen joustavuutta ja ketteryyttä. Toinen vaihtoehto on hankkia kapasiteettia kiinteästi hinnoiteltuna, mikä voi joissain käyttötapauksissa olla halvempi vaihtoehto. Fabricin kustannustehokkuus näkyy myös siinä, että se vähentää datan kopioimiseen vaadittavaa integraatio- ja orkestrointityötä, jolloin kokonaisuutena analytiikkaan kuluva aika vähenee merkittävästi. Voit keskittyä datan analysointiin ja hyödyntämiseen, kun Fabric hoitaa datan tallennuksen, siirron ja valmistelun tehokkaasti.

Tekoäly osaksi käyttökokemusta

Fabricin mukana tuleva Copilot on tekoälyavustaja, joka tukee kaikissa datan hyödyntämisen vaiheissa. Copilotilta voit pyytää selkokielisesti apua, neuvoja ja ehdotuksia, ja se kykenee vastauksien lisäksi myös tuottamaan ihan oikeaa koodia tai visuaalista sisältöä. Copilot voi esimerkiksi auttaa sinua löytämään oikean datan, muokkaamaan ja mallintamaan sitä, tekemään analyysia ja ennusteita sekä jakamaan dataa muille. Copilot voi myös ehdottaa sinulle uusia näkökulmia ja oivalluksia datan pohjalta, ja auttaa sinua löytämään uusia mahdollisuuksia ja ratkaisuja. Käyttökokemuksen näkökulmasta tärkeintä on, että sinun ei tarvitse poistua Fabricista toiseen palveluun, vaan kaikki tapahtuu samalla käyttöliittymällä ilman keskeytyksiä!

Jos kiinnostuit Microsoft Fabricista, ota yhteyttä! 

Tämän blogisisällön asiantuntijoina Digialta toimivat:
Aku Pyykkönen, Team Manager, Data Driven Solutions
Tom Aalto, Senior Analytics Architect
Mikko Santalahti, Senior BI Consultant



Tiedolla johtaminen on olennainen askel digievoluution tiellä. Lue lisää Data-analytiikkaan ja liiketoimintatiedon hallintaan liittyvistä palveluistamme täältä.

 

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi