Skip to content

Nykyaikaiset liiketoiminnan sovellukset ovat välineitä voimaantumiseen ja kasvuun, eivät enää muureja ihmisten välissä

Onko digitaalinen teknologia organisaatiossamme kanssakäymisen mahdollistaja ja silta vai muuri ihmisten välissä? Rakennetaanko bisneksen tarvitsemia sovelluksia kuin Iisakin kirkkoa vai ketterästi valmiista palikoista, jatkuvassa vuorovaikutuksessa käyttäjien kanssa? Parhaimmillaan nykyaikaiset välineet toiminnan digitalisoimiseen ja automatisoimiseen ovat niin johtajan kuin tiiminkin hyvinvoinnin avaimia.

Johtaminen on oikeastaan suhteellisen yksinkertaista. Johtajan tärkein tehtävä on näyttää suuntaa ja tukea henkilöstön työssä onnistumista, kasvua ja avoimeen vuorovaikutukseen perustuvaa innovointia. Jotta tässä tehtävässä voisi onnistua, täytyy luoda puitteet ja pohja tekemiselle - mieluiten niin, että ihmisillä on päivän aikana aikaa myös ajatuksille ja työkavereille.

Miksi kuitenkin tuntuu, että yhä useammin juuri puitteet ja pohja puuttuvat? Miksi organisaatioissa ei esimerkiksi tiedetä, mitä asiakkaalle on myyty tai toimitettu, mitä asiakkaalle kuuluu tai kuka asiakas ylipäätään on? Miksi emme tarjoa työkaluja tiedon ylläpitämiseen ja hyödyntämiseen? Sen sijaan hukutamme ihmiset aikaa ja energiaa syöviin rutiineihin.

Kännykällä johtaminen

Jokainen bisnesvastuussa oleva johtaja tietää tunteen, kun tarvittava tieto on levällään ja poikkeamat ja olennaiset asiat hukkuvat massaan. Väitän, että jokaisen johtajan tulisi käyttää suurempi osa ajastaan ihmisiin ja vuorovaikutukseen niin asiakkaiden kuin oman organisaationkin kanssa. Datan ja siitä johdetun ymmärryksen pitäisi löytyä taskusta.

Olemme tottuneet ajatukseen, että liiketoiminnalle oikeasti hyödylliset sovellukset ovat järeitä, kalliita ja niin monimutkaisia, etteivät ne sovi kenenkään tarpeisiin. Tai sitten ne on rakennettava alusta asti, mikä taas tarkoittaa pitkällisiä, budjetit ylittäviä ja paljon omiakin henkilöresursseja nieleviä projekteja, joiden lopputuloksesta kukaan ei voi olla varma. Parhaimmillaankin näiden kahden risteyskohdasta löytyy kasa järjestelmiä, joita ei koskaan saada integroitua niin, että tieto niiden välillä olisi ehyttä ja oikein.

ERP:n päälle läpinäkyvyyttä, käytettävyyttä ja ennustettavuutta


Mutta entä jos näin ei tänä päivänä enää olekaan? Entä jos esimerkiksi ERP-järjestelmän struktuurin päälle onkin mahdollista nopeasti – jopa ilman koodausosaamista – rakentaa käyttäjäystävälliset näkymät, jotka ovat jokaiselle käyttäjälle juuri sellaiset kuin pitää? Entä jos läpinäkyvyys, käytettävyys ja ennustettavuus ovatkin jo täällä?

Datan keräämisen sietämätön keveys

Jotta johtaja voisi saada taskuunsa raportin, josta todella on päätöksenteon pohjaksi, tarvitaan dataa, joka on oikeaa ja kaikkialla samanlaista. Nykypäivänä tuntuu melkein itsestään selvältä, ettei myyjän tarvitse asiakastapaamisessaan piiloutua läppärinsä taakse löytääkseen tiedot edellisistä tapaamisista tai kenttähuoltohenkilöstön odottaa toimistolle pääsyä, jotta saa tuntikirjaukset tehtyä. Näistähän on puhuttu vuosikausia! Hämmästyttävää siis on, kuinka harvassa organisaatiossa tällaiset työkalut ovat todellisuutta. Sen sijaan ihmisemme tuskailevat työläästi täytettävien exceleiden tai moninaisten järjestelmien erilaisten käyttöliittymien, pahimmillaan paperisten lippulappujen kanssa.

54 automatisoitua prosessia


Onneksi tilanne on monessa organisaatiossa muuttumassa. Esimerkiksi erään suuren suomalaisen matkailualan toimijan prosesseissa oli vielä taannoin lukuisia manuaalista työtä vaativia vaiheita, joissa kerättiin ja syötettiin myyntihankkeen dataa eri järjestelmiin. Digia auttoi yritystä vähäkoodisilla välineillä automatisoimaan peräti 54 prosessiaan. Näin asiakas sai merkittävästi vähennettyä tiedon syöttämiseen käytettävää aikaa, ja resursseja vapautui olennaiselle – innovaatioille ja kanssakäymiselle niin asiakkaiden kuin kollegoidenkin kanssa.

Omat asiantuntijat digikehittäjinä?

Päivittäistä toimintaa hankaloittavien sovellusten tilalle tai niiden päälle voidaan nykypäivän vähäkoodisilla työvälineillä rakentaa käyttökokemus, joka mahdollistaa rutiinien vähenemisen, datan vaivattoman syöttämisen vain yhden kerran ja läpinäkyvyyden oikeaan tietoon. Tällöin päästään johtamisessa seuraavalle tasolle, eli näyttämään suuntaa ja tukemaan organisaatiota.

Digialla on vuosikymmenien kokemus asiakkaidemme liiketoiminnan kriittisistä järjestelmistä. Viime vuosina olemme toteuttaneet myös lukemattomia arkea helpottavia ratkaisuja Microsoft Power Platformilla. Tämä Microsoftin vähäkoodinen kehitysalusta mahdollistaa tiedon esittämisen ja strategioiden konkretisoimisen kaikkien työntekijöiden mobiililaitteisiin ja toisaalta datan keräämisen kentältä vaivattomasti ja virheettömästi.

Vähäkoodinen kehittäminen on kuin palikkatalon rakentamista


Vähäkoodinen kehittäminen on kuin palikkatalon rakentamista: valmiista palasista kootaan juuri sellainen ratkaisu kuin tarvitaan ilman, että palikoita täytyy joka kerta alusta asti tuottaa. Tämäntyyppisessä kehittämisessä toteutuskumppanin rooli muuttuu, kun organisaation omat asiantuntijat pystyvät itse tekemään toteutuksista aiempaa suuremman osan. Palikkataloa rakennettaessa Digia haluaa auttaa asiakkaitamme ottamaan entistä suurempaa roolia omassa digitalisaatiokehityksessään. Me olemme rinnallasi varmistamassa, että hommat etenevät sujuvasti, hallitusti ja tietoturvallisesti.

Tarjoamme tunnin maksuttoman konsultaation asiantuntijoidemme kanssa. Jos haluat keskustella tarkemmin mahdollisuuksista, joita vähäkoodinen sovellusten kehittäminen voisi tarjota sinun organisaatiosi digimatkalla, jätäthän yhteystietosi

 

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi