Skip to content

Miksi tuotetietojen hallinta on elintärkeää B2B-myynnille

Tuotetiedonhallinta B2C-kaupassa on luultavasti tuttu termi, mutta monet mieltävät sen tarpeettomaksi B2B-kaupassa. Tuotetiedonhallinta tuo kuitenkin hyötyjä myös B2B-toimijoille, sillä markkinoilta löytyy PIM-ratkaisuja, jotka ovat erittäin kattavia ja pystyvät hyvin käsittelemään ja hallitsemaan B2B-yritysten monimutkaisia prosesseja.

Olitpa jälleenmyyjä, tukkumyyjä tai valmistaja, luotat tuotetietojesi masterdataan ja niiden ajantasaisuuteen. Se on liiketoimintasi ydin. Tuotetiedon avulla kommunikoit ja työskentelet yhteistyökumppaneiden, tukkureiden ja jälleenmyyjien kanssa.

Mutta hallitsetko nykyään tuotetietojasi parhaalla mahdollisella tavalla? Onko tuotetietosi niin laadukasta kuin haluat sen olevan?

Sitä se ei luultavasti ole. Lähes kaikki tiedostavat, että omalla yrityksellä on parantamisen varaa tuotetiedonhallinnassa. Tässä kirjoituksessa paneudun siihen, miten tuotetietojen hallintajärjestelmä voi merkittävästi parantaa masterdataasi ja auttaa sinua hyödyntämään uusia myyntimahdollisuuksia.

PIM auttaa kaaoksen hallitsemisessa

2000-luvun alussa B2B-myyjien suurin haaste oli siirtää printtikatalogit sähköisiksi. Nykyään ongelmana on hallita ja ylläpitää kaikkia sähköisiä tietoja siten, että kaikki olisi ajan tasalla ja helposti hallittavissa sekä kaikkien sidosryhmien saatavissa.

Koska muodostat jatkuvasti uusia suhteita kumppaneihin ja laajennat myyntiä uusiin myyntikanaviin, tuotetietojesi verkko ja kanavahallinta on tullut haastavammaksi. Yrityksellä saattaa olla käytössä laajoja laskentataulukoita, jotka levittäytyvät usealle taholle ja loppujen lopuksi kukaan ei tiedä, kuka tuotetietoa hallitsee. Tai sitten käytössä on yksi "silos" -järjestelmä, joka on huonosti integroitu tarvittaviin kanaviin. Tällöin tuotetiedon hallinta on sekavaa ja monimutkaista.

Riippumatta siitä, miten hoidat tuotetiedonhallinnan nyt nyt, tietojen laatu kärsii. Prosessin päivittäminen ja jakaminen ovat hitaita ja tieto ei ole kaikkien saatavilla. Kaikki tämä vaikuttaa kykyysi tehdä kannattavaa liiketoimintaa, eikä se ole kustannustehokasta.

PIM on osa brändiäsi

Riippumatta sijainnistasi toimitusketjussa valmistajana, jakelijana tai tukkukauppiaana, sinun on vahvistettava tuotekuvaa ja sen tarinaa. Se määrittää lopulta, onko asiakas päättänyt ostaa sinulta vai kilpailijaltasi. Brändi on yhdistelmä myytäviä tuotteita ja sitä, kuinka sujuvaa yhteistyö on kanssasi.

Tuotetiedon ajantasaisuus ja paikkansapitävyys on osa brändin rakentamista. PIM-järjestelmä kerää yhteen myytävät tuotteet ja niiden myyntiin ja markkinointiin liittyvät tuotetiedot. Tuotetiedon tulee olla helposti jaettavissa ja kaikkien kumppanien saatavilla. Silloin prosessit ja yhteistyö ovat sujuvia eikä aiheuta turhaa kitkaa liiketoimintaan.

Digitaalisen aikakauden yritykset voivat helposti tutkia ja vertailla toimittajia sekä jakelijoita. Ne yritykset, joilla on korkeimmat laatuvaatimukset ja jotka ovat joustavimpia, menestyvät muuttuvassa maailmassa parhaiten ja saavat kestäviä kumppanuuksia.

PIM tuo joustavuutta

On kriittistä, että käytät riittävän kattavaa ratkaisua tuotetietojesi käsittelyyn. Keskitetty tuotetietojen hallintasovellus auttaa B2B-myyjiä rakentamaan joustavan datamallin tuotetietoihinsa, jotta käytettävyys olisi paras mahdollinen.

Voit tuoda tietoja backend-järjestelmistä, kuten ERP:stä tai CRM:stä. Sitten kun kaikki tieto on hallittu yhdessä paikassa, sitä on helppoa muokata, ylläpitää ja luoda uusia kokonaisuuksia yhdestä paikasta. Tämä auttaa kaikkia tuotetietoihin liittyviä tahoja löytämään juuri heitä koskevat tiedot oikeaan aikaan ja viemään ne oikeisiin kanaviin.

Voit nopeuttaa ja tehostaa huomattavasti prosessejasi PIM:n automaation avulla. Prosessisi tehostuvat niin paljon, että jatkossa resursseja jää enemmän muihin tärkeisiin asioihin, kuten kumppanuuksien hoitamiseen.

Luo parempia suhteita asiakkaisiisi

Jälleenmyyjät etsivät aina tapoja laajentaa tuotevalikoimaansa. Paras tapa tehdä se heille helpoksi on luoda suhteita jakelijoihin, tukkuliikkeisiin ja valmistajiin kokoamalla tuotetiedot helposti käytettävään muotoon. Tämä tarkoittaa, että heillä on oltava pääsy tuotetietojärjestelmääsi. Tähän on nykyään hyviä ja helppoja tapoja tarjolla.

Jälleenmyyjät esittävät tuotetiedot kuluttajille eri tavoin kuin B2B-myyjä yritysasiakkaille. Ne perustuvat rikkaisiin tuotekuvauksiin, jotka houkuttelevat ja informoivat kuluttajia. Heidän kuvauksensa on erotuttava kilpailluilla markkinoilla ja voittaa kuluttajat monilla eri vaihtoehdoilla kun taas B2B-maailmassa prosessi on usein yksinkertaisempi, mutta silti vaativa.

Jos tuotetietosi laatu ei ole riittävällä tasolla, jälleenmyyjät eivät tee niin helposti yhteistyötä kanssasi. He eivät halua itse tehdä lukuisia muutoksia ja lisäyksiä tuotetietoihisi, jotta saisivat tuotteet itse kaupaksi. Se on liian aikaa vievää ja riskialtista. He valitsevat myyjän hyvine tuotetietoineen, jotta voivat itse keskittyä olennaiseen ja liiketoiminnan tehokkaaseen hoitamiseen.

 

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi