Skip to content

NATO luo uusia yhteistyö- ja liiketoimintamahdollisuuksia – terveiset kevään TIDE-konferenssista


Suomen NATO-jäsenyys hyväksyttiin 4.4.2023 ja Suomesta tuli NATO:n 31:nen jäsenvaltio. Yhteistyötä on tehty jo pitkään, mutta viimeinen askel varsinaiseen jäsenyyteen on luonnollisesti ollut monessa mielessä suuri. Tällä hetkellä NATO näyttäytyy vielä monelle uutena ja hieman mystisenäkin asiana, mutta tutustumalla siihen rohkeasti, voi siitä saada monipuolisia hyötyjä irti monella eri tasolla.

NATO-jäsenyys on paitsi yhteiskunnallisesti merkittävää, myös yrityksille paljon mahdollistava. Digia perusti keväällä 2022 Defence-liiketoimintayksikön, joka on keskittynyt erityisesti puolustusteollisuuden asiakkuuksiin ja palvelutuotantoon. Yksikön avulla olemme saaneet toimialueen vankan osaamisen helpommin saataville, ajatukset yhteen ja sitä kautta ideat ja uudet avaukset nopeammin asiakkaidemme hyödynnettäviksi. Yksikkö mahdollistaa myös olemassa olevan, laajan palveluportfoliomme täysimääräisen hyödyntämisen ja ennen kaikkea luo uudessa tilanteessa suotuisen ympäristön uuden oppimiselle. Ja oppimistahan NATO:n kaltaisessa, valtavassa organisaatiossa riittää.

TIDE edistää NATO:n kehitysyhteistyötä – Digia mukana kokonaisarkkitehtuuri- ja datakeskeinen tietoturva -ryhmissä

Toimintaa kehittäviä elimiä NATO:lla on lukuisia. Yksi näistä on TIDE (”Think-Tank for Information Decision”) ja sen kahdesti vuodessa järjestetty konferenssityylinen TIDE Sprint. Tapahtumassa on erilaisia kehitystyöryhmiä (”track”), joissa käsitellään erilaisia asioita. Työryhmien työskentely ulottuu useamman TIDE Sprint -tapahtuman yli ja on osa Interoperability continuumia eli yhteistyön jatkuvaa kehittämistä. Työryhmät työskentelevät aktiivisesti ympäri vuoden, TIDE Sprintin ollessa tietynlainen tekemisen kalenterillinen kiintopiste. Kehityspolkujen kirjo on laaja; toisaalla pohditaan, miten siviiliyhteisyötä tässä kontekstissa kannattaa tehdä, kun toisaalla mennään varsin syvälle teknologian syövereihin ja jopa standardointiin.

Viimeisin, 41:s TIDE Sprint järjestettiin 17.–21.4.2023 Norjan Lillehammerissa. Digia osallistui tapahtumaan kolmen asiantuntijan voimin painopisteinä kokonaisarkkitehtuuri (FMN, NAF) sekä datakeskeinen tietoturva (DCS). Kiersimme myös kuuntelemassa, minkälaisia uusia mahdollisuuksia mm. kielimallit, koneoppiminen, vektoritietokannat, homomorphinen salaus ja lukuisat muut teknologiat tarjoavat. Kuulimme myös mielenkiintoisia käytännön kokemuksia, esimerkkinä miten droneja voi hyödyntää nykyaikaisessa sodankäynnissä, tai miten julkipilveä voi hyödyntää sotilaallisessa kontekstissa.

Viikon kestänyt tapahtuma osoittautui arvokkaaksi kokemukseksi. Sen lisäksi, että opimme valtavasti (Digian senior trainer -arvon mukaisesti), saatoimme myös tuoda oman asiantuntijuutemme NATO:n kehitystyöhön erityisesti datakeskeisen tietoturvan alueella.

Konferenssiin osallistui paljon myös muita suomalaisia yrityksiä ja näimmepä siellä asiakkaitammekin. Erityisen ilahduttavaa oli illallistaa suomalaisten osallistujien kanssa ja huomata aito halu työskennellä yhdessä yhteisen asian eteen. Kyky tehdä sujuvaa kansallista yhteistyötä laajalla rintamalla on pienen kansan suuri vahvuus!

Yhteensopivuus varmistetaan yhteistyön ja arkkitehtuurin avulla

Konferenssien lisäksi panostamme jatkuvasti puolustusalan kokonaisarkkitehtuuriin. NATO käyttää omaa NAF-viitekehystään, ja kuvauskielenä usein ArchiMatea tai UAF:ia. Viime syksynä meiltä matkasi ensimmäiset asiantuntijat NAF-kurssille Saksaan NATO Schooliin Oberammergauhun. Myös tänä keväänä kurssille osallistui kaksi Digian asiantuntijaa ja tavoittelemme paikkoja myös syksyn kurssille. Saavutetulle osaamiselle onkin ollut käyttöä mukavasti.

Mielenkiintoisena kuriositeettina mainittakoon, että Oberammergau on Garmisch-Partenkirchenin vieressä, joka on Lillehammerin ohella talviolympialaiskylä. On vaikea välttyä ajatukselta, että valintojen takana on jokin teema.

Kokonaisarkkitehtuurin kannalta myös FMN (Federated Mission Networking) on oleellinen viitekehys, jonka tarkoitus on varmistaa Day-0-yhteensopivuus operaatiotoiminnassa. Jos joskus on tarve tehdä kansainvälistä yhteisoperointia, on äärimmäisen tärkeää saada komentoketjut ja toiminta välittömästi yhteensopiviksi. Tiedon on liikuttava turvallisesti ja nopeasti, minkä lisäksi sen on saavutettava oikeat tahot oikea-aikaisesti. Tämähän on perustavoite yritysmaailmassakin – päättäjien on saatava tarpeeksi tietoa päätöksen tekoon ja kilpailijat on pystyttävä voittamaan. Sama pätee pitkälti puolustuskyvyn rakentamisessa ja FMN määrittelee osaltaan, miten eri osapuolien IT-järjestelmät ja prosessit keskustelevat keskenään. Tämä on kokonaisarkkitehtuuria kauneimmillaan ja myös Digian ydinosaamista.

Defence-yksikössä, ja laajemminkin Digialla, puolustussektorin tekeminen onkin nyt hyvässä pöhinässä ja tekemistä leimaa kaikkien osapuolien aito halu saada toimivaa aikaa, mikä onkin tässä kontekstissa poikkeuksellisen tärkeää. Työskentelemmehän kansallisesti tärkeimmän yhteisen asian parissa!

 

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi