Digia-yhteisö on läsnä toimistolla, kotona ja taskussa; tulevaisuudessa yhteisöllisyyttä voi olla vaikka hybridiajan ”lounasbingo”
Etätyösuositus on päättynyt. Sen myötä media on kertonut ”sekä-että” ajan alkaneen ”joko-tai” -työskentelymallin sijaan. Näin se on myös meillä Digialla – ”sekä-että”.
Hybridityössä ei sinänsä ole mitään täysin uutta. Etätöitä on tehty ennenkin, työkaluja ja toimitiloja on rakennettu monimuotoisen työn lähtökohdista. Samalla, koronasta riippumatta, työelämän iso muutos jatkaa tuloaan. Ihmisen ja softan syvenevä symbioosi tulee muuttamaan työn tekemistä tavalla, jota on osin vaikea hahmottaa. Aika näyttää. Varmaa on, että työtä tehdään tulevaisuudessa yhä enemmän erilaisissa ympäristöissä, valiten. Tässä hetkessä suurin muutos koronaa edeltävään aikaan onkin, että etätyötä tehdään jatkossa enemmän ja laajemmin, pysyvästi. Se jo muuttaa työyhteisöjä.
Digialla tämä tarkoittaa työarkea, jossa yhdistyy mahdollisimman toimivalla tavalla valinnanvapaus, yhteisöllisyys, selkeät tavoitteet ja saumaton työarjen teknologia. Ja niin kuin kaikki muutokset, myös työarjen muutos rakentuu ”yksi peruna kerrallaan”, konkreettisin arjen teoin. Meillä Digialla se on näkynyt tällä viikolla mm. satojen sähköpöytien matkana uuteen osoitteeseen Digia kampuksessa: digialaisten kotiin.
Vapaus valita kulttuurin ytimessä. Monimuotoisia tiloja, kotitoimistoille parempaa ergonomiaa ja joustoja työajoissa
Kysyimme digialaisilta, miten he haluaisivat työskennellä koronarajoitteiden purkauduttua. Lopputulos oli selkeä. Lähes 70 % digialaisista haluaa, että ensisijainen työpiste sijaitsee jatkossa etänä. Vastaukset vahvistavat tulevaisuuden kuvaa monipaikkaisesta työarjesta. Tulos oli samalla selkeä toimeksianto. Koronaa edeltäneeseen toimistoarkeen ei sellaisenaan ole paluuta. Digia kampus on jatkossa toimistojen, kotitoimistojen ja muiden etäpisteiden verkosto, jossa on vapautta valita kuhunkin tilanteeseen ja työtehtävään sopiva työn tekemisen paikka.
Etätyön tueksi digialaisille on tarjolla käytännönläheisesti kotitoimistopaketti: laitteet, sähköpöytä ja -tuoli kotiin toimitettuna. Kalustevaihtoehdoissa on huomioitu käytännöllisyys, ergonomia ja estetiikka. Kysyntää on riittänyt. Yli 500 sähkötyöpöytää on parhaillaan matkalla digialaisten koteihin työarkea mukavoittamaan.
Kotitoimistojen kehittyessä perinteisen toimistotilan rooli muuttuu. Toimiston rooli kohtaamispaikkana korostuu. Digialaiset toivovat, että tilat tukevat mm. yhdessä tekemistä, oppimista, innovointia ja rentoja kohtaamisia. Toisaalta myös keskittymistä tukeville, hiljaisille tiloille on tarve. Digialla tiloja kehitetään digialaisten toiveita kuunnellen ja ajatuksella, että tässäkin kokemus on paras opettaja. Aika näyttää, miten toimistolla vietetty työaika lopulta painottuu.
Digialaisten mahdollisuus muokata omaa työarkeaan tapahtuu myös työajan joustojen kautta. Laajat työaikajoustot tuovat vapautta työajan sijoitteluun, asiakas- ja tiimityön sujuvuus huomioiden. Ajatus on, ettei työn ja muun elämän yhteensovittamisessa olisi tarpeettomia kulttuurisia tai muita esteitä.
Mitä tapahtuu työyhteisölle, kun ihmiset eivät vietä aikaa toimistolla?
Digialla saa valita, missä työtään tekee – mutta reunaehtojakin on. Kriittistä on, ettei yhteisöllisyys ja tiimihenki hybridiajan hurmoksessa katoa. Jos niin näyttäisi käyvän, jotain täytyy muuttaa. Meille on tärkeää, että digialaiset kokevat olevansa osa työyhteisöämme riippumatta siitä, missä työ tehdään. Tavoite on selkeä, keinot sen saavuttamiseksi oppikokemus.
Korona-aikana syntyi nopeasti fiksuja, yhteisöllisyyttä tukevia toimintatapoja, joista monet jäävät pysyväksi osaksi työarkeamme. ”Teams” on jo synonyymi sanalle kokous ja virtuaalikesäjuhla voi oikeasti olla viihdyttävä. Mutta uutta ajatteluakin tarvitaan pysyvästi paikkariippumattoman yhteisöllisyyden rakentamiseen.
Yhtenä esimerkkinä Digialla työyhteisöä rakennetaan myös taskukokoisena. ”Digia Community” on mobiilisovellus, joka kokoaa työarkemme kiinnostavia asioita. Appi voi myös vaikkapa kertoa, kun kollegat ovat ilmoittaneet olevansa toimistolla ja ehdottaa silloin muillekin tiimiläisille toimistopäivää. Tai ”lounasbingolta” voi pyytää ehdotusta lounasseurauksi ja samalla uusien kollegojen tapaamiseksi siellä, missä kulloinkin liikkuu.
Kulttuuri on arkemme toiminnanohjausjärjestelmä, jonka kehittämiseen kaikki digialaiset osallistuvat. Näin on myös – ja ehkä aivan erityisesti – hybridiajassa. Kokeillaan, opitaan ja muokataan oppien pohjalta. Älyttömän kiinnostavaa. Ja yhdessä tiedämme enemmän!
Kirjoittaja työskentelee Digialla henkilöstöstä ja kulttuurista vastaavana johtajana. Parasta hänen mielestään Digialla on ammattimaisuuden ja rentouden toimiva yhdistelmä ja se into ja luottamuksen kulttuuri, jolla Digian työyhteisöä kehitetään – ihmiset edellä. Työajan ulkopuolella arki koostuu joskus aika hektisistä ruuhkavuosista kahden lapsen, tuoreen purjehdusharrastuksen ja muun koko porukan aktiiviliikkumisen keskellä.
Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi